تصویر روایت: سومین سفر ناصر الدین شاه به انگلیس

ناصر الدین شاه


فلاپی در اواسط قرن نوزدهم ، هنگامی که سایه شک و تردید در دادگاه قاجر هنوز هم وزن داشت ، پادشاه با نوشابه سلطنتی روی عرش در تهران نشسته بود ، اما قلب او بیدار بود. هنگامی که او پیشنهاد میرزا حسین خان سپهسالار به اروپا را شنید ، او پیشنهاد میرزا حسین خان سپهسالار را شنید ، که فقط نامی از Frangistan شنیده بود ، یک تصویر بی پروا داشت: “سفر تفاوت کار بزرگی بود ، آیه دوباره آمد!” اما استخر هیچ کاری نکرد ، حتی اگر بد بود. سپهسالار کار خود را انجام داد و شاه قاجار سه بار به زمین رفت ، نه یک بار.

به گفته انتخابتو ، سفر سوم مهمترین و بحث برانگیز بود. دعوت نامه ها یکی شد. رئیس جمهور فرانسه ، اسکندر سوم روسیه ، سلطان عبدالحمید عثمانی و سایر رهبران سایر کشورها. هیچ کس در انگلیس باقی نمانده است. با این آماده سازی ها ، در 5 آوریل ، ناصر الدین شاه برای یک سفر شش ماهه به اروپا به اروپا رفت.

در لندن ، جشن ها یکی پس از دیگری تأسیس شد. پادشاه قاجار ، محو شدن جلال دادگاه انگلیس ، میهمان افتخاری اشرافی انگلیس بود ، اما در پشت لبخندها مذاکرات جدی صورت گرفت. در یکی از این احزاب ، جرالد تالبوت موفق شد شاه را متقاعد کند که امتیازات دخانیات و دخانیات را با واسطه امین آلسولتان منتقل کند. این توافق نامه بعداً یکی از استرس زا ترین بحران های سیاسی در تاریخ قجار را رقم زد.

شاه همچنین در همان سفر وزیر ایران ، میرزا ملکمخام خان در انگلیس ، امتیاز Piyango (قرعه کشی) را به دست آورد. قراردادی با قیمت 6000 پوند انگلیس ، که پس از بازگشت شاه لغو شد ، پس از بازگشت شاه لغو شد.

اما این پایان داستان نبود. برای مدت طولانی ، انگلیسی ها نیز امتیاز ساخت و بهره برداری از جاده شوزا را به تهران دریافت کردند. به موازات ، یک امتیاز مشابه به روس ها به تهران برای انزالی منتقل شد. تقسیم غیررسمی سرزمین ایران بین دو ابرقدرت آن روز.

عکس: اولین نفر از سمت چپ ادوارد هفت ، پادشاه انگلیس ، میانه و دوم ناصر الدین شاه ، دوم در سمت راست اسکندرا دانمارکی ، همسر پادشاه انگلیس

مهمترین و بحث برانگیزترین امتیاز سفر سوم ، اما در سواحل انگلیس بود. ناصر الدین شاه ، که در برایتون زندگی می کند ، با پیشنهاد تالبوت روبرو شد: وظیفه ویژه ایران برای خرید ، فروش و صادرات ایران به مدت 5 سال. شاه این پیشنهاد را با یک خاطره شیرین از یک گنج خالی و جشن ها پذیرفت.

چند ماه بعد ، تالبوت به ایران آمد و با تأسیس رگی ، انحصار دخانیات ایران را گرفت ، اما این به بازرگانان و کشاورزانی که اقتصاد این کشور را گره خورده و حاکمیت ملی را تضعیف می کردند ، آسیب دید.

مردم از شیراز به تبریز ، از مشهاد تا اصفهان فریاد می زدند. این مطالعه به نقطه‌ای رسید که توسط مقام بزرگ شیعه آیت الله میرزا شیرازی در یک تصمیم تاریخی نوشته شده است: “دست من استفاده از دخانیات در راه رسیدن به امام زمان است!” این آخرین نکته فتوا بود. مردم توتون و تنباکو را سوزاندند ، بازارها بسته شدند ، دادگاه تغییر کرد و پادشاه ناگزیر دستور لغو امتیاز را داد.