کارشناسان تاکید می کنند که نوشیدنی های شیرین شده با شکر مانند نوشابه ها، کوکتل های میوه ای و نوشیدنی های ورزشی حتی در صورت مصرف متعادل می توانند برای سلامتی مضر باشند.
به گزارش ایسنا، تاکید می شود مصرف نوشیدنی های شیرین برای سلامتی مضر است و مصرف این نوشیدنی ها باید به 1 تا 2 بار در هفته محدود شود. علاوه بر این، ورزش منظم نیز باید در کانون توجه قرار گیرد و همچنین مصرف نوشیدنی های شیرین را محدود کند.
نوشیدنی های شیرین شده با شکر، مانند نوشابه ها، کوکتل های میوه ای و نوشیدنی های ورزشی، حتی در حد اعتدال می توانند برای سلامتی مضر باشند. نوشیدنی های شیرین باید در حد اعتدال مصرف شوند، اما نوشیدنی های شیرین شده با شکر که در واقع قند مایع هستند، برای سلامتی مضر هستند. مصرف آن حتی اگر در مقادیر متوسط نباشد باید ممنوع شود.
بر اساس گزارش دفتر توسعه تغذیه عمومی وزارت بهداشت، نتایج یک مطالعه در سال 2024 بر روی 100000 نفر نشان می دهد افرادی که به طور منظم ورزش می کنند و تنها دو نوشیدنی شیرین در طول هفته می نوشند، 15 درصد بیشتر از افراد فعالی که از مصرف خودداری می کنند، هستند. نوشیدنی های شیرین ما بیشتر در معرض بیماری های قلبی هستیم. علاوه بر این، این خطر در افرادی که دو نوشیدنی شیرین در هفته مصرف می کنند و ورزش نمی کنند بیشتر است.
شرکت های بازاریابی در تبلیغات خود ادعا می کنند که نوشیدنی های شیرین هیچ تاثیر منفی بر افراد سالمی که ورزش می کنند، ندارد. اما یافته های این تحقیق نشان می دهد که این ادعا صحت ندارد. بهتر است مصرف نوشیدنی های شیرین شده با قند را تا حد امکان کاهش دهید و یا با آب جایگزین کنید.
به گفته معاونت توسعه تغذیه عمومی وزارت بهداشت، واضح است که مصرف بیش از حد قند به هر شکلی می تواند منجر به مشکلات سلامتی شود. اما شواهد کنونی نشان می دهد که شکر مایع به ویژه مشکل ساز است. نوشیدنی های شیرین شده با شکر فاقد مواد مغذی مانند فیبر، پروتئین و چربی هستند. مایعات معمولاً زمان تخلیه معده کوتاه تری نسبت به غذاهای جامد دارند و معده را سریعتر وارد روده کوچک می کنند. این مشکل بدن را مجبور به سوخت و ساز مقادیر زیادی قند می کند و قند خون به سرعت بالا می رود و باعث بارگیری بیش از حد اندام های حیاتی بدن می شود.
قند در برخی غذاها پنهان است. برای جلوگیری از مصرف بیش از حد مواد شیرین باید تغییرات ساده در برنامه غذایی گنجانده شود. به نظر می رسد که دوزهای بالای قند موجود در نوشیدنی های شیرین شده با قند، مکانیسم متابولیسم کربوهیدرات بدن را مختل کرده و مشکلات زیادی را ایجاد می کند. بیشتر قند موجود در نوشیدنی ها در روده کوچک فرآوری شده و به ورید باب منتقل می شود که قند را به کبد می رساند.
نوشیدنی های شیرین شده با شکر شامل «ساکارز» و «شربت ذرت با فروکتوز بالا» است که هر دو حاوی فروکتوز و گلوکز هستند. هنگامی که کبد فروکتوز را جذب می کند، گلوکز مستقیماً در جریان خون آزاد می شود تا سطح قند خون ثابت بماند. اگر قند به سرعت از جریان خون خارج نشود، می تواند با پروتئین واکنش داده و محصولات نهایی گلیکوزیشن پیشرفته تولید کند که التهاب زا هستند. این ترکیبات مضر با بیماری قلبی مرتبط هستند.
به گفته دپارتمان توسعه تغذیه عمومی وزارت بهداشت، زمانی که قند خون بالا می رود، «لوزالمعده» انسولین ترشح می کند که باعث می شود قند وارد سلول ها شود که برای تولید انرژی استفاده می شود. گاهی اوقات سلول ها نمی توانند به درستی به انسولین پاسخ دهند، به این معنی که در برابر انسولین مقاوم می شوند. لوزالمعده با تولید انسولین بیشتر پاسخ می دهد، اما در نهایت نمی تواند خود را حفظ کند و قند خون به سطوح خطرناکی می رسد. سطوح بالای انسولین و گلوکز منجر به آسیب عروق خونی، دیابت و عوارض آن می شود. مقاومت به انسولین یک عامل خطر قوی برای بیماری های قلبی عروقی است. افراد قبل از بروز علائم بیماری می توانند مقاومت به انسولین داشته باشند.
به همین دلیل، تاکید بر محدود کردن مصرف نوشیدنی های شیرین شده با شکر است. نوشیدن چنین نوشیدنی هایی حتی دو بار در هفته می تواند خطر بیماری قلبی را افزایش دهد. مضراتی که نوشیدنی های شیرین برای فرد ایجاد می کند به میزان نوشیدنی مصرفی و عوامل خطر فردی بستگی دارد.
ارسال پاسخ