احتمالا این تصویر کلیشه ای مردی را که روی مبل دراز کشیده با جعبه دستمال کاغذی به یاد دارید، در حالی که همسرش که سرما خورده و آبریزش بینی دارد، برای انجام کارهای خانه عجله دارد و در عین حال از شوهر بیمارش نیز مراقبت می کند. سرد
به گزارش ایسنا، گاهی اوقات بینندگان با تماشای این صحنه از خود می پرسند که تفاوت این دو نفر در چیست؟ آیا در همان شرایط بیماری یکی کار و فعال است در حالی که دیگری در حال استراحت است؟ آیا آنفولانزای مردانه فقط یک شوخی است یا واقعی است؟ آیا دلیل بیولوژیکی ثابت شده ای در پس بروز علائم ساده سرماخوردگی در مردان وجود دارد یا اینکه مردان صرفاً علائم خود را اغراق می کنند تا از آن سود ببرند یا از آن خلاص شوند؟ و در نهایت اگر چیزی به نام آنفولانزای مردانه وجود دارد، چه تفاوتی با آنفولانزای معمولی دارد؟
شباهت ها
آنفولانزای انسانی میتواند به گروهی از عفونتهای تنفسی اشاره داشته باشد که شامل سرماخوردگی، آنفولانزا و حتی یک مورد خفیف کووید است. بنابراین، مقایسه آنفولانزای مردانه با آنفولانزای ما به عنوان آنفولانزا دشوار است.
اما برای سادهتر شدن موضوع، بیایید بگوییم که آنفولانزای مردانه در واقع نوعی سرماخوردگی است. اگر چنین است، آنفولانزای مرد و آنفولانزا ویژگی های مشترک زیادی دارند.
هر دو توسط ویروس ها (اما انواع مختلف) ایجاد می شوند و هر دو با استراحت، هیدراتاسیون و در صورت لزوم مسکن، گلودرد یا قرص های ضد احتقان برای کنترل علائم بهبود می یابند.
هر دو ممکن است علائم مشابهی داشته باشند. به طور معمول، علائم جدی تری مانند تب، بدن درد، لرز شدید و سردرد در آنفولانزا شایع تر است (اما گاهی اوقات با سرماخوردگی). علاوه بر این، علائمی مانند گلودرد، آبریزش بینی، احتقان و عطسه در سرماخوردگی بیشتر دیده می شود. سرفه در هر دو شایع است.
تفاوت ها
آنفولانزا یک عفونت تنفسی جدی تر و گاهی کشنده است که توسط ویروس آنفولانزا ایجاد می شود. سرماخوردگی توسط ویروسهای مختلفی از جمله راینوویروسها، آدنوویروسها و کروناویروسهای سرماخوردگی ایجاد میشود و به ندرت تهدیدکننده زندگی است.
در حالی که سرماخوردگی به تدریج شروع می شود، علائم آنفولانزا اغلب به طور ناگهانی ظاهر می شود.
در حالی که آنفولانزا را می توان با آزمایش های آزمایشگاهی یا خانگی تشخیص داد، هیچ روش آزمایشگاهی رسمی برای تشخیص آنفولانزای مردانه وجود ندارد.
با تزریق واکسن می توان از علائم شدید آنفولانزا پیشگیری کرد، اما هیچ واکسنی برای سرماخوردگی وجود ندارد.
علاوه بر این، عفونت های جدی آنفولانزا را می توان با داروهای ضد ویروسی مانند تامیفلو پیشگیری یا درمان کرد، اما در حال حاضر هیچ داروی ضد ویروسی برای سرماخوردگی در دسترس نیست.
آیا آنفولانزای مرد واقعی است؟
برای یادآوری، بیایید فرض کنیم که آنفولانزای مردانه همان سرماخوردگی است. حال این سوال مطرح می شود: آیا واقعاً سرماخوردگی در مردان شدیدتر از زنان است؟ اکنون تصویر پیچیده ای از این مقایسه داریم.
مطالعه ای با عنوان “آنفولانزای مردانه یک بیماری شایع نیست” که در این زمینه انجام شده است نشان می دهد که در واقع تفاوت هایی بین علائم مشاهده شده در مردان و زنان وجود دارد.
کلیشه های جنسیتی نه تنها جواب نمی دهد و مشکلی را حل نمی کند، بلکه می تواند مردان را از مشاوره و کمک پزشکی بازدارد یا از گرفتگی بینی، سردردهای سینوسی یا درد صورت رنج ببرد.
هنگامی که محققان در ابتدای مطالعه شرکت کنندگان را ارزیابی کردند، متوجه شدند که مردان و زنان علائم مشابهی دارند. اما در روزهای پنجم و هشتم مطالعه، زنان علائم کمتر یا خفیفتری داشتند. به عبارت دیگر، زنان سریعتر بهبود یافتند.
در بخش دیگری از مطالعه، محققان تصمیم گرفتند کل ارزیابی را به خود شرکت کنندگان بسپارند. هنگامی که شرکت کنندگان علائم خود را ارزیابی کردند، با تصویر متفاوتی مواجه شدیم. این زنان در ابتدا علائم خود را بدتر از پیش بینی محققان ارزیابی کردند، اما گفتند که سریعتر بهبود می یابند.
از سوی دیگر، مردان در ابتدا علائم خود را اغراق نکردند و همچنین کندتر بهبود یافتند. اما در عوض، زنان در ابتدا احساس کردند که علائم آنها شدیدتر از آنچه که واقعاً بودند است.
چرا این اتفاق می افتد؟
از نظر بیولوژیکی، ما نمیتوانیم از منظر طنز به آنچه اتفاق میافتد نگاه کنیم.
واضح است که تفاوتهایی در پاسخهای ایمنی بین مردان و زنان وجود دارد که دلیل قابل قبولی برای علائم بدتر در مردان ارائه میکند.
به عنوان مثال، زنان عموماً به واکسن پاسخ مؤثرتری می دهند زیرا آنتی بادی های مؤثرتری تولید می کنند. سایر جنبه های سیستم ایمنی زنان نیز قوی تر به نظر می رسد.
چرا زنان به طور کلی پاسخ های ایمنی قوی تری دارند؟
این مزیت احتمالاً تا حدی به این دلیل است که زنان 2 کروموزوم X و مردان یک کروموزوم X دارند.
کروموزوم های X حامل ژن های مهم برای عملکرد سیستم ایمنی هستند. این ویژگی به زنان اجازه می دهد تا از ژن های مربوط به ایمنی در 2 کروموزوم مختلف بهره مند شوند.
از سوی دیگر، به نظر می رسد استروژن (هورمون زنانه) نیز پاسخ های ایمنی را افزایش می دهد و از آنجایی که سطح این هورمون در طول زندگی زنان تغییر می کند، قدرت سیستم ایمنی در زنان نیز به مرور زمان تغییر می کند.
نویسنده این مقاله در نشریه ویژه «مکالمه» به جزئیات فوق پرداخته و تأکید میکند که: قطعاً احتمال مرگ مردان در اثر برخی بیماریهای عفونی مانند کووید بیشتر است. اما این تصویر در مورد سایر عفونتها، مانند آنفولانزا، که در آن میزان بروز و مرگ و میر در میان مردان و زنان به طور گسترده بین کشورها و انواع فرعی متفاوت است، و نحوه گسترش آنفولانزا، چندان واضح نیست.
میزان عفونت و پیامدهای آن در مردان و زنان ممکن است به نحوه انتقال ویروس، سن فرد و عوامل اجتماعی و رفتاری نیز بستگی داشته باشد.
به عنوان مثال، به نظر می رسد زنان رفتارهای محافظتی بیشتری مانند شستن دست ها، پوشیدن ماسک، یا اجتناب از فضاهای داخلی شلوغ از خود نشان می دهند. زنان زمانی که بیمار می شوند بیشتر به دنبال مراقبت های پزشکی هستند.
پس آیا مردها اغراق نمی کنند؟
برخی شواهد نشان میدهند که مردان تمایل دارند علائم خود را کمتر گزارش کنند و ممکن است درمان طولانیتر طول بکشد. بنابراین، مردان ممکن است سرماخوردگی شدیدتری را نسبت به زنان مبتلا به سرماخوردگی تجربه کنند.
پس با آنها سخت نگیرید. زمانی که آنها بیمار می شوند، کلیشه های جنسیتی نه تنها جواب نمی دهد و مشکل را حل نمی کند، بلکه این رویکرد حتی می تواند مردان را از مشاوره و کمک پزشکی منصرف کند.
اصل مهم پیشگیری برای همه
در حالی که اکثر مردم نمی دانند که آنفولانزا چقدر می تواند جدی باشد، این عفونت تنفسی می تواند به ویژه برای قلب خطرناک باشد.
یک مطالعه در سال 2018 که در مجله پزشکی نیوانگلند منتشر شد نشان داد که خطر حمله قلبی در عرض یک هفته پس از ابتلا به آنفولانزا در مقایسه با سال قبل یا بعد از بهبودی از عفونت شش برابر شده است.
بر اساس این شواهد، کارشناسان ادعا می کنند که واکسن آنفولانزا از مشکلات قلبی عروقی و همچنین مرگ و میر ناشی از آن به ویژه در افراد بالای 65 سال جلوگیری می کند.
به گفته یک متخصص، بسیاری از ویژگیهای ویروس مانند انتقال از طریق هوا، توانایی زنده ماندن روی برخی سطوح تا 48 ساعت و یافتن روی دست لمس شده میتواند باعث ایجاد آنفولانزا شود. ویروس یک دشمن بسیار مهم و جدی است. می تواند یک ساعت بدون شسته زنده بماند.
این خواص باعث میشود که دستمالهای ضدعفونیکننده و ضدعفونیکننده دست در اپیدمیهای آنفولانزا یا دورههای اوج همهگیری ضروری باشد.
کارشناسان بهداشت دست را مهمترین نکته در پیشگیری از آنفولانزا میدانند و به افراد توصیه میکنند دستهای خود را مرتب بشویند و برای تمیز کردن دستهای خود از مواد ضدعفونیکننده استفاده کنند.
به گزارش «آهسته نیوز» اما علاوه بر شستن مرتب دست ها و پرهیز از تماس با افراد مبتلا، روش های دیگری نیز برای پیشگیری از ابتلا به ویروس آنفولانزا وجود دارد که در ادامه می خوانید:
به اندازه کافی بخوابید. مطالعه ای در سال 2015 که در مجله پزشکی “Sleep” منتشر شد نشان داد افرادی که کمتر از 6 ساعت در شب می خوابند بیشتر مستعد ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا هستند.
تجهیزات و سطوحی که با آنها سر و کار دارید را مرتب ضدعفونی کنید. شما به طور منظم با تلفن ها و یارانه ها، دستگیره ها و سایر لوازم جانبی رایج در تماس هستید. این به حرکت میکروب ها در اطراف کمک می کند. برای تمیز کردن این سطوح می توانید از دستمال مرطوب الکلی ضدعفونی کننده استفاده کنید.
تغذیه خوب و ویتامین D را فراموش نکنید. برخی مطالعات نشان می دهد که ویتامین D می تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و با عفونت ها مبارزه کند. منابع ویتامین D شامل ماهی های چرب، لبنیات، مکمل های ویتامین و نور خورشید است. به گفته متخصصان، اگرچه شواهد زیادی وجود دارد که نشان می دهد ویتامین D می تواند از عفونت و انتقال آنفولانزا جلوگیری کند، اما پیروی از تغذیه مناسب و یک رژیم غذایی کامل و سالم بسیار مهم است تا اطمینان حاصل شود که سیستم ایمنی بدن به طور موثر در برابر ویروس ها واکنش نشان می دهد.
سعی کنید صورت خود را لمس نکنید. نقاط اصلی ورود میکروب هایی که در طول روز با آنها مواجه می شوید چشم ها، بینی و دهان هستند. عاداتی مانند مالیدن چشم ها، برداشتن بینی یا جویدن ناخن می تواند مضر باشد، به خصوص در فصل آنفولانزا. اگرچه این گونه اعمال برای بسیاری از افراد ناخودآگاه و عادی شده است، اما ترک آن ممکن است دشوار باشد، اما با توجه به خطرناک بودن آن از نظر انتقال ویروس آنفولانزا، ترک آن یا حتی تحت کنترل داشتن آن بسیار مهم است.
کارشناسان می گویند اگر این توصیه ها را رعایت کنید و در ابتدای فصل سرما واکسن آنفولانزا را دریافت کنید، تا حد زیادی در امان خواهید بود و نگرانی زیادی در مورد آن نخواهید داشت.
چگونه طول مدت بیماری را کوتاه کنیم؟
آنفولانزا از آن دسته بیماری هایی است که درمان قطعی برای آن وجود ندارد، اما با رعایت مجموعه ای از دستورالعمل ها می توانید مدت آن را کوتاه کنید و از عوارض خطرناک آن جلوگیری کنید.
به گزارش وب سایت تخصصی «وب ام دی» بهترین راه برای کوتاه کردن مدت این بیماری استراحت و در خانه ماندن است. اگر علائم بسیار خفیفی مانند سردرد ناگهانی، دردهای عضلانی، تب و ضعف، بی حالی دارید، در خانه بمانید و تا حد امکان استراحت کنید. مایعات فراوان بنوشید. علاوه بر آب، آب میوه های طبیعی و غذاهای سوپ مانند، به خصوص سوپ رشته مرغ، بدن را از کم آبی نجات می دهد.
تب و درد خود را با داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن، ایبوپروفن و ناپروکسن کنترل کنید.
برای کاهش گرفتگی بینی و سرفه از دستگاه های مرطوب کننده در خانه استفاده کنید. اما تاکید می شود دستگاه های مرطوب کننده حاوی رطوبت گرم توصیه نمی شود زیرا این نوع رطوبت باعث رشد باکتری می شود. همچنین مصرف ماست، سیر، سبزیجات برگ دار، کلم بروکلی، زنجبیل، عسل و چای لیمو را فراموش نکنید.
برای افراد در معرض خطر بالاتر، به ویژه افراد زیر دو سال یا بالای 65 سال، پزشک ممکن است داروهای ضد ویروسی تجویز کند. این داروها در 48 ساعت اول پس از شروع علائم آنفولانزا بهترین عملکرد را دارند. هرگز از پزشکتان آنتی بیوتیک نخواهید. این داروها فقط در برابر عفونت های ناشی از باکتری موثر هستند، در حالی که آنفولانزا یک عفونت ویروسی است.
در صورت مشاهده علائمی مانند گوش درد شدید، تب 37.8 درجه و بالاتر، گلودرد و سرفه مداوم، خس خس سینه، استفراغ، تنگی نفس، درد قفسه سینه و گیجی حتما با پزشک خود مشورت کنید.
ارسال پاسخ