روز جمعه 31 آبان 1326 ملکه جهان همسر محمدعلی شاه و مادر احمدشاه در حومه پاریس درگذشت. تقریباً در همان زمان، بعدها دکتر. حسین فاطمی که قرار بود وزیر امور خارجه دولت ملی مصدق شود نیز در پاریس بود.
به گزارش خبرآنلاین، پس از پایان مجلس چهاردهم در سال 1324، برای ادامه تحصیل به این کشور رفت، اما فعالیت های سیاسی و مطبوعاتی خود را نیز در اینجا ادامه داد. از جمله خبر درگذشت ملکه جهان است. فاطمی این خبر را برای روزنامه ستاره صبح ارسال کرد و مجله قشانی ها به نقل از روزنامه مورد نظر مورخ 23 دی 1326 چنین نوشت:
ساعت 4 بامداد روز جمعه 31 آبان 1326 پارسیای که دور از وطن، شاهد سه ربع قرن تاریخ معاصر ایران بود، در حومه پاریس چشم از جهان فروبست. مادر احمدشاه فقید و همسر محمدعلی شاه قاجار پیش از این در سن 70 سالگی در منزل خود در “سنت کلو” بر اثر سکته قلبی درگذشت و این اتفاق را تایید می کرد.
شهر زیبای سنت کلو
«سن کلو» شهری زیبا و دیدنی است که در کنار رودخانه معروف «سن» قرار دارد و از باغ بزرگ و باشکوه آن در فاصله شش تا هفت کیلومتری می توان کل پاریس را دید. امپراتور فرانسه ناپلئون مدتی در زمان سلطنت خود در اینجا اقامت کرد و ماری لوئیز به همراه پسر کوچکش جوزف بناپارت که در روزهایی که بناپارت سرگرم جنگ بود در کاخ تویلری به دنیا آمد به سن پترزبورگ نقل مکان کرد. او به کلوس آمد. جنگ های روسیه و عقب نشینی از مسکو ادامه یافت. نامه هایی که ناپلئون از جبهه جنگ برای ماری لوئیز فرستاد، او را به سن پترزبورگ فرستاد. به قصر کلوس رسید.
جوزف بناپارت که در تاریخ به «ناپلئون دوم» معروف است، دوران کودکی خود را در سن پترزبورگ گذراند. او اوقات خود را در احاطه جنگل های انبوه و مناظر بت بازی کلوس گذراند و در این مرحله بود که ناپلئون به او لقب «امپراتور روم» را اعطا کرد.
امروز سنت. از عمارت ها و کاخ های مجلل کلوس چیز قابل توجهی باقی نمانده است، زیرا در جنگ 1871، زمانی که ارتش آلمان در حال یورش به پاریس بود، ساختمان های تاریخی و باشکوه به آتش کشیده شد. St. تنها چیزی که از عظمت گذشته کلوس باقی مانده است، باغ بزرگ و گلدار آن است که مردم محلی و مسافران پاریس در روزهای تعطیل از آن دیدن می کنند.
مادر احمد شاه فقید و خواهران و برادران پادشاه سابق ایران از سال 1919 شروع به اقامت در سنت کلو کردند. خانه ای که در حال حاضر در آن زندگی می کنند، اجاره ای است، اما یک عمارت نسبتاً خودنمایی نیز ملک شخصی آنهاست. در زمان اشغال فرانسه توسط آلمانی ها از آنها گرفته شد و برای اهداف نظامی اختصاص یافت.
پس از شکست آلمان و ورود نیروهای متفقین به پاریس، این عمارت دوباره برای کار ارتش آمریکا حفظ شد و اکنون چند ماهی است که به صاحب اصلی خود بازگردانده شده و در دست تعمیر است تا بتوان آنها را جابجا کرد. وجود دارد.
فرود آمدن
مادر مرحوم احمدشاه دختر مرحوم کامران میرزا نایب السلطنه فرزند ناصرالدین شاه و مادرش سرورالدوله دختر حسام السلطنه است که شهر مذکور را در سال 2018 فتح کرد. هرات جنگ
ملکه سابق ایران «ملکه جهان» نام داشت و دومین زنی بود که همسر محمدعلی شاه قاجار شد. پیش از این ازدواج، محمدعلی شاه همسر دیگری داشت که درگذشت و از او شاهزاده اعتمادالسلطنه به دنیا آمد.
ملکه جهان دارای شش فرزند، چهار پسر و دو دختر بود که دو پسر به نامهای مرحوم احمدشاه و مرحوم محمد حسن میرزا متوفی شدند (اولی در پاریس و دومی در لندن). دو پسر دیگر سلطان محمود میرزا و سلطان مجید میرزا نیز هنگام مرگ بر بالین مادرشان بودند که یکی از دخترانش همسر شعاع السلطنه و دومی عروس سالارالدوله بود.
در اینجا نام سالارالدوله بر سر زبان ها افتاد، دیکتاتور معروف «سالارالدوله» هنوز زنده بود و همانطور که یکی از ایرانیان مقیم پاریس در آخرین سفر خود به مصر اظهار داشت سالارالدوله را در مصر ملاقات کرده است. .
بیچاره «سالارالدوله» برادر کوچکتر محمدعلی شاه به دلیل احکام حکومت نظامی و مشروطه از وطن اخراج شد، با خود گفتم. امروز همان قوانین و مقررات زیر پا گذاشته می شود. پیشنهاد می کنم آقای سالارالدوله نگران حقوق ملت و مردمی که با ارشادالدوله و سالارالدوله جنگیدند، نباشد، زیرا افکار و عقاید ایشان بعد از ایشان بسیار تندتر و تندتر عملی شد. بعد از او بذرها کاشته شدند. پراکندگی آنها در سرتاسر سرزمین ایران هزاران حاکم را برای ملت ما به وجود آورده است که خلاصی از دست آنها غیر ممکن به نظر می رسد.
مادر مرحوم احمد شاه وقایع تاریخی ایران در سه ربع قرن اخیر را دید و مشکلات بی شماری را تجربه کرد. خلع محمدعلی شاه و تبعید او به روسیه، نابودی سلسله قاجار، مرگ محمدعلی شاه و سپس احمد شاه و محمد حسن میرزا از وقایع بزرگی است که او در زندگی هفتاد ساله خود شاهد آن بود. از زندگی شما
میراث دو پادشاه مخلوع
محمدعلی شاه در بهار 1925 در سن 53 سالگی در “سان مارو” در سواحل مدیترانه، شهر ایتالیایی که کنفرانس متفقین در سال 1920 برای حل اختلافات پس از جنگ اول برگزار شد، درگذشت. تمام اموالی که در ایران داشت با همسرش آشتی داد.
چند ماه پس از این تاریخ، در اکتبر 1925، ملکه جهان از اروپا به ایران بازگشت و خبر ناپدید شدن سلسله قاجار در بغداد را شنید. از آنجا به بیروت آمد و چهار سال در بیروت ماند تا سال 1929م. سپس به پاریس آمد و بلافاصله به بیمارستان رفت و بر بالین مرحوم احمد شاه که در بیمارستان بستری بود رفت.
از آن زمان، St. او در کلوس ساکن شد و زندگی پر حادثه خود را در آنجا به پایان رساند.
پیکر آن مرحوم موقتاً در پاریس تشییع و در فرصتی مناسب به مقبره کربلا که مرحوم مظفرالدین شاه، محمدعلی شاه و احمدشاه نیز در آن دفن هستند، منتقل می شود. پیکر مرحوم محمد حسن میرزا که به دلیل جنگ نتوانست از لندن منتقل شود به زودی در این قبرستان خانوادگی به خاک سپرده می شود. در مراسم عزاداری فقط اعضای خانواده قاجار حضور داشتند.
هنوز اطلاعات دقیق و موثقی در مورد اینکه آیا مادر احمدشاه قبل از مرگ وصیت کرده است یا در هنگام طلاق در دست نیست، اما آنچه مسلم است تمام پول پادشاه سابق ایران، یعنی دلارهایی که در آمریکا داشته، بوده است. در اختیار اوست. و فقط دختران مرحوم احمد شاه سهم الارث خود را دریافت کردند. بنابراین نیمی از ارث خود را در زمان ازدواج و نیمی دیگر را پنج سال پس از ازدواج از بانک آمریکایی دریافت کردند.
احمدشاه نزدیک به یک میلیون لیره پول نقد در لندن داشت و از آنجایی که در انگلستان بر ارث مالیات سنگینی تعلق می گرفت، مرحوم احمدشاه قبل از مرگ این پول را به دلار تبدیل کرد و به بانک منتقل کرد و هیئت مدیره بانک را منصوب کرد. تا مفاد وصیت خود را اجرا کند.
تمام اموال شخصی او در ایران به مادرش داده شد و اکثریت موجودی دلاری او نیز به او اختصاص یافت. معلوم نیست وجوه نقد و اموال به نفع فرزندان مرحوم احمدشاه باشد یا بدون وصیت بین بازماندگان «ملکه سابق» تقسیم شود.
هفتاد سال بعد، صفحات کتاب زندگی سرشار از شادی و محرومیت به این ترتیب در گوشه ای از جهان بسته شد. در حالی که در روز ولادت در کاخ ناصرالدین شاه می رقصید، آنچه از وقار و شجاعتش باقی مانده بود یافت نمی شد جز چند چشمی که در آن لحظاتی که از دنیا رفت، در رختخوابش به مرگ او خیره شده بود. تخت!
ارسال پاسخ