امروز مصادف با روز جهانی درخت زیتون است که در ایران از میوه آن در سالاد یا زیتون به عنوان یک ادویه خوشمزه و لذیذ در کنار سایر ترشی ها و مواد اشتها آور استفاده می شود. اما شاید کمتر با خصوصیات و خواص این میوه یا دانه روغنی آشنا باشید.
به گزارش همشهری آنلاین، یک متخصص تغذیه می گوید: زیتون نماد رژیم غذایی مدیترانه ای است که مملو از بیماری های مزمن است. فشار خون، دیابت و سرطان را کاهش می دهد. در واقع رژیم مدیترانه ای بهترین رژیم غذایی در جهان است. این رژیم ویژگی های خاص خود را دارد و از غذاهایی مانند ماهی، گوشت سفید و حبوبات در این رژیم بسیار استفاده می شود. یکی از ویژگی های رژیم مدیترانه ای وجود زیتون است. نارگیل از نظر اندازه و میزان کاشت پس از نخل و زیتون سومین محصول باغی جهان است. زیتون انواع مختلفی دارد و می توان گفت که حدود 8 نوع است.
زیتون رنگ شده در بازار
این متخصص تغذیه درباره خواص زیتون بیشتر توضیح می دهد و می افزاید: زیتون سبز و زیتون سیاه دو نوع شناخته شده در ایران هستند. زیتون سیاه روغنی تر، حاوی کالری بیشتر، مفیدتر و گران تر است. به همین دلیل عده ای سودجو با کلاهبرداری زیتون سبز تولید شده در ایران را با ترکیبات آهن مخلوط کرده و رنگ سبز زیتون را با آهن به سیاه تبدیل می کنند که تقلب محسوب می شود و این نوع زیتون ارزش غذایی زیتون سیاه واقعی را ندارد. به هر حال.
وی همچنین از ویژگی ها و تاریخچه زیتون سبز در ایران می گوید و می گوید: زیتون سیاه در آب و هوای مدیترانه ای کشورهایی مانند اسپانیا رشد می کند و ما زیتون سیاه نداریم. ما زیتون سبز داریم که بیشتر در منطقه گیلان یافت می شود. قدمت زیتون سبز در منطقه گیلان به 800 سال می رسد، اما امروزه می دانیم که زیتون سبز در ایران بیش از 2000 سال قدمت دارد. اگر بخواهیم زیتون سیاه بخریم باید قید کنیم که شناسنامه داشته باشیم، محل تولید، تولید و تاریخ انقضا را بدانیم و این زیتون ها به صورت عمده و با فاکتور به فروش نمی رسند. کیلو
زیتون سیاه یا سبز؟
وی در مقایسه زیتون سیاه و سبز به نکته جالبی اشاره می کند: زیتون سیاه کالری بیشتری نسبت به زیتون سبز دارد و هر هسته زیتون سیاه حاوی ۷ کالری انرژی و تقریبا یک گرم چربی است. زیتون سیاه حاوی کالری کل، آنتی اکسیدان و چربی بیشتری نسبت به زیتون سبز است. به طور کلی می توان گفت که زیتون سیاه نژاد بهتری نسبت به زیتون سبز است اما در کشور ما قابل پرورش نیست. آب و هوای مناسب برای کشت زیتون سیاه، آب و هوای کشورهای حاشیه مدیترانه مانند اسپانیا است.
درباره روغن اسید چرب زیتون
وی با اشاره به ویژگی های دیگر زیتون از جمله وجود روغن اسید چرب امگا 9 می گوید: درست است که زیتون محصول باغی و درختی است اما توت محسوب نمی شود و باید آن را توت دانست. دانه روغنی میوه از نظر علم تغذیه غذایی است که در هر واحد 15 گرم کربوهیدرات و 60 کالری انرژی دارد. با این حال، اکثر محتوای زیتون چربی است و حاوی مقداری پروتئین، مقداری کربوهیدرات و فیبر است. ماده اصلی زیتون روغن امگا 9 است. این روغن اسید چرب برای بدن مضر نیست.
اسیدهای چرب لازم برای بدن امگا 3 و امگا 6 هستند که در بدن تولید نمی شوند اما امگا 9 می تواند در بدن تولید شود بنابراین امگا 9 هرگز جزو اسیدهای چرب لازم برای بدن محسوب نمی شود. . . اما این روغن جنبه درمانی نیز دارد. ثابت شده است که مصرف منظم روغن زیتون در طولانی مدت می تواند LDL یا کلسترول بد را در بدن کاهش دهد.
به گفته این متخصص تغذیه، زیتون به عنوان یک ماده خوراکی از بیماری های قلبی عروقی پیشگیری می کند. حتی برگ های زیتون نیز خواص درمانی دارند. استفاده از برگ زیتون به عنوان دم کرده موثر در کاهش فشار خون ثابت شده است. می توان گفت خود زیتون، روغن و برگ های آن ممکن است در کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی موثر باشد.
فرآوری زیتون و توصیه های بهداشتی
این متخصص تغذیه درباره فرآوری زیتون نیز اطلاعات جالبی می دهد و می گوید: از میوه خام زیتون به هیچ عنوان قابل استفاده نیست، باعث تهوع، استفراغ و مشکلات گوارشی می شود. زیتون را با سودا، یک ترکیب شیمیایی و یک ماده قلیایی قوی درمان میکنند تا تلخی آنها از بین برود. از آنجایی که در این فرآیند مقدار زیادی نمک برای از بین بردن تلخی زیتون استفاده می شود، مصرف کنندگان باید مراقب باشند که زیتون ها را در آب خیس کنند تا نمک اضافی از بدن خارج شود که می تواند باعث تنگی نفس شود. و فشار خون و انبوهی از بیماری های دیگر.
آیا روغن زیتون برای پخت و پز مناسب است؟
وی با بیان اینکه روغن های نباتی برای پخت و پز خوب است، اما هنگام پخت باید با حرارت ملایم استفاده شود، ادامه می دهد: از آنجایی که عجله داریم، اغلب هنگام سرخ کردن غذا، شعله گاز را زیاد می کنیم تا تابه از دو طرف بسوزد. قرمز و سیاه است، آتش و دود از تابه بلند می شود و غذایی که با این شعله پخته می شود دیگر قابل خوردن نیست.
اگر هنگام سرخ کردن با روغن زیتون غذا را در دمای بالا بپزیم، پراکسید تولید می کند که سرطان زا است. روغن زیتون بیشتر برای چرب کردن برنج و سایر غذاها استفاده می شود و نمی توان آن را سرخ کرد. البته اگر روغن زیتون را با حرارت ملایم برای سرخ کردن بپزیم اشکالی ندارد اما ترجیحاً روغن زیتون در سالاد، برنج و غذاهای سرخ نشده استفاده شود.
سایر ویژگی های مهم
وی ضمن جلب توجه به ملین بودن روغن زیتون می گوید: روغن زیتون برای کاهش یبوست عالی است. روغن زیتون یکی از بهترین ملین ها به خصوص برای کودکانی است که یبوست دارند. خود روغن زیتون مانند سایر دانه ها و میوه های روغنی سرشار از آنتی اکسیدان است، آنتی اکسیدانی ترین آنتی اکسیدانی که زیتون دارد ویتامین E است، ویتامین E به طور طبیعی در تمام دانه های روغنی مانند بادام، پسته و فندق از جمله زیتون وجود دارد که این دانه حاوی آن نیست. . روغن را خراب می کند.
مانند هر غذای کاربردی، مصرف منظم زیتون می تواند به بهبود سلامت کمک کند. از آنجایی که روغن زیتون اشتها را تحریک می کند برای افرادی که می خواهند لاغر شوند ضرری ندارد و مصرف زیتون باعث افزایش اشتها و افزایش وزن آنها می شود. در نتیجه برای کسانی که می خواهند وزن کم کنند توصیه نمی شود.
زیتون یکی از غذاهایی است که خوردن آن برای همه دوست ندارد، بنابراین باید طعم آن را مطابق ذائقه تنظیم کرد. از آنجایی که جوانه های چشایی کودکان در سنین زیر 6 سال تشکیل می شود، باید از کودکی با طعم روغن زیتون آشنا شوند تا در بزرگسالی از فواید روغن زیتون بهره مند شوند.
ارسال پاسخ