از کاخ قار تا زندان مدرن ؛ تکامل کاخ در تهران

از کاخ قار تا زندان مدرن ؛ تکامل کاخ در تهران

“اگر فرمانده می دانست چگونه برگردد ، فرمانده هرگز نمی تواند مسئولیت تبدیل پادشاهان قاجار را به زندان بپذیرد ، زیرا وی به عنوان اولین زندانی در زندان زندانی شد.”

اولین زندانیان ؛ سیاسی از کمونیست ها

اولین زندانی این کاخ بیشتر فعالان سیاسی و کمونیست ها بود. یوسف eftekhari ، یکی از اولین زندانیان سیاسی ، در خاطرات خود از روزهای اول زندان قاس نوشت: “تختخوابش خوب بود و تختخوابش تمیز بود … باغبانی و کاشت درخت و …”. در این دوره ، زندانیان سیاسی مانند نصرات الدالله فیروز ، سید جعفر پیشوری و اعضای این گروه از جمله چهره های برجسته در کاخ بودند.

فعالیت های مهم: قتل ها ، اعدام ها و شورش ها

در دهه های بعد ، زندان کاخ به صحنه وقایع مهم و خونین تبدیل شد. عبدالحسین تیموراش (وزیر دادگاه رضا شاه) ، آلیماردان خان بختیاری و سردار اسد بختیاریین ، دستگیری گروهی از چهار نفر ، و محمد فرخی یازیین درگذشت مشکوک مرگ مشکوک بود. در دهه 1980 و 1980 ، این شورش ها در زندان اتفاق افتاد و بسیاری از زندانیان با ورود متفقین به ایران بخشیده شدند.

شرایط و فرهنگ زندان ساری

این بنا بر دو اصطلاح مشهور ایرانی “آب سرد” و زندان کاخ “هشت -ثانیه” ساخته شده است. در این زندان ، دو کمربند آب آزاد وجود داشت که زندانیان نوشیدند و مردم گفتند که همه در زندان کاخ “آب خنک” افتاده اند. علاوه بر این ، معماری زندان ، که دارای ورودی بزرگی برای تحقیق و شکنجه و اتاق زیر است ، اصطلاح “هشت زیر” را برای اتاق استعلام ساخته است.

زندانیان پیشرو ؛ از سیاست گرفته تا فرهنگ

زندان سارای چندین دهه میزبان بسیاری از چهره های سیاسی ، فرهنگی و ادبی برجسته ایران بوده است. نام ها:

دکتر تنگی آرانی و گروه 4

عبدالحسین تیمورش

خان بختیاری از آلیمار

سلطنت

Nusrat al -dawlah firouz

جفر پییشواری

خلیل مالاکی ، عبداللهوسین نوشین ، نولدین کیاوری ، محمد علی اموایی ، موسی خابانی ، مسعود رجوی

سرلشکر قرانی ، مهندس بازگان ، دکتر صحابی ، آیت الله طالغانی

شاعران و نویسندگانی مانند احمد شملو ، نیما یوشیج ، مهدی احاوان صالح

هر یک از این افراد خاطرات و روایت هایی از روزهای زندان کاخ دارند. از سوالات شکنجه و فراوان گرفته تا دوستی و همدلی در سلولهای تاریک.