افرادی که از سردرد رنج می برند، در روزهایی که هوا کثیف و بی کیفیت است، به طور مرتب سردردهای شدید را تجربه می کنند. ترکیبی از مواد شیمیایی که به طور منظم از ترافیک و صنعت ساطع می شود می تواند سینوس های فرد را تحریک کند و سردرد را تشدید کند.
تنفس هوای آلوده می تواند علائم تنفسی مختلفی ایجاد کند. اما اکثر مردم معمولاً در مورد علائم عصبی مانند سردرد ناشی از آلودگی هوا صحبت نمی کنند. هوایی که این روزها تنفس می کنیم به دلیل وجود آلاینده های مختلف سالم و با طراوت نیست.
مواد شیمیایی سمی و دودهای سنگین می توانند ما را مستعد سردرد کنند. حتی یک ماده شیمیایی بدبو؛ با این حال، سمی نیست (مانند گاز فاضلاب) و می تواند باعث سردردهای شدید در برخی افراد با سابقه میگرن شود. افرادی که از سردرد رنج می برند، در روزهایی که هوا کثیف و بی کیفیت است، به طور مرتب سردردهای شدید را تجربه می کنند. ترکیبی از مواد شیمیایی که به طور منظم از ترافیک و صنعت ساطع می شود می تواند سینوس های فرد را تحریک کند و سردرد را تشدید کند.
تنفس مواد شیمیایی صنعتی در محیط خانه نیز می تواند باعث سردرد شود و آلودگی هوا تنها یکی از عوامل محیطی بسیاری است که می تواند علائم را در افراد مستعد سردرد بدتر کند.
بسیاری از آلاینده های هوا می توانند باعث سردرد شوند
دانشمندان دریافته اند که اثرات قرار گرفتن در معرض دود ناشی از آتش سوزی جنگل ها بر سلامت انسان در بسیاری از کشورها در سال های اخیر افزایش یافته است. همه انواع آتش دود حاوی مونوکسید کربن، دی اکسید کربن و ذرات معلق (PM) تولید می کنند. بسته به منبع آتش سوزی، چیزی که می سوزد و دمای آتش، دود ممکن است حاوی مواد شیمیایی و سایر آلاینده های خطرناک نیز باشد.
ذرات معلق موجود در دود آتشسوزی و اگزوز گازوئیل به مواد شیمیایی مضر اجازه میدهد تا مدت بیشتری در هوا باقی بمانند و باعث میشوند افراد بیشتری در معرض قرار گرفته و علائم ایجاد کنند. ذرات معلق در هوا حتی زمانی که هیچ آتشی در نزدیکی وجود ندارد وجود دارد، بنابراین استنشاق برخی از ذرات طبیعی است. با این حال، هنگامی که احتراق رخ می دهد، ذرات معلق می توانند مواد شیمیایی سمی مانند بنزن و تولوئن را حمل کنند.
اجزای اصلی ذرات معلق شامل آمونیاک میکروسکوپی، کلرید سدیم، کربن سیاه، سولفات، پودر معدنی و آب است. مطالعات نشان داده اند که قرار گرفتن در معرض ذرات ریز (PM2.5) می تواند مستقیماً احتمال میگرن را افزایش دهد.
قرار گرفتن در معرض ذرات معلق (PM10) و سایر آلاینده های هوا نیز می تواند باعث سردرد شود. در تایپه و سئول، محققان دریافتند که افزایش سطوح PM10، مونوکسید کربن، دی اکسید نیتروژن و ازن سطح زمین هر کدام به طور مستقل میتوانند تعداد مراجعات به اورژانس برای سردرد را افزایش دهند.
کیفیت هوا چگونه باعث ایجاد سردرد می شود؟
کارشناسان هنوز در حال بررسی این موضوع هستند که چگونه کیفیت هوا ممکن است باعث ایجاد یا تشدید سردرد شود. ممکن است برخی از آلاینده های هوا مسیرهای عصبی درگیر در فرآیند میگرن را فعال کنند. یا شاید سردرد مربوط به التهاب در مغز ناشی از آلودگی باشد.
اگر به بوها حساس هستید، سردرد شما مستقیماً ناشی از تحریک اعصاب بویایی است که پشت بینی شما را به مغز شما متصل می کند. سایر مواد شیمیایی مانند اکسید نیتریک نیز می توانند باعث اتساع عروق در مغز شوند که باعث می شود عروق خونی در مغز به سرعت گشاد یا باریک شوند. این اثر می تواند باعث سردرد شود و همچنین زمانی رخ می دهد که فرد در معرض مونوکسید کربن قرار گیرد.
اگرچه مطالعات جامع تری برای تعیین اثرات خاص آلاینده ها مورد نیاز است. با این حال، اطلاعات به دست آمده تا کنون کافی است تا توصیه کنیم در صورت مستعد سردرد توجه بیشتری داشته باشید. کیفیت پایین هوا ممکن است با یک اختلال سردرد موجود تداخل داشته باشد. به همین دلیل افراد مبتلا به میگرن باید در روزهای آلوده بیشتر مراقب باشند.
به نظر می رسد که هر چه بیشتر در معرض آلاینده های هوا باشید، احتمال ابتلا به سردرد یا تشدید سردرد موجودتان بیشتر می شود.
فعالیت بدنی در خارج از منزل زمانی که کیفیت هوا ضعیف است نیز می تواند احتمال سردرد را افزایش دهد.
علائم سردرد آلودگی هوا تقریباً شبیه سردردهای مکرر است. فرد مبتلا به میگرن ممکن است علائم زیر را در هوای آلوده نشان دهد:
. سردرد شدید
. حالت تهوع
. حساسیت به نور و صدا
اثرات آلودگی هوا در روزهای گرم بدتر می شود
مطالعات نشان داده است که آلودگی هوا در روزهایی که دمای هوا بالاست بیشتر باعث سردرد می شود.
بر اساس یافته ها، دی اکسید گوگرد، یکی از آلاینده ها، عاملی است که می تواند احتمال سردرد را در روزهای کثیف و گرم (22 درجه و بالاتر) افزایش دهد.
محققان همچنین نقش ازن را در سطح زمین بررسی کردند و دریافتند که این آلاینده می تواند در روزهای گرم و آفتابی نیز به سطوح ناسالم برسد و باعث سردرد شود. ازن دومین آلاینده در روزهای گرم است. یعنی تنها زمانی رخ می دهد که نور خورشید، ترکیبات آلی فرار و دی اکسید نیتروژن در هوای سطح زمین وجود داشته باشد.
ازن زمانی که به طور طبیعی در اتمسفر فوقانی و به دور از تنفس انسان وجود داشته باشد “خوب” در نظر گرفته می شود، اما ازن می تواند در هنگام واکنش آلاینده های صنعتی با نور خورشید روی سطح زمین نیز ظاهر شود.
قرار گرفتن در معرض ازن باعث سردرد و تشدید حساسیت های فصلی می شود.
مگر در موارد ضروری بیرون نروید
هنگامی که می خواهید بیرون بروید کیفیت هوا را بررسی کنید و لازم نیست. اما هوا کثیف است، بیرون نرو. شاخص کیفیت هوای کمتر از 100 سالم و قابل قبول در نظر گرفته می شود.
هنگامی که شاخص کیفیت هوا در حدود 150 باشد، بسیاری از افراد ممکن است متوجه علائم شوند. افرادی که حساسیت بیشتری نسبت به کیفیت هوا دارند، علائم مربوط به کیفیت پایین هوا را تجربه می کنند. این افراد در چنین شرایطی حساس تر از دیگران هستند:
. کسانی که بیماری قلبی یا ریوی دارند
. افراد مبتلا به دیابت
. افراد مسن
. افراد زیر 18 سال
هنگامی که شاخص کیفیت هوا 100 یا بالاتر است، افراد حساس باید فعالیت های خارج از منزل را هم از نظر مدت و هم از نظر شدت محدود کنند.
هنگامی که شاخص کیفیت هوا به مرحله “ناسالم برای همه” می رسد، بسیاری از افراد می توانند عوارض و اثرات جانبی آلودگی هوا را تجربه کنند. در این صورت مهم نیست که سوابق پزشکی یا سلامتی دارید یا نه، حساس هستید یا نه، در هر صورت این روزها نباید تا حد امکان بیرون بروید و زمان و فعالیت های بیرون از خانه را کاملا محدود کنید. سردرد تنها یکی از علائمی است که نشان می دهد باید بیشتر مراقب باشید و در خانه بمانید.
منبع: تبیان
ارسال پاسخ