به گزارش خبرگزاری انتخابتو، در این نشست که به ریاست بهنام حسینی رئیس انجمن مدرسین سینما برگزار شد، کتاب «روایت و قصه گویی در سینما» نوشته وارن باکلند که توسط انتشاراتی نزدیک به چاپ رسیده مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. مترجم کتاب شادمهر راستین و تحلیل تخصصی پورمحمدرضا (با رویکردی کاربردی) و دکتر. به محمد هاشمی (با رویکرد تئوریک) وعده ارائه مثبت در حوزه روایت شناسی و به طور کلی روایت سینمایی داده شد. کتاب باکلند و ترجمه پورمحمدرضا مخاطبان را بهویژه خوشحال کرد.
پورمحمدرضا در ابتدای این نشست به بررسی روند انتخاب کتاب پرداخت و اظهار داشت: با توجه به اینکه انتشارات پیرامونی بر روی انتشارات مکتوب در حوزه روایت شناسی تمرکز دارد، یافتن کتاب مناسبی که بتواند آن را با حوزه سینما پیوند دهد دشوار است. ; زیرا کتاب های ترجمه موجود یا راهنمای فیلمنامه نویسی با رویکردی بسیار ساده و کاربردی بودند و یا نگارش بسیار سختی داشتند که با اولین تجربه این انتشارات در معرفی روش های روایی سینمایی همخوانی نداشت. با این حال پورمحمدرضا ادامه داد: برخی به من گفتند که این کتاب برایشان کمی سخت بوده و یا به طور خلاصه به برخی مفاهیم پرداخته است، از این نظر امروز فکر می کنم این کتاب شاید بهترین انتخاب برای کتاب اول باشد. و درخواستها هیچ نشریهای در زمینه بیان سینمایی وجود نداشت.»
در ادامه، بهنام حسینی، مربی سینما ایجاز، ارائه مطالب را از نقاط قوت این کتاب دانست و افزود: توجه به رابطه فرم و بیان سینمایی نیز از ویژگی های این کتاب است؛ چیزی که در کتاب های دیگر کمتر دیده می شود. کتاب هایی در این زمینه.»
سپس پورمحمدرضا افزود: نظریههای انتقادی میتوانند در حوزههای مختلف از جمله حوزه ایدئولوژی وارد شوند، اما کتاب «روایت و قصهگویی در سینما» قصد ورود به حوزهی نظری خاصی را نداشته و هدف آن ارائه نمایی کلی از همه انواع نظریهها بوده است. روشهای روایی در سینما».
همچنین محمد هاشمی، مدرس دانشگاه و عضو انجمن مدرسین سینما، با اشاره به ویژگی این کتاب، شروع با رویکرد روایی روایی و تبیین نحوه کارکرد این روایت ها در داستان و فیلم را راهی ممتاز دانست. و سپس وارد نظریه های انتقادی می شود. وی افزود: تفاوت این کتاب با سایر کتاب های این حوزه در این است که نظریه های ساختارگرایانه عموماً در همین محدوده باقی می مانند و به معنا نمی رسند، اما این کتاب از این محدوده فراتر می رود، اما نقدی که می توان وارد کرد این است که این کتاب کتابی است که در بحث نظریههای انتقادی تنها به دیدگاههای فمینیستی میپردازد و سایر نظریهها را پوشش نمیدهد.»
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه باید به بحث روایت شناسی سینما در دانشگاه ها پرداخته شود، گفت: باکلند در این کتاب کار پژوهشی فوق العاده ای انجام داده و هم عصران خود در حوزه روایت شناسی را مورد خطاب قرار داده است، هرچند متاسفانه این گفتمان کمتر مطرح شده است. وارد ادبیات سینمای ما در دانشگاه شد.»
در ادامه این نشست شادمهر راستین فیلمنامه نویس هدف از سخنرانی خود در این نشست را معرفی کتاب و فهرست کارکردهای آن برای فیلمنامه نویسان عنوان کرد. وی با اشاره به اینکه دنیا با روایت زندگی می کند، گفت: هر چیزی که گفته می شود مورد توجه قرار می گیرد و به واقعیت تبدیل می شود، مردم با روایت به دنیا نگاه می کنند و جهان بینی نسبت به تاریخ از طریق روایت ایجاد می شود و برای من به عنوان یک فیلمنامه نویس، روایت است. مانند رویدادی می ماند که برای من باید دراماتیزه شود، در آینده آنقدر مهم خواهد شد که تنها نظریه باقی مانده، علوم انسانی خواهد بود.
وی در پایان تاکید کرد: این کتاب به ما می گوید ایده در ذهن ما به کدام فیلم نزدیک است، در نظر داشته باشید که پس از ایده پردازی و نوشتن داستان، باید برای ساختاربندی داستان به سراغ چنین کتاب هایی برویم.
بهنام حسینی در پایان سخنان خود ابراز امیدواری کرد انجمن مدرسین سینما بتواند با حمایت خانه سینما و سایر نهادهای ذیربط این سلسله جلسات را به صورت مستمر و منظم ادامه دهد.
درباره کتاب و نویسنده آن
در کتاب روایت و قصه گویی در سینما نوشته وارن باکلند، رابطه روایت و سینما توضیح داده شده است و اینکه فیلم های موفق چگونه به ساختار روایی صحیح و دقیقی دست می یابند و چگونه این روایت را به مخاطب ارائه می کنند. این کتاب شامل نمونه های زیادی از فیلم های محبوب و موفق در طول تاریخ است.
وارن باکلند، استاد دانشگاه، محقق فیلم و نویسنده در سال 1966 به دنیا آمد. او در مقطع کارشناسی در رشته عکاسی تحصیل کرد اما در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری در رشته مطالعات فیلم ادامه داد و از دانشگاه آنگلیا شرقی انگلستان فارغ التحصیل شد. باکلند که پس از دانشگاه مدتی در دانشگاه های لیورپول و کالیفرنیا تدریس می کرد، در اواخر دهه 1990 به دانشگاه آکسفورد بروکس آمد و در این دانشگاه به تدریس مطالعات فیلم پرداخت. او در حال حاضر دروسی مانند تئوری فیلم و سینمای مستقل آمریکا را تدریس می کند.
وارن باکلند علاوه بر تدریس، محقق نیز هست و تحقیقات زیادی در زمینه روایت شناسی، سینمای مدرن و نظریه فیلم انجام داده است. گواه این مدعا ده ها مقاله منتشر شده در مجلات علمی مهم است. او نویسنده ای پرکار است و در طی نزدیک به 20 سال بیش از ده کتاب نوشته است. او همچنین به عنوان یک نویسنده در کتاب های دیگر ظاهر شد.
به غیر از کتاب مورد بحث در این جلسه، برخی از کتاب های دیگر باکلند عبارتند از:
نشانه شناسی شناختی فیلم، 2000
کارگردان: استیون اسپیلبرگ، 2006
نظریه فیلم و سینمای معاصر هالیوود، 2009
فیلم های معمایی هالیوود، 2014
دایره المعارف نظریه فیلم راتلج، 2014
مصاحبه با کریستین متز، 2017
دنیای تخیلی نمادین وس اندرسون، 2018
چه کسی شهروند کین را نوشت؟، 2023
۵۷۵۷
گردآوری شده از رسانه خبر آنلاین
ارسال پاسخ