فوق تخصص غدد بزرگسالان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه دیابت عصبی یا استرسی یک تصور نادرست در جامعه است، گفت: استرس به تنهایی باعث دیابت در افراد نمی شود، اما با توجه به افزایش قند خون در افراد دیابتی باید از ابتلا به دیابت پیشگیری کرد. برای مدیریت و کنترل
فوق تخصص غدد بزرگسالان بیمارستان شهدای تجریش و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی. مهتاب نیرومند با اشاره به نقش استرس در پیدایش یا پیش آگهی دیابت گفت: انواع عوامل استرس زا جسمی هستند مانند بیماری و تب. ، عفونت یا رویدادهای روحی و روانی و استرس محسوب می شوند مانند از دست دادن عزیز.
به گفته وی، در مواجهه با استرس، ترشح تعدادی از هورمون ها در بدن افزایش می یابد، به طوری که سلول های بدن توانایی مقابله با استرس و دفاع از بدن را دارند.
وی افزود: این هورمون ها باعث کاهش مصرف گلوکز در سلول ها می شود، بنابراین گلوکز بیشتری در اختیار سلول های دفاعی قرار می گیرد. بنابراین ممکن است نوعی مقاومت به انسولین در بدن ایجاد شود و سطح گلوکز افزایش یابد.
نیرومند خاطرنشان کرد: استرس به تنهایی باعث بروز دیابت در افراد نمی شود و عوامل مختلفی در بروز این بیماری نقش دارند.
به گفته این فوق تخصص غدد، در مواجهه با استرس شدید (مثل بستری شدن در بیمارستان و…) قند خون بیمار به طور موقت بالا می رود اما پس از رفع استرس، شاهد کاهش قند خون هستیم.
وی دیابت نوع 2 را شایع ترین نوع دیابت دانست که بیش از 90 درصد مبتلایان به این بیماری را شامل می شود و افزود: عوامل مختلفی از جمله وراثت، رژیم غذایی نامناسب (پرچرب و کربوهیدرات بالا)، اضافه وزن و … چاقی، کم تحرکی و آمادگی جسمانی ضعیف در شکل گیری دیابت موثر است.
نیرومند با بیان اینکه بیش از یک عامل به طور همزمان در پیدایش دیابت موثر است، گفت: به عنوان مثال اگر در خانواده و عوامل محیطی (سوء تغذیه، اضافه وزن و چاقی، کم تحرکی) سابقه وجود داشته باشد، شاهد بروز دیابت خواهیم بود. دیابت همانطور که در خانواده با وجود سابقه ارثی دیابت می بینیم که برخی از اعضای خانواده نیز دیابت دارند.
دانشیار با اشاره به تأثیر استرس بر افزایش قند خون در بیماران دیابتی، گفت: دکتر گفت: با توجه به اینکه استرس قند خون فرد را به طور موقت افزایش می دهد، استفاده از روش های کنترل استرس در این افراد بسیار مهم است و فرد باید این قوانین را رعایت کند. رژیم غذایی و دارو قند خون خود را به درستی کنترل کنید.
این فوق تخصص غدد، پریشانی دیابت را نوعی استرس عنوان کرد که زمانی اتفاق می افتد که برای اولین بار به فرد گفته شود دیابت دارد. البته این استرس روحی بزرگ زمانی نیز تجربه می شود که افراد مبتلا به بیماری دیگری تشخیص داده شوند.
به گفته وی، در این حالت فرد دچار استرس می شود که از این به بعد وضعیت این بیماری چگونه خواهد بود، روند بیماری چگونه است، چه داروهایی مصرف کند و چگونه کاهش یا افزایش خون را مدیریت کند. شکر چگونه به آرامی ورزش یا ورزش کنیم و سوالاتی از این دست.
نیرومند، دیابت عصبی یا ناشی از استرس را یک تصور غلط در جامعه ارزیابی کرد و تاکید کرد: استرس به تنهایی هرگز باعث دیابت نمی شود، بلکه می تواند در بروز این بیماری در فردی با سابقه ارثی، تغذیه نامناسب و سایر عوامل خطر موثر باشد.
در افراد مبتلا به دیابت، استرس با افزایش ترشح هورمون هایی که در شرایط استرس به عنوان مکانیسم دفاعی بدن ترشح می شوند و به عنوان عوامل ضد انسولین عمل می کنند، باعث افزایش موقت قند خون می شود.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بر اهمیت کنترل استرس در بیماران دیابتی تاکید کرد و گفت: با توجه به اینکه قند خون در پاسخ به استرس در فرد دیابتی افزایش می یابد، قطعا کنترل استرس باید در درمان دیابت لحاظ شود. تجویز تغذیه مناسب، افزایش فعالیت بدنی و رعایت رژیم دارویی نیز از راه های کنترل استرس است.
نیرومند با بیان اینکه ورزش منظم به کنترل قند خون و استرس کمک می کند، گفت: ورزش صحیح، منظم و مستمر قند خون را کنترل می کند و همچنین به فرد کمک می کند استرس خود را مدیریت و کنترل کند. همچنین می تواند سطح استرس را به دلیل افزایش اندورفین و هورمون های شادی تولید شده در مغز کاهش دهد.
این دانشیار دانشگاه علاوه بر رعایت سبک زندگی صحیح، مدیتیشن و یوگا را برای کنترل استرس به همه بیماران دیابتی توصیه کرد و یادآور شد: در صورت استرس شدید باید با روانپزشک مشورت کرد.
این فوق تخصص غدد با بیان اینکه مهمترین نکته برای بیماران دیابتی قطع نشدن ارتباط با تیم درمانی است، افزود: دیابت یک بیماری پیشرونده است که نیاز به پیگیری و پیگیری مداوم توسط پزشک، تعیین و اصلاح رژیم درمانی مناسب دارد. . با توجه به شرایط او بیماری دارد.
نیرومند به بیماران توجه کرد و خاطرنشان کرد: اگر دیابت درمان و کنترل شود، ربطی به فرد ندارد، اما اگر این بیماری کنترل نشود، همه اعضای بدن را درگیر می کند و عوارض جبران ناپذیری را شاهد خواهیم بود.
دانشیار دانشگاه افزود: علاوه بر کنترل قند خون بیماران دیابتی، چشمی، کلیوی و… همچنین نیاز به بررسی عوارض دارد. زیرا ممکن است رژیم دارویی فرد بسته به عوارض جانبی نیاز به تغییر داشته باشد.
بر اساس بیانیه وزارت بهداشت، به بیماران هشدار داد از خوددرمانی پرهیز کنند و هرگز بدون تجویز پزشک یا توصیه سایر بیماران دیابتی دارو مصرف نکنند. زیرا رژیم دارویی هر فرد مخصوص اوست و با توجه به بیماری، وضعیت جسمانی و وضعیت سلامتی او تعیین می شود و هرگز برای همه یک نسخه نوشته نمی شود.
ارسال پاسخ