مراقب یک اپیدمی دیگر باشید! باید منتظر این بیماری ها بود

مراقب یک اپیدمی دیگر باشید باید منتظر این بیماری ها

مراقب یک اپیدمی دیگر باشید باید منتظر این بیماری ها

مواجهه جهان با اپیدمی کووید-19 ما را با واقعیتی غیرقابل انکار روبرو کرده است که تهدیدی بسیار جدی به نام “زمان” است. اگرچه کووید-19 یک تراژدی است، اما هنوز نمی توانیم باور کنیم که باید خود را از قبل برای رویارویی با سایر اپیدمی ها آماده کنیم.

به گزارش همشهری آنلاین، با وجود همه خوش‌بینی‌های محتاطانه، اکنون می‌توان گفت که برای اولین بار در تاریخ ابزارها و منابع لازم برای شناسایی یک اپیدمی آینده قبل از تبدیل شدن به یک بیماری همه‌گیر جهانی را در اختیار داریم. پس تا چه اندازه این موضوع را جدی می گیریم و آیا حاضریم اقدامات لازم را برای مقابله با آن انجام دهیم؟

مراقب یک اپیدمی دیگر باشید! دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران، گروه بیوتکنولوژی، عضو هیئت علمی دکتر مصطفی نوری زاده درباره این موضوع می گوید: بررسی های انجام شده در سطح جهانی نشان می دهد که احتمالا در آینده درگیر بیماری همه گیر دیگری خواهیم بود. آینده ما تجربه خوبی از کرونا در ایران نداشته ایم، چه از نظر درمان، چه از نظر مصرف فعلی دارو و چه از نظر واکسیناسیون. روش‌های درمان در نقاط مختلف کشور متفاوت بود، دسترسی به دارو نیز کاملاً لذت‌بخش بود، علاوه بر این، داروهای فعلی تولید شده در دنیا برای کووید در کشور ما استفاده نمی‌شد.

تجربه مواجهه با مشکلات واکسیناسیون

یک مدرس دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی در تهران درباره واکسیناسیون می گوید: واکسیناسیون افراد با تاخیر زیادی شروع شد و انتخاب دوز تقویت کننده به دلیل نوع دوز تقویت کننده مناسب نبود. هیچ واکسنی علیه انواع جدید ویروس در کشور تولید یا وارد نشده است. بنابراین، باید از این تجربه تلخ درس بگیریم. تجربه ای دردناک که باعث مرگ دست کم بیش از 8 میلیون نفر در جهان شد.

نیاز به آمادگی و برنامه ریزی

نوری زاده تاکید می کند که در آینده یک بیماری همه گیر جدید رخ خواهد داد، بنابراین بهتر است از هم اکنون برای آن روزها برنامه ریزی کنیم. پیری جمعیت، شلوغی شهرهای بزرگ و آلودگی شهرهای بزرگ می تواند شدت این بیماری را در کشور افزایش دهد. بر اساس مطالعات انجام شده در سراسر جهان، ویروس هایی مانند آنفولانزا، کرونا، سارس، ابولا، مرس، زیکا، کریمه کنگو، ماربورگ، هانتا، لاسا و نیپا ممکن است باعث ایجاد یک بیماری همه گیر جدید شوند.

او معتقد است که همه گیری بعدی به احتمال زیاد با آنفولانزا، سارس، کرونا یا ابولا مرتبط است. زیرا شیوع این ویروس ها از سایر بیماری ها بیشتر است. اما اگر چنین اپیدمی هایی رخ دهد، کشور ما را بیش از پیش تهدید خواهد کرد. بنابراین باید دید آمادگی لازم را در برابر چنین بیماری هایی داریم یا خیر. آیا طالع بینی برای چنین خطراتی از نظر دارو یا واکسن ساخته شده است؟

ضرورت برنامه ریزی و شروع مطالعات

به نظر می‌رسد در صورت درخواست نظام‌های سلامت و انجام مطالعات واکسن‌ها یا داروهای این گونه بیماری‌ها توسط محققان، برای آغاز مطالعات، حمایت‌های مالی و معنوی از وزارتخانه‌های ذیربط دریافت شود. هنوز کرونا در جهان به طور کامل تمام نشده و زمستان در پیش است. به نظر می رسد به دلیل به روز نبودن پروتکل درمانی مخصوص این بیماری، نبود واکسن های به روز در کشور و اینکه بسیاری از بیمارستان های کشور واکسیناسیون را انجام نمی دهند. در واقع او برای این بیماری از داروهایی استفاده می کرد که در چند سال اخیر مصرف می کرد.

مشکلات بیماران پرخطر

به گفته یکی از اعضای هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران، هم واکسن های فعلی و هم داروهای رایج در دنیا برای مقابله با این بیماری استفاده می شود. حتی امسال که نگران شیوع آنفلوآنزا بودیم، تعداد محدودی واکسن آنفولانزا در اختیار مردم قرار گرفت و بسیاری از افراد پرخطر به دلیل قیمت نسبتاً گران، نتوانستند این واکسن را تزریق کنند. در این صورت باید این واکسن به صورت رایگان در اختیار بیماران، زنان باردار و سالمندان قرار گیرد تا احتمال ابتلا به این بیماری کاهش یابد.