همه چیز درباره مهریه دادن

bato-adv

بعدی- مشاهده شده است که خانم ها با توجه به شرایط زندگی ترجیح می دهند جهیزیه خود را اهدا کنند. حال زن پس از ازدواج، تمام یا بخشی از مهریه خود را به شوهرش می بخشد. آیا در بین کسانی که داده شده اند زنانی وجود دارند؟

بر اساس گزارش فردا، برای پاسخ به این سوال ابتدا لازم است به طور اجمالی با مفهوم هبه و عقد مهریه آشنا شوید سپس به بررسی انتساب، شرایط و تشریفات اعطای مهریه می پردازیم.

مفهوم قرارداد اهدا

کلمه هدیه در لغت به معنای پول دادن به شخص دیگر است. هدیه اغلب بلاعوض یا پرداختی است، یعنی اهداکننده در ازای پولی که به طرف مقابل می دهد چیزی دریافت نمی کند، اما این قرارداد نیز قابل انجام است. به صورت غرامت است یعنی هدیه دهنده پول می گیرد یا شرط خاصی شرط می شود.

مهریه و ویژگی های آن

مهریه یا صدقه مالی است که شوهر به واسطه عقد نکاح موظف به پرداخت آن به زن است. هر گونه اموال مشروع و قانونی که در اختیار زوجین باشد می تواند مهریه باشد. زن پس از عقد، مالک مهریه می شود و هر مال که بخواهد می تواند داشته باشد.

دادن مهریه به شوهر یکی از این کالاهاست. همانطور که گفته شد منظور از هبه دادن مهریه است. زن می تواند هر زمان که بخواهد مهریه خود را به مرد بدهد، بنابراین مرد متدین دیگر تکلیفی به پرداخت مهریه ندارد.

در صورتی که مهریه بدهی باشد (مثلاً غالباً به صورت نقدی یا سکه ای) مشمول مقررات ابراء (فسخ دین) خواهد بود نه هدیه. دیگر نمی توان مهریه ای را که به عنوان پولی که زوجه به زوج می دهد، بررسی کرد. حتی اگر در سند اهدای جهیزیه نام وقف قید شده باشد. زیرا مانند هبه قابل انتقال، دین قابل انتقال نیست.

اما اگر مهریه زن معین باشد، مثلاً شش دانگ برای خانه یا ماشین، اهدای او مشمول مقررات هبه می شود و می توان در مورد اهدای جهیزیه صحبت کرد.

در حالی که منظور از ملک خاصی است که در خارج از سایر اموال قابل شناسایی است، مانند پژو 405 سفید با شماره پلاک مشخص، سکه یک ملک عمومی است که نمونه های متفاوتی در دنیا دارد. مثلاً اگر جایی 1000 سکه بهار آزادی وجود داشته باشد، هیچ کدام از نظر امکانات با هم تفاوتی ندارند، اما یک پژو 405 سفید با شماره پلاک مشخص فقط یک عدد است. شماره قابل شناسایی

روش های مختلفی برای اعطای مهریه وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم:

1- حالتی که زن دین شوهرش را در مورد مهریه بیان می کند

یک زمانی است که زن دینی را که به عنوان مهریه بر شوهرش گذاشته است، با این جمله توجیه می کند که به نظر من دیگر مجبور به پرداخت مهریه نیست. این روشن شدن باعث می شود که تکلیف شوهر به پرداخت مهریه به کلی از بین برود و زن برای مهریه خود رجوع نداشته باشد.

2- زن هنگام طلاق مهریه خود را به شوهر می دهد

در این صورت زن مهریه خود را در ازای طلاق به شوهر می دهد. مهریه دادن در طلاق خلع و مبارکه انجام می شود، خلع و مبارات دو نوع طلاق توافقی است که در آن زن با دادن مالی از شوهر خود طلاق می گیرد.

این طلاق ها مربوط به دوره هایی است که زن از شوهرش متنفر است و حاضر است با پرداخت پول از شر ازدواج خود خلاص شود. از آنجا که این مال ممکن است مهریه زن یا معادل آن باشد، در فرهنگ عامه از اصطلاح «جهیزیه حلال و زندگی مجانی» برای اشاره به این نوع طلاق استفاده می شود.

به همین دلیل زن به شوهرش پول می دهد و از او می خواهد که او را طلاق دهد; اگر مهریه در مقابل طلاق داده شود و زن در دوران حیض به مهریه اعتراض کند، یعنی بخواهد مالی را که به شوهرش داده است پس بگیرد، مرد نیز می تواند به طلاق اعتراض کند، یعنی در در این صورت زن حق اعتراض به مهریه را دارد. مقدار مشخصی تا پایان دوره وجود دارد.

3- زن مهریه خود را وقف می کند

در این صورت زن مهریه خود را به شوهرش اهدا می کند. در این بیانیه گفت: من مهر خود را به شما دادم. در این صورت به طور کلی تکلیف شوهر در پرداخت مهریه منتفی نمی شود; زیرا زن با شرایطی می تواند از هبه مورد نظر مهریه خود را مطالبه کند.

تشریفات جهیزیه

برای اینکه هبه مطابق قوانین جاری تشخیص داده شود باید طبق ماده 47 قانون ثبت در دفاتر اسناد رسمی به ثبت برسد اما در مواردی اگر هبه با سند عادی باشد باید اصالت آن ثابت شود. در دادگاه

تفاوت مهریه به صورت سند رسمی با سند عادی

در صورتی که مهریه به عنوان هبه داده شود (یعنی مهریه معین باشد) و این هبه به عنوان سند رسمی در دفتر اسناد رسمی ثبت شود، زن می تواند بدون اثبات هبه، اقدامات قانونی لازم را برای اعتراض به هبه انجام دهد.

یعنی با سند رسمی مبنی بر گذشت مهریه به دادگاه می رود و دادخواست می دهد. در این صورت زن نیازی به اثبات بخشیدن مهریه ندارد. چون سند رسمی این را نشان می دهد. اما اگر به صورت هبه مهریه باشد، در صورت عدم رسمیت، زن باید ابتدا بخشودگی مهریه را در دادگاه ثابت کند و سپس به آن اعتراض کند.

برای اعتراض به هدیه شکایت کنید

رد یک اقدام قانونی است که فقط به اراده اهدا کننده نیاز دارد. در واقع اگر واقف به هر دلیلی پس از امضای قرارداد وقف بخواهد مال خود را از گیرنده پس بگیرد، می تواند تمایل خود را مبنی بر انصراف از وقف اعلام کند. و اموال را پس بگیرند

مدارک مورد نیاز برای اثبات اعتراض به مهریه

1- مدارک هویتی زوجین مانند شناسنامه و شناسنامه
۲- سند ازدواج زوجین یا فتوکپی سند ازدواج که از دفتر رسمی ازدواج محل ازدواج قابل دریافت است.
3- اظهارنامه یا هر سند رسمی یا عادی در خصوص اعطای مهریه
4- سایر مدارک دال بر اعطای مهریه یا ارجاع آن.

عدم مراجعه به هدیه

اگر زوجین در «عقد خارجی واجب» شرط کرده باشند که هبه بین آنها رجوع نشود، هبه با هم قابل رجوع نیست. مثلاً در عقد الزامی مانند نکاح، زوجین شرط می کنند که مهریه را از زن پس نمی گیرد.