به گزارش خبرگزاری انتخابتو، شرکت در نمایشگاه های بین المللی کتاب با عنوان «مهمان ویژه» فرصتی مهم و راهبردی برای کشور منتخب است تا چشم انداز ادبی منحصر به فرد خود را که شامل تاریخ و فرهنگ می شود به نمایش بگذارد. این امتیاز ویژه علاوه بر تبلیغ نویسندگان معاصر آن کشور، فرصتهای تجاری جدیدی را برای کشورهای میزبان و مهمان فراهم میکند تا فرهنگ و ادبیات کشور خود را ارتقا دهند، تاریخ و نویسندگان معاصر خود را برجسته کنند و تبادل فرهنگی را در مقیاس وسیع ترویج دهند. بدون شک اجرای این طرح ظرفیت های بسیاری را برای حوزه نشر ایران و سایر حوزه های فرهنگی و هنری به همراه دارد.
به گزارش ایسنا، هدف اصلی آن کمک به صنعت نشر و نهادهای فرهنگی ایران در ارتباط با نمایندگان مهمان ویژه، ترویج ادبیات کشور به ناشران و مترجمان ایرانی و تضمین مشارکت برنامه های حمایت از مهمان ویژه در راستای ترجمه های ایرانی است. کمک به افزایش تبادل کپی رایت و ارتباط بیشتر بین ناشران و نویسندگان دو کشور، استفاده از برنامه های فرهنگی در سطح کشور برای ایجاد پیوند فرهنگی عمیق تر با کشور مهمان ویژه، ارتقای صنعت نشر ویژه کشور مهمان و کشور مهمان، با در نظر گرفتن دقیق و گسترش تعاملات فرهنگی. یکی از اهداف حضور مهمان ویژه در نمایشگاه به ویژه در حوزه نشر از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام شد.
اولین حضور یک مهمان ویژه در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در سال 1392 و مصادف با بیست و هفتمین دوره نمایشگاه بین المللی کتاب تهران با کشور افغانستان بود.
عمان در بیست و هشتمین نمایشگاه کتاب تهران، روسیه در بیست و نهمین نمایشگاه کتاب تهران، ایتالیا در سی امین نمایشگاه کتاب تهران، صربستان در سی امین نمایشگاه کتاب تهران، چین در سی و دومین نمایشگاه کتاب تهران، چین در سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران حضور یافت. سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران در قطر، سی و چهارمین نمایشگاه کتاب تهران در تاجیکستان و سی و پنجمین نمایشگاه کتاب یمن به عنوان «میهمان ویژه».
ترکیه یکی از کشورهایی است که دو بار به عنوان مهمان ویژه از آن یاد شده است. برای اولین بار قبل از شیوع کرونا و تعلیق سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران؛ اعلام شد که ترکیه مهمان ویژه نمایشگاه کتابی خواهد بود که به دلیل شیوع ویروس کرونا برگزار نشد، در دسامبر 2018. دومی در آخرین روزهای سال 1402 بود که محمدمهدی اسماعیلی وزیر ارشاد وقت اعلام کرد که با ترکیه تفاهم نامه ای بسته اند مبنی بر اینکه در سال 2025 میهمان ویژه این کشور خواهد بود (نمایشگاه کتاب 1404). . نمایشگاه کتاب
11 روز قبل از برگزاری نمایشگاه اعلام شد که قطر میزبان جام جهانی در سال 1401 مهمان ویژه نمایشگاه کتاب خواهد بود و در سال 1402 اعلام شد که تاجیکستان نیز مهمان ویژه این نمایشگاه است. هند قرار بود میهمان ویژه سی و پنجمین نمایشگاه کتاب تهران باشد، اما با توجه به اتفاقات و تنش های منطقه، هند محدودیت هایی را برای سفر شهروندان خود به ایران اعمال کرد. در نتیجه شرکت هند به عنوان مهمان ویژه در نمایشگاه کتاب لغو شد و حدود 10 روز مانده به نمایشگاه اعلام شد که مهمان ویژه نمایشگاه کتاب یمن است.
با وجود تفاهم نامه فوق با ترکیه، هند یکی از کشورهایی است که اخیرا بار دیگر به عنوان مهمان ویژه نمایشگاه کتاب تهران 1404 در رسانه ها مطرح شده است. البته به گزارش ایسنا، در نشست شورای سیاست گذاری نمایشگاه کتاب طی روزهای آینده نقش مهمان ویژه مشخص می شود و اکنون مشخص نیست که کدام کشور به عنوان مهمان ویژه معرفی می شود.
البته در تمام سالهایی که با موضوع میهمانان ویژه نمایشگاه کتاب سروکار داریم، به ندرت گزارش روشنی از تأثیر حضور این کشورها به عنوان مهمان ویژه بر نشر و تعداد کتابهای دارای حق چاپ منتشر شده است. معمولاً ارائه اطلاعاتی مانند تعداد کتاب های ارائه شده، حضور نویسندگان و ارتباط بین ناشران و نویسندگان کشورهایی که مبادله یا منتشر می شود کافی است و اکنون سؤال اساسی این است که آیا مهمان ویژه عادل است؟ اشاره به برگزاری یک رویداد فرهنگی، مراسم یا برنامه های ویژه برای تعامل بین دو نفر از طریق این رویداد است.
۲۴۴۵۷
گردآوری شده از رسانه خبر آنلاین
ارسال پاسخ