پریسا ساسانیان: شامگاه 30 آبان، سالن سینما مهمان داشت. میهمانان کلاس که برخلاف چهره های گستاخ و حرفه ای خود در سینما با دل های پر مهر و چهره های خندان وارد حیاط سینما شده بودند، منتظر شبی فوق العاده برای خانواده بدلکار بودند. آنها همیشه در حال رفت و آمد بودند و درباره سینما صحبت می کردند. کلماتی که سینما هستند. در واقع بلیط های ورودشان به سینما یک طرفه بود و گویی هرگز در زندگی خود به بازگشت از این راه فکر نکرده بودند. جاده ای سخت با حضور بدلکاران و بدلکارانی که رنگ عشق را در سینمای ایران می پاشند.
در نشست «کسانی که سینمای ایران را می شناسند» علاوه بر بدلکاران، علی دهکردی رئیس خانه سینما، محمدمهدی عسگرپور رئیس خانه سینما و اعضای هیئت مدیره خانه سینما نیز حضور داشتند. فیلم های زیادی با حضور برخی از تهیه کنندگان سینمای ایران که عمدتاً در عرصه سینما و بدلکاران سینمای ایران فعالیت می کردند، فیلمبرداری شده است. همچنین رفیع مددکار، سیامک حلمی، زهرا برومند، امیر بدری، حسن نوروزی وفا و مجید شهریاری نیز حضور داشتند که به پاس فعالیت های یک عمر خود در زمینه فساد اداری تجلیل شد.
اگرچه سینمای ایران برای بسیاری از بدلکاران مانند محمدعلی فردین، بیک ایمانوردی، ناصر ملک مطیعی، بهروز وثوقی، شیراندامی، مفید، عقیلی، داریوش و جمشید و همچنین بازیگران و بدلکاران مادام العمر اکبر اصفهانی یا اکبر بروسلی، آریا، جای دارد. خالی بود، اما حبیب اسماعیلی، تهیه کننده و به اصطلاح ارگان سینما، در جشن انجمن بدلکاری سینمای ایران و به یاد بدلکاران زنده و عزیز بود. پیمان عبدی و ارشا اغداسی که به عشق پیشه جان خود را از دست دادند. قدیس
جبیب اسماعیلی بازیگر و تهیه کننده سینمای ایران که در این جشن حضور داشت به قول خودش گفت: افتخار شرکت در جشنی را داشتم که در آن عشق به مردم و سینما برگزار می شود. او درباره نقش خود در این فیلم با انتخابتو صحبت کرد. حرفه بدلکاری در سینمای ایران.
* آقای اسماعیلی، ظهور بدلکاران در سینمای ایران را چگونه ارزیابی می کنید؟
ابتدا از شما تشکر می کنم که به این مهم که حرفه بدلکاری در سینمای ایران است پرداختید. زیرا بدلکاری یکی از حرفه های مهم و اغلب متروکه سینمای ایران است. در حالی که تجربه کار با بدلکاران نشان از عشق آنها به سینمای ایران دارد، اما آنها با به خطر انداختن یک عمر در سینما امرار معاش کرده اند. این لیوان چای آنها نبود، اما به خاطر عشقشان به سینما، حامیان همیشگی فیلم ها، به ویژه فیلم های اکشن فارسی و سینمای دهه 60 بودند.
* طبق گفته شما به عنوان تهیه کننده علاقه زیادی به این قشر زحمتکش سینمای ایران دارید.
واقعا همینطور است. اهالی سینما که پیشه هایشان بدلکاری، خرید و هنر هستند همیشه چراغ سینمای ایران بوده اند. توجه داشته باشید که بدلکاری مانند رفیع مدکار 67 سال سابقه بدلکاری در سینمای ایران دارد و 67 سال رقم کمی نیست. یادتان باشد یک کارمند یا کارگر سه دهه کار می کند و بعد بازنشسته می شود اما امثال مددکار بیش از نیم قرن است که در این عرصه حضور دارند.
* وضعیت بیمه بدلکاران چگونه است؟
آنها با حداقل دستمزد بیمه شده اند و درآمد بازنشستگی آنها کفاف شغل آنها را نمی دهد. این به دلیل این است که بیش از دو دوره از دوران بازنشستگی را کار کرده اند و از نظر مادی و معنوی همواره جزء لایه ضعیف جامعه بوده اند و همچنین به دلیل دانشی که صرف کرده اند. حق آنها برای کسب اطلاعات درباره سینما آنچنان که باید نمایش داده نشده است. ضمن اینکه باید شرایطی فراهم شود تا این افراد به درستی در سینما بازنمایی شوند.
* در کنار سختی بدلکاری، فکر می کنید حضور بدلکاران چقدر باعث دیده شدن بازیگران نقش اول می شود؟
حقیقت این است که وقتی مخاطب فیلمی را تماشا می کند، بازیگران نقش اول را با نام آنها می شناسد و در نهایت نام آنها در تاریخ سینمای ایران مطرح می شود، اما حقیقت این است که موفقیت یک فیلم فراتر از فردی بودن است. عوامل زیادی دست به دست هم می دهند تا یک فیلم در اکران بزرگ ظاهر شود و بدلکاران افرادی سخت کوش هستند که نقش مهمی در موفقیت فیلم دارند.
* به نظر می رسد حضور بدلکاران همگام با تغییرات سبک فیلمسازی پر رنگ شده است. اینطور نیست؟
بله قطعاً نقش بدلکاران به دلیل مسطح بودن تولیدات سینمایی و به اصطلاح داستان های گوری ضعیف شده است. چون فیلم های قدیمی به خصوص دهه 60 آثاری با صحنه های مبارزه و اکشن زیاد بودند، بنابراین نقش بدلکاران ضعیف تر شد. بی همتا البته این حضور فقط به خاطر فیلم های بعد از انقلاب نیست، در کنار بازیگران اصلی مثل فردین، بهروز وثوق، بیک ایمانوردی و … بدلکاران زیادی هم حضور داشتند و اساسا حضور بدلکاران دوست داشتنی منجر به فیلمبرداری فیلم شد. فیلم اول یا دوم بازیگران نقش در سینما یا اساساً در حرفه خود بدرخشید.
* پیشرفت تکنولوژی چقدر برای بازیگران بدلکار آسانتر شده است؟
نکته مهم این است که پیشرفت تکنولوژی نه تنها کار بدلکاران را آسان کرده است، بلکه ایمنی آنها را افزایش داده و ایمنی آنها را تا حد زیادی تضمین کرده است. همچنین تجهیزات به روز با ایمنی استاندارد نیز کمک زیادی به این حرفه کرده است. در گذشته بدلکاران در صحنه های اکشن یا هنگام پریدن از ساختمان های بلند هیچ گونه ایمنی نداشتند و گاه آسیب های جدی می دیدند. بد نیست از ذبیح ذبیح پور، مجید علیزاده، عباس مختاری، اکبر اصفهانی معروف به اکبر بروسلی، حسن رضایی، حسن فردین یاد کنیم که در گذشته واقعا زحمت کشیدند. این عزیزان علاوه بر اینکه حامی این سوپراستارها هستند; صحنه های خطرناک و مرگبار را هم بازی کردند.
* سینما از نظر درآمدی چقدر حمایت می کند؟
موضوع اصلی بیمه صنفی است اما آنچه مهم است حداقل حقوقی است که می گیرند و این یکی از مشکلاتی است که خانه های سینمایی در صدد رفع آن هستند. چون بالاخره بدلکاران در این حرفه زحمت کشیده اند، جان خود را فدای این حرفه کرده اند و زندگی خود را وقف این حرفه در سینما کرده اند، اما درآمد بسیار کمی دارند. این دور از انصاف است.
* آقای اسماعیلی در حوزه تهیه و تولید تا چه حد به بحث زندگی بدلکاران توجه می شود؟
انجمن بدلکاران خانه سینما روی این موضوع بسیار حساس و محتاط است. علاوه بر این، بدلکاران خودشان میدانند که کار سخت و خطرناکی انجام میدهند، بنابراین بخشی از اطمینان از امنیت خودشان است. زمانی که فیلم «یک روز باشکوه» را تهیه کردم، صحنه ای داشتیم که بازیگر را از بلندی پرت کردند. تجهیزات به روز و تخت های به روز و استاندارد به آن صحنه بدلکاری آورده شده بود تا این صحنه پرخطر بدون کوچکترین مشکلی فیلمبرداری شود. ضمن اینکه علاوه بر تجهیزات مدرن، تیم های آمبولانس و آتش نشانی نیز باید در محل حضور داشته باشند و این شوخی نیست.
*حرف آخر…
برای همه بدلکاران آرزوی سلامتی و تندرستی دارم و می دانم که آنها افراد بسیار ارزشمندی هستند که باید به فکر سلامتی و امنیت خود باشند. این باشگاه بازیکنان جوانی چون ارشا اقدسی و پیمان آبادی را از دست داد با اتخاذ تدابیر امنیتی امیدوارم دیگر شاهد از دست دادن بازیکن مستعد نباشیم.
۲۴۳۵۷
گردآوری شده از رسانه خبر آنلاین
ارسال پاسخ