تایید و مستندسازی تخریب لاله زار «سینما نادر».

تایید و مستندسازی تخریب لاله زار سینما نادر

به گزارش خبرگزاری انتخابتو، خبر تخریب سینما نادر (رویال) با مجوز اداره کل میراث فرهنگی استان تهران در آستانه روز سینما در فضای مجازی منتشر شد و پیگیری ها نیز این موضوع را تایید می کند. . وی گفت: کمیسیون ماده پنجم شهرداری تهران با تخریب و ساخت مجتمع تجاری-فرهنگی موافقت کرد اما در خرداد 1403 این سینما را حذف کرد.

به گزارش ایسنا، هنوز مسئولان میراث فرهنگی به خبر تخریب سینما «نادر» در حوالی «گرند هتل» و «تئاتر نصر» در خیابان لاله زار یکی از اولین خیابان های تهران واکنشی نشان نداده اند. ایسنا تلاش کرد از اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران اطلاعیه ای دریافت کند اما هنوز پاسخی نداده است.

سینما «نادر» به نام «رویال» در سال 1312 در خیابان لاله زار ساخته شد. در سال 1342 زنده‌ایاد «ناصر مجدبیگدلی» این سینما را خرید و تا اوایل دهه 90 مالک آن بود. استودیوی فیلمسازی سینما نادر یکی از قدیمی ترین استودیوهای فیلمسازی ایران در دهه های 40 و 50 است. این سینما محل نمایش دفتر تهران و فیلم های پرفروشی چون «عروس دهکده»، «چهار راه واقعه»، «گنگ قارون» و «عقاب ها»، «گاو» و «قیصر» بود. گروه سینمایی یونایتد در طبقه دوم فعالیت می کرد و هسته اصلی آثاری چون «شبح عقرب»، «شکار خاموش»، «لنگرگاه»، «ویزا» و «حادثه» در این دفتر قفل شد.

سینما نادر قبل از تعطیلی عکس از سایت سفرنویس

ناصر مجدبیگدلی مالک سابق سینما نادر در اوایل دهه 90 به فکر نجات سینمای نادر افتاد و تقریباً دو سال پس از نامه وزارت ارشاد مبنی بر اینکه دیگر اجازه فیلمبرداری در این سینما را ندارند. صحبت هایی مطرح شد که شهرداری لاله زار را بازسازی می کند تا به یک جاذبه گردشگری تبدیل شود، اما به یکباره منصرف شدند.

به جای تبدیل سینما نادر که هم اکنون یکی از آخرین آثار باقی مانده از سینماهای لاله زار است، با تصویب کمیسیون ماده 5 و درخواست شهرداری منطقه 12 تهران و مجوز از سوی شهرداری، مورد تایید قرار گرفت. شهرداری منطقه 12 تهران اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران، این سینما تخریب و به جای آن مجتمع تجاری-فرهنگی احداث می شود.

این تخریب و تغییر به درخواست شهرداری منطقه 12 صورت می گیرد که در گزارش امکان سنجی احداث ساختمان تجاری-فرهنگی طی نامه ای مورخ 26 دی ماه 1402 طبق مصوبه کمیسیون در ماده 5 آمده است. بازرگانی درخواست تراکم 240 درصد، با دو طبقه در طبقه همکف و سه طبقه در زیرزمین:

طبقات اول و سوم زیرزمین برای پارکینگ و انباری در سطح اشغال 80 تا 100 درصد، طبقه همکف 62 واحد تجاری در سطح اشغال 80 درصد و طبقه دوم برای 49 واحد تجاری استفاده می شود. در سطح اشغال 80 درصد تجاری و 40 درصد واحدهای تجاری و 3 واحد فرهنگی در سطح اشغال فرهنگی هستند.

سینما نادر ثبت ملی نیست اما از آنجایی که در جوار دو اثر تاریخی «گرند هتل» و «تئاتر نصر» قرار دارد، در تصویب نامه اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران به آن اشاره شده است. پنج کمیسیون در 28 دسامبر 1402 نظر دادند: در نقشه های معماری ممهور به مهر اداره کل، حداکثر ارتفاع 9 متر از سطح دریا با تاکید بر ایجاد فرهنگسرا در پروژه در سوال در خصوص جاده مجاور و تعهدنامه شماره 51907 مورخ 22 اسفند 1401 دفتر اسناد رسمی 1022 تهران مالک موظف به رعایت کلیه موارد فنی و ایمنی جهت احداث زیرزمین از جمله حائل بنا می باشد. دیوار رو به ساختمان ثبت شده هتل بزرگ در مرز شرقی ملک، طبقه زیرزمین از بالا به پایین با روش فنی طبق پیشنهاد فنی قبل از انجام مراحل اداری ساخته شده است. شایان ذکر است نقشه های نما پس از تایید در کمیته نما شهرداری باید جهت تایید نهایی به این اداره کل ارسال شود.

سینما نادر در خیابان ملی (باربد)، خیابان لاله زار

در نظر کارگروه فنی نیز آمده بود که «این موضوع در جلسه مورخ 8 فروردین 1403 کمیسیون ماده 5 بنا به درخواست مشاور و شهرداری منطقه در دستور کار قرار گرفت. ” مشروط به تامین کلیه فضاهای پارکینگ تجاری و فرهنگی مورد نیاز طبق ضوابط و مقررات این ملک. همچنین با حفاظت از کاربری این اموال و میراث فرهنگی آن موافقت شد.

بنابراین طبقه اول زیرزمین برای پارکینگ و انباری با 80 درصد اشغال، طبقه دوم و سوم برای پارکینگ و انباری با 100 درصد اشغال، طبقه همکف و اول تجاری با 80 درصد اشغال و طبقه دوم. برای استفاده کامل فرهنگی طبق طرح ثبت نام می باشد. در سطح اشغال 80 درصد ارزیابی می شود.

همچنین خاطرنشان شد: «مسائل و اقدامات فنی و امنیتی مندرج در نامه اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران الزامی است و نقشه‌های معماری قبل از صدور مجوز باید به تأیید این اداره کل برسد».

لاله زار

لاله زار

در نهایت کمیسیون ماده 5 بر اساس این نظرات، در راستای نظر کارگروه فنی مورخ 16 خرداد 1403، احداث مجتمع تجاری-فرهنگی در محل سینما نادر را تصویب کرد.

تخریب سینما نادر (رویال) در چارچوب طرح ساماندهی و بهسازی خیابان لاله زار در سال 1396 انجام می شود، ضمن اینکه قرار است بناهای ارزشمندی همچون خانه اتحادیه، خانه پیرنیا، سینما متروپل شناسایی و احیا شوند. محدوده این طرح موزه، هتل لاله و کافه پارس و تماشاخانه نصر از سوی شهرداری منطقه 12 پیشنهاد و برای اجرای آن برنامه ریزی شد.

در دهه 90 شهرداری تهران با علم به اینکه لاله زار یک خیابان قاجاری است که در شمال حصار صفویه ساخته شده است، پس از انتخاب تهران به عنوان پایتخت (دارالخلافت) نقشه سیاسی و اداری تهیه کرد، نقشه اقتصادی و اجتماعی تهران نیز تبدیل شد. توسعه شهر از حصار صفویه فراتر رفت و در کنار جاده لاله زار و شمیران کاخ ها و خانه های اعیانی ایجاد کرد. علی محمد سعادتی شهردار وقت منطقه 12 در اسفند 1396 که اجرای این پروژه جدی‌تر شد، گفت: با کمک بنگاه‌های اقتصادی و بازرگانی فعال، بهسازی خیابان لاله‌زار از نوروز سال آینده آغاز می‌شود. 2018)” اما با اینکه پنج سال از این وعده می گذرد، نه خبری از تحقق آن برنامه ها و وعده هاست و نه تغییری در وضعیت خیابان لاله زار که بناهای تاریخی رفته رفته هویت خود را از دست می دهند. به «خانه وحدت» بروید که توسط شهرداری تهران خریداری شده و به موزه تبدیل شده و جذابیتی به جاذبه های گردشگری تهران می دهد.

مالک سابق سینما نادر 13 سال پیش گفت: در لاله زار 20 سینما وجود داشت که 6 تای آن در همان خیابان باربد بود که به خاطر سینمای ملی به آن خیابان ملی می گفتند اما متاسفانه هیچ کدام از این سینماها باقی نمانده است. .» و برخی انبار است. تجهیزات برقی است. گویا یکی از مسئولین از لاله زار خاطره خوبی نداشته و به تخریب اماکن فرهنگی آنجا پشت کرده است.«سینمای ما 700 نفر گنجایش دارد. اگر کمتر از 3000 نفر در طول روز حضور پیدا می کردند، فیلم را تغییر می دادیم. «کدام سینما در حال حاضر این همه مخاطب دارد؟

5655

گردآوری شده از رسانه خبر آنلاین