محتویات پوشک و نوع مواد استفاده شده دائماً در حال تغییر است، اما اگر شکم کودک شما برای مدت طولانی کار نکرده یا به سختی کار کرده است، ممکن است نشانه یبوست باشد.
یبوست در نوزادان چیست و چه علائمی دارد؟
اگرچه علائم یبوست در نوزادان با بزرگسالان متفاوت است، اما یبوست حداقل به مدت دو هفته با تأخیر همراه است.
1. عدم مدفوع تا چند روز
2. کودک روزانه 10 دقیقه به خود فشار می آورد، صورتش قرمز می شود که نشان دهنده تلاش برای اجابت مزاج است.
3. مدفوع آنها بسیار سفت و کلوخه است.
4. معده او کمی متسع است و نمی توان آن را زیاد لمس کرد.
5. یبوست شدید ممکن است علائمی مانند بی اختیاری ادرار نیز داشته باشد که در آن مقادیر کمی مایع همراه با مدفوع در پوشک یا لباس زیر ظاهر می شود.
6. هنگام اجابت مزاج گریه می کند که نشان دهنده دردناک بودن اجابت مزاج است.
چه زمانی باید با پزشک مشورت کنیم؟
– زمانی که متوجه سیاهی مدفوع می شوید که نشان دهنده خون یا لخته شدن خون است.
– نفخ مداوم در هنگام اجابت مزاج.
– قرمزی و التهاب در مقعد کودک.
– کودک تب و استفراغ دارد، غذا نمی خورد، وزن اضافه می کند، ضعیف می شود و ناسالم به نظر می رسد.
اگر کودک یبوست مزمن داشته باشد، قطعاً علائم مشکل در اجابت مزاج را نشان می دهد و از آنجایی که تعداد دفعات دفع در نوزادان متفاوت است، تشخیص یبوست در آنها کمی دشوار می شود، اما این تعداد در تشخیص کودک شما بسیار کمک کننده خواهد بود. .
دفعات طبیعی اجابت مزاج در نوزادان چقدر است؟
– نوزادان 0 تا 6 ماهه (شیر مادر): معمولاً یک بار پس از هر شیردهی، حداقل دو بار در روز، گاهی اوقات هر پنج تا شش روز.
علائم یبوست در این نوزادان: مدفوع سفت.
– نوزادان 6 تا 12 ماه: حداقل یک بار در روز یا یک روز در میان.
علائم یبوست در این نوزادان: کمتر از دو دفع در هفته.
در مطلب قبلی نمناک در مورد یبوست نوزادان زیر 1 سال به این نکته اشاره کردیم که یبوست در ماه اول تولد به این معنی است که نوزاد به اندازه کافی شیر مادر نمی خورد، از طرفی بیان کردیم که یبوست در نوزاد نیز ممکن است. نوزادان مقدار زیادی شیر می نوشند اما دفع مدفوع کمی دارند که ممکن است نشان دهنده جذب زیاد بدن آنها باشد.
علت یبوست در کودکان چیست؟ دلیلش چیست؟
ممکن است کودک به دلایل زیر دچار یبوست شود:
1. تغییر در فرمولاسیون شیر: اگر نوع شیری که به کودک داده می شود به طور ناگهانی تغییر کند، هضم او مختل شده و احتمال یبوست وجود دارد.
2. سوء تغذیه: اگر نوزاد شیر کافی مصرف نکند، ممکن است مدفوع او سفت و کوچک باشد.
3. کم آبی بدن: کم آبی در بدن توانایی دفع مدفوع را کاهش می دهد.
4. کمبود فیبر: کمبود فیبر در غذاهای جامد می تواند باعث سفت شدن مدفوع کودک شود.
5. عفونت دستگاه گوارش: یبوست ممکن است نشان دهنده عفونت گوارشی باشد که باعث ایجاد مدفوع سفت و لخته شدن خون در نوزادان می شود.
6. بیماری مزمن جدی: یبوست همچنین می تواند نشان دهنده یک بیماری مزمن جدی در نوزاد باشد، از جمله بیماری هایی مانند کیست میوم، دیابت و تیروئید پرکار.
چگونه یبوست در نوزادان تشخیص داده می شود؟
پزشک با انجام مراحل زیر می تواند یبوست نوزاد را تشخیص دهد:
1. درک الگوی دفع نوزاد: در این مرحله، درمانگر بر اطلاعات ارائه شده توسط والدین تکیه می کند و از والدین سوالاتی در مورد الگوهای تغذیه، دفع مدفوع جامد و علائم می پرسد.
2. معاینه فیزیکی: مقعد و شکم کودک را بررسی می کند تا مشخص شود که آیا چیز غیر طبیعی وجود دارد یا خیر.
3. اشعه ایکس شکم.
چگونه یبوست را در نوزادان درمان کنیم؟
1. تغییر تغذیه: اگر کودک شما بزرگتر از 6 ماه است، پزشک ممکن است غذاهایی با محتوای فیبر و آب کافی را در رژیم غذایی خود قرار دهد.
2. استفاده از شیاف گلیسیرین: شیاف گلیسیرین کپسولی است که داخل مقعد کودک قرار می گیرد. این کپسول در بدن کودک حل می شود و اجابت مزاج را آسان می کند.
درمان های خانگی برای یبوست در نوزادان چیست؟
– افزایش دفعات شیردهی: اگر دلیل یبوست نوزاد نخوردن شیر کافی باشد، با افزایش شیردهی می توان یبوست را درمان کرد.
– امتحان فرمولاسیون جدید: اگر کودک شیرخشک می نوشید، می توانید با امتحان شیرخشک های مختلف برند شیر خشک را تغییر دهید تا نشان دهید کودک با یک نوع شیر سازگار است.
– مصرف آب میوه: اگر کودک شما بزرگتر از 6 ماه است می توانید برای رفع یبوست 118 میلی لیتر آب میوه (فقط آب میوه توصیه شده توسط متخصص) به او بدهید. آب میوه هایی مانند گلابی و آلو بسیار موثر هستند.
– استفاده از جو: به جای فرنی برنج از فرنی جو استفاده کنید زیرا جو سرشار از فیبر است و به راحتتر دفع مدفوع نوزادان کمک می کند.
– استفاده از میوه ها و سبزیجات با فیبر بالا: اگر کودک پس از یک بار ورزش معده، دوباره دچار یبوست شود، به این معنی است که فیبر به اندازه کافی به بدن او نمی رسد. میوه ها و سبزیجات با محتوای فیبر بالا تا حد زیادی یبوست را کاهش می دهند.
سبزیجات مناسب برای یبوست: سبزیجات ریشه دار مانند چغندر، هویج، کلم بروکلی، گل کلم، لوبیا و اسفناج.
میوه ها: تمشک، توت فرنگی، سیب پوست کنده، انبه، انبه، پرتقال، هلو، کیوی، گلابی و آووکادو.
میوه های خشک: خرما، انجیر، گلابی و کشمش.
کاربردهای ورزشی و ماساژ:
1. ماساژ چرخشی شکم: کودک را به پشت بخوابانید و دست خود را به مدت 30 ثانیه روی ناف او نگه دارید، این کار باعث گرم شدن ماهیچه های کودک می شود و شکم او را در جهت عقربه های ساعت ماساژ می دهد. سه انگشت خود را از یکدیگر دور کنید و به صورت و زبان بدن کودک توجه کنید، اگر دیدید در مقابل ماساژ مقاومت می کند و احساس راحتی نمی کند، این کار را متوقف کنید.
2. چرخاندن پاهای کودک در حالت دوچرخه: کودک را به پشت بخوابانید و به آرامی پاهای او را تا موقعیت دوچرخه بالا ببرید. این حرکت را 30 ثانیه انجام دهید و بعد از 5 ثانیه دوباره تکرار کنید.
3. خزیدن: اگر کودک شما به اندازه کافی بزرگ شده است که می تواند روی زمین بخزد، او را به این کار تشویق کنید. خزیدن روی زمین یکی از بهترین فعالیت ها برای بهبود وضعیت شکم نوزادان است.
منبع: بهترین
ارسال پاسخ