پیشگیری و رفع لخته های خون؛ رگ های خود را جوان نگه دارید!

bato-adv

بعدی- رگ های خونی هر فردی ممکن است به دلیل تجمع ماده ای به نام پلاک دچار تصلب شرایین یا انسداد شوند. در حال حاضر هیچ راه فوری برای رفع گرفتگی عروق یا از بین بردن پلاک وجود ندارد، اما می توان با ایجاد تغییر در سبک زندگی از پیشرفت آن جلوگیری کرد و تجمع پلاک را افزایش داد و سلامت قلب را تا حدودی بهبود بخشید.

به گزارش فردا؛ در موارد شدید، جراحی می تواند به رفع انسداد کمک کند. پزشکان همچنین ممکن است داروهایی مانند آسپرین یا داروهای کاهش دهنده کلسترول مانند استاتین ها را تجویز کنند.

در این مقاله توضیح مختصری در مورد جلوگیری از تجمع پلاک و رفع گرفتگی عروق می دهیم.

تصلب شرایین

پلاک ها از چربی، کلسیم، ترکیبات کلسترول و مواد زائد سلول های بدن تشکیل شده اند. ترکیبی که می تواند به دیواره عروق بچسبد و باعث باریک شدن عروق شود. هنگامی که این اتفاق می افتد به آن تصلب شرایین یا سخت شدن شریان ها می گویند. گرفتگی، تنگ یا سفت شدن عروق می تواند از رسیدن خون تازه به سایر قسمت های بدن جلوگیری کند و فرد را در معرض خطر حمله قلبی، نارسایی قلبی یا سکته قرار دهد.

آترواسکلروز نام بیماری است که در عروق ایجاد می شود و نوعی تصلب شرایین است که با تجمع لیپیدها و کلسترول کم چگالی در دیواره داخلی عروق با قطر متوسط ​​و بزرگ مشخص می شود. نتیجه این فرآیند تشکیل پلاک های فیبری-چربی (آتروما) است که به تدریج با افزایش سن افزایش می یابد و باعث تنگی یا عواقب دیگر می شود.

در بیشتر موارد می توان با در نظر گرفتن این موارد از ایجاد پلاک و تصلب شرایین جلوگیری کرد. برخی از درمان های پزشکی برای کمک به پاکسازی عروق وجود دارد، اما اکثر آنها تهاجمی هستند. همیشه گفته می شود که پیشگیری بهتر از درمان است زیرا از بین بردن پلاک بسیار دشوارتر از جلوگیری از تشکیل آن است.

پیشگیری

یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم می تواند ابزاری قدرتمند برای جلوگیری از تصلب شرایین یا لخته شدن خون باشد. پیروی مداوم از این سبک زندگی به مرور زمان احساس بهتری در فرد ایجاد می کند. همه می توانند با ایجاد تغییرات کوچک در سبک زندگی خود از بروز این مشکل جلوگیری کنند.

از چربی های ترانس اجتناب کنید

روغن های مورد استفاده در هر فرد می تواند بر تعداد پلاک ها در رگ های خونی تأثیر بگذارد. انجمن قلب آمریکا توصیه می کند که مصرف چربی های اشباع و ترانس را محدود کنید. زیرا چنین چربی هایی حاوی مقادیر بالایی کلسترول LDL هستند که ماده اصلی پلاک رگ های خونی را تشکیل می دهد.

غذاهای حاوی چربی ترانس عبارتند از:

• غذاهای سرخ شده
• غذاهای بسته بندی شده
• کیک و دسر
• کوکی ها و بیسکویت ها
• مارگارین یا کره گیاهی
محصولات حاوی روغن هیدروژنه (چربی ترانس)

چربی های اشباع شده و همچنین چربی های ترانس نیز بر سلامت قلب تاثیر می گذارند، اما این امر به تحقیقات بیشتری برای تایید نیاز دارد. چربی های اشباع شده در محصولات حیوانی مانند گوشت گاو و لبنیات و حتی روغن نارگیل و نخل به وفور یافت می شود.

بررسی تحقیقات علمی نشان می دهد که اگر چربی اشباع شده حذف شود و با چربی غیراشباع جایگزین شود، خطر مشکلات قلبی عروقی کاهش می یابد.

مطالعه دیگری نشان می دهد که افراد باید از مصرف چربی اشباع خودداری کنند زیرا کلسترول LDL را در بدن آنها افزایش می دهد که مستقیماً با بیماری قلبی مرتبط است.

افزایش مصرف چربی های غیر اشباع

چربی های اشباع نشده چربی های خوب در نظر گرفته می شوند. این چربی ها حاوی کلسترول HDL هستند که می تواند کلسترول بد را از عروق خونی قبل از تبدیل شدن به پلاک حذف کند و این روند را بهبود بخشد. با توجه به انجمن قلب آمریکا، چربی های تک غیراشباع ممکن است به بهبود کلسترول خون کمک کنند، زمانی که به جای چربی های ترانس یا اشباع استفاده شوند.

چربی های غیراشباع بیشتر در گیاهان و ماهی های روغنی یافت می شوند. این منابع عبارتند از:

• آووکادو
• روغن زیتون
• گردو
• طیف وسیعی از روغن های گیاهی، از جمله آفتابگردان و زیتون
• ماهی های روغنی مانند سالمون، حلوای سفید، تن

رژیم غذایی

انجمن قلب آمریکا توصیه می کند که کسانی که قصد کاهش کلسترول LDL را دارند از رژیم غذایی غنی از مواد غذایی استفاده کنند که گفته می شود شامل موارد زیر است:

• تمام میوه ها و سبزیجات
• آجیل
• لبنیات کم چرب
• ماهی
• ترکیه

آنها همچنین پیشنهاد می کنند که مردم مصرف غذاهای شیرین، گوشت قرمز و شکر را محدود کنند.

مصرف چای گیاهی

مصرف دمنوش های گیاهی مانند چای سبز یا سیاه، چای رویبوس یا چای زنجبیل می تواند جایگزین سالم و خوبی برای سایر نوشیدنی ها باشد. یک مطالعه در سال 2011 نشان داد که نوشیدن 6 فنجان چای رویبوس هر روز به مدت 6 هفته به کاهش سطح کلسترول LDL خون در بزرگسالان در معرض خطر بیماری قلبی کمک می کند. چای سبز نیز از این خواص شگفت انگیز مستثنی نیست. یک مطالعه در سال 2011 گزارش داد که چای سبز و عصاره آن می تواند کلسترول LDL خون را کاهش دهد، اگرچه هیچ تاثیری بر کلسترول HDL ندارد.

بر اساس یک مطالعه در سال 2016، مکمل‌های زنجبیل ممکن است به پیشگیری از علائم تصلب شرایین و بهبود جریان خون در رگ‌های خونی کمک کنند. ریشه زنجبیل به عنوان مکمل موجود است، اما هر کسی می تواند آن را در آب داغ دم کرده و در صورت تمایل به عنوان چای بنوشد.

ورزش کردن

چاقی یک عامل خطرناک از نظر تجمع پلاک در عروق و بیماری های قلبی است. ورزش منظم همراه با یک رژیم غذایی سالم می تواند به کاهش وزن کمک کند و خطر ابتلا به مشکلات قلبی را تا حدودی کاهش دهد.

تاثیر ورزش منظم بر بیماری های قلبی عروقی که به کاردیو معروف است می تواند به تقویت قلب و کاهش تعداد پلاک ها کمک کند.

برخی از تمرینات قلبی ساده که ضربان قلب را افزایش می دهند عبارتند از:

• پیاده روی کنید
• دوچرخه سواری
• دو
• راه رفتن سریع
• شنا
• بازی تنیس
• هوازی

شما باید حدود 30 تا 60 دقیقه ورزش خوب و مناسب را هدف قرار دهید که ضربان قلب شما را بالا ببرد. پزشک می تواند بر اساس فاکتورهای مختلف سبک زندگی، ورزش روزانه خاصی را برای هر فرد توصیه کند.

سایر روش های پیشگیری، سیگار نکشیدن یا ترک سیگار است. به گفته انجمن قلب آمریکا، سیگار نقش مهمی در خطر بیماری قلبی دارد. سیگار مستقیماً به رگ‌های خونی آسیب می‌زند و باعث رشد و رشد سریع‌تر رسوبات چربی می‌شود.

استرس را کاهش دهید. استرس ذهنی مداوم نیز می تواند منجر به واکنش هایی در بدن شود. تکنیک‌های کاهش استرس مانند یوگا، مدیتیشن یا تمرین‌های تنفسی می‌توانند به برخی از افراد در طول یک روز پر استرس کمک کنند تا آرام شوند.

درمان های پزشکی

اگر روش‌های پیشگیرانه مؤثر نباشد، مداخله پزشکی برای کاهش انسداد عروق خونی و تصلب شرایین ضروری است. علاوه بر تغییرات رژیم غذایی، ممکن است پزشک داروهای خوراکی را برای کاهش کلسترول LDL برای کاهش میزان گرفتگی تجویز کند. بهتر است به این اقدامات نه به عنوان راه حل اصلی، بلکه به عنوان یک ابزار کمکی نگاه کنید.

به طور کلی، ورید مسدود ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد. این روش شامل قرار دادن یک لوله در ورید برای برداشتن پلاک پشت استنت و حمایت از دیواره های عروق با افزایش جریان خون است.

در موارد انسداد شدید، پزشکان ممکن است جراحی بای پس قلب را انجام دهند تا اطمینان حاصل شود که خون می تواند به راحتی در اطراف شریان های مسدود شده جریان یابد.

عوامل خطرناک

چندین عامل خطر برای گرفتگی عروق وجود دارد که هر فرد می تواند به تنهایی آنها را مدیریت کند. این خطرات عبارتند از:

• فشار خون بالا
• سیگار کشیدن
• افزایش کلسترول بد
• مقاومت به انسولین و دیابت
• چاقی
عدم فعالیت بدنی
• رژیم غذایی ناسالم

اگر فردی از روش های ذکر شده در لیست بالا استفاده کند قطعا گام مثبتی در جهت ارتقای سلامت خود برداشته است. اگر در مورد عوامل خطر نگران هستید، بهتر است با پزشک خود صحبت کنید.

عوارض

اگر گرفتگی سیاهرگ ها درمان نشود، می تواند باعث بیماری های زیر شود:
• بیماری قلبی بیماری است که در آن پلاک در رگ های خونی داخل و اطراف قلب ایجاد می شود.
• آنژین بیماری ناشی از درد قفسه سینه ناشی از عدم جریان خون به قلب است.
• بیماری شریان محیطی، پلاک ها در بازوها و پاها جمع می شوند.

رگ های خونی به مرور زمان باریک می شوند. این روند معمولاً بعد از 30 سالگی تسریع می شود. و معمولاً ممکن است تا سن 50-60 سالگی خود را نشان ندهد و مشکل ایجاد کند.

مشاهده کنید

برداشتن پلاک از شریان ها و رفع انسداد رگ ها فرآیند ساده ای نیست. این عمل ممکن است نیاز به استفاده از روش های تهاجمی داشته باشد که بر کیفیت زندگی فرد تأثیر می گذارد.

انجام اقدامات ساده برای جلوگیری یا آهسته ساختن پلاک بهترین راه برای جلوگیری از تشکیل یا ایجاد لخته خون در هر مرحله از زندگی است. روش های ارائه شده برای افرادی که در معرض خطر تشکیل پلاک در عروق خونی یا تصلب شرایین خود هستند بسیار مفید خواهد بود.

پزشکان توصیه هایی در مورد اثربخشی یک رژیم غذایی سالم و تغییر سبک زندگی بر اساس نیازهای فردی و توانایی فعلی فرد ارائه می دهند و افراد می توانند با پزشک خود برای بحث در مورد گزینه های درمان و پیشگیری مشورت کنند.

منبع: Medicalnewstoday