بیماری های اضطراب، هراس و فوبیا؛ علائم و روش های درمان

بیماری های اضطراب، هراس و فوبیا؛ علائم و روش های

بعدی- دوره هایی در زندگی وجود دارد که هر فردی ممکن است احساس استرس، افسردگی، اضطراب یا از دست دادن اراده را تجربه کند. این دوره‌ها برای فرد ناراحت‌کننده هستند، اما همگی بخش‌های طبیعی از تجربیات زندگی انسان هستند.

به گزارش فردا؛ آنچه تجربه می شود در واقع یک واکنش طبیعی به مشکلات زندگی مانند ناامیدی، کمبود و حوادث عاطفی دردناک است که به آن اضطراب زندگی می گویند. البته باید مراقب باشید که اضطراب را با فوبیا یا حمله پانیک اشتباه نگیرید. این کاری است که افکار عمومی انجام می دهد و هیچ تفاوتی وجود ندارد. در این مقاله به شما خواهیم گفت که هر یک از این سه مفهوم، علل، علائم و درمان آنها چیست.

اضطراب چیست؟

اضطراب یک احساس ناخوشایند و نامطمئن با منشأ ناشناخته است که فرد را تحت تأثیر قرار می دهد، شامل عدم اطمینان و نوعی درماندگی است. تجربه مجدد موقعیت هایی که قبلا استرس زا بوده یا در آن فرد آسیب دیده است، باعث ایجاد اضطراب در افراد می شود. هر فردی در زندگی خود اضطراب را تجربه می کند، اما اضطراب مزمن و شدید غیرعادی و مشکل ساز است. تحقیقات و بررسی ها نشان می دهد که اضطراب در زنان، طبقات کم درآمد، میانسالان و مسن تر از سایر افراد شایع تر است.

به عقیده فروید، اضطراب انسان نتیجه مجموعه ای از تعارضات با فشار و تمایلات سرکوب شده بین بخش های مختلف شخصیت است. علاوه بر این، بر اساس نظریه آدلر، اضطراب نتیجه شکست در یادگیری و ادراکات معیوب و تحریف شده است. آدلر معتقد است که اضطراب زندگی انسان را به شدت دردناک می کند و امید به داشتن یک زندگی آرام را از بین می برد. افراد مضطرب بیشتر از دیگران به خود فکر می کنند و همیشه بیشتر احساس اضطراب می کنند و از تغییر موقعیت یا شروع کاری می ترسند. اغلب به آن خطر می گویند.

علل اختلال اضطراب

علت اصلی اضطراب هنوز ناشناخته است، اما اضطراب ناشی از ضعف شخصی، نقص شخصیتی یا تربیت نادرست نیست. دانشمندان می گویند بسیاری از اختلالات روحی و روانی در اثر ترکیبی از عوامل مانند تغییر فشار و استرس در مغز و محیط ایجاد می شود.

عواملی که خطر اضطراب را افزایش می دهند؟

عوامل زیر خطر ابتلا به اختلالات اضطرابی را افزایش می دهد:

زن بودن: زنان بیشتر از مردان به این بیماری مبتلا می شوند.

وقایع تجربه شده در دوران کودکی: کودکانی که مورد آزار قرار گرفته اند، آسیب دیده اند یا شاهد رویدادهای آسیب زا بوده اند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به اختلالات اضطرابی هستند.

استرس یک بیماری: داشتن یک بیماری خاص یا جدی باعث نگرانی های جدی در مورد مواردی مانند درمان یا آینده شما می شود.

ویژگی های شخصیتی: افرادی که دارای ویژگی های شخصیتی خاصی هستند نسبت به دیگران در معرض خطر بالاتری برای تجربه اضطراب هستند.

سابقه خانوادگی اضطراب: افرادی که سابقه خانوادگی اختلالات اضطرابی دارند بیشتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به اضطراب هستند.

مواد مخدر و الکل: استفاده یا سوء مصرف مواد مخدر و الکل می تواند اضطراب را بدتر کند.

علائم اضطراب

علائم و نشانه های اختلالات اضطرابی بسته به نوع اختلال متفاوت است، اما به طور کلی شامل برخی از موارد زیر است:

– احساس وحشت، ترس و اضطراب

– افکار وسواسی غیر قابل کنترل

– یادآوری مکرر تجربیات ناخوشایند

– کابوس ها

– احساس ناتوانی

رفتارهای تشریفاتی مانند شستن مکرر دست ها

– سردی یا عرق کردن دست ها (پاها).

– تنگی نفس

– تپش قلب

– ناتوانی در آرام شدن و لرزیدن

– خشکی دهان

بی حسی یا گزگز در دست ها یا پاها

– حالت تهوع

– تنش عضلانی

– سرگیجه

– تنفس عمیق و سریع

– احساس خستگی یا ضعف

پانیک چیست؟

حمله پانیک نوعی بیماری روانی از گروه اختلالات اضطرابی است که با حمله ناگهانی پانیک در بیمار و ترس فرد از تکرار این حملات پانیک مشخص می شود. این حملات که معمولا چند دقیقه طول نمی کشد با علائمی مانند تپش قلب، تعریق، تنگی نفس و گرفتگی در قفسه سینه، لرزش، احساس عدم تعادل یا گیجی همراه است. آنها سکته قلبی دارند و از مرگ می ترسند.

معمولاً برای اکثر افراد چندین بار در زندگی آنها این اتفاق می افتد، اما دلیلی برای ابتلا آنها به این بیماری نیست. در صورت افزایش تعداد این حملات باید به روانپزشک مراجعه کنید تا از نظر این اختلال آزمایش دهید. این حملات بسیار تصادفی رخ می دهند و عامل محرک واقعی ناشناخته است. افراد مبتلا به این نوع اضطراب اغلب جوان هستند.

چه چیزی باعث حملات پانیک می شود؟

علت این بیماری دقیقاً مشخص نیست، اما عوامل زیر در پیدایش آن مؤثر هستند:

– وراثت احتمال ابتلا به این بیماری را 6 برابر می کند.

– مصرف چای و قهوه و استعمال دخانیات در افراد حساس

– استفاده از مواد مخدر مانند ماری جوانا، شیشه و سایر مواد محرک

– بی خوابی در افراد حساس

– بیماری های جسمی مانند پرکاری تیروئید و دیابت

علائم زیر نیز همراه با اضطراب دیده می شود:

– تعریق، گرگرفتگی

– ضربان قلب

– لرزش بدن، بی قراری

– احساس خفگی، افزایش وزن

– درد قفسه سینه و قلب

– سرگیجه و احساس عدم تعادل

– ترس از مرگ ناگهانی

– ترس از دست دادن کنترل ذهنی

فوبیا چیست؟

فوبیا یا ترس یک واکنش شدید، بیمارگونه و غیرمنطقی است. اگر فوبیا دارید، وقتی با منبع ترس خود روبرو می شوید، ترس شدیدی را تجربه می کنید. این احساس ممکن است بسته به مکان ها، موقعیت ها، اشیاء و حیوانات ایجاد شود. در فوبیا، فرد می‌داند که ترس او بی‌اساس است، اما توانایی کنترل آن را ندارد و در صورت مواجهه با چیزی که از آن می‌ترسد. اضطراب، ترس شدید و حتی وحشت را تجربه می کند و این تجربه به قدری برای او ناخوشایند است که همیشه سعی می کند از آن عنصر «ترسناک» در اختلالات اضطرابی دوری کند. دسته بندی شده و بسیار رایج هستند. انجمن روانپزشکی آمریکا گزارش می دهد که تقریباً 8 درصد از بزرگسالان آمریکایی هر ساله از نوعی فوبیا رنج می برند.

انواع فوبیا

بیش از هشتاد نوع مختلف فوبیا وجود دارد که بسیار نادر هستند، مانند ترس از عدد 8 یا ترس از کتری روی دیوار که به آن pachygeophobia نیز می گویند. با این حال، متخصصان فوبیا را به سه گروه زیر تقسیم می کنند:

آگورافوبیاالف (ترس از مکان های باز): به ترس بیمارگونه از قرار گرفتن در مکان های باز و شلوغ که خروجی فوری و آسان وجود ندارد، مانند سینما، مراکز خرید، پایانه های حمل و نقل عمومی، فرودگاه ها، پل ها گفته می شود.

فوبیای اجتماعیپاسخ: این فوبیا که به عنوان اختلال اضطراب اجتماعی و آگورافوبیا نیز شناخته می شود، ترس از قرار گرفتن در موقعیت های اجتماعی است. برخی از بیماران ممکن است نتوانند هفته ها خانه را ترک کنند یا از بسیاری موقعیت های اجتماعی مانند محل کار و مدرسه اجتناب کنند.

فوبیای خاص: این یک ترس شدید و غیرمنطقی از یک موضوع، موقعیت یا حتی موجودیت خاص است. ترس از حیوانات، ترس از آسیب، ترس موقعیتی مانند ترس از فضاها و ارتفاعات بسته، ترس از بلایای طبیعی مانند زلزله.

بیماری های اضطراب، هراس و فوبیا؛ علائم و روش های درمان