سردرد عصبی چگونه درمان می شود؟

سردرد عصبی چگونه درمان می شود؟

سردرد عصبی چگونه درمان می شود؟

آیا شما هم جزو کسانی هستید که بی دلیل از سردرد رنج می برید؟ به همین دلیل باید به دنبال درمان سردرد عصبی باشید.

به گزارش همشهری آنلاین، باید بدانید که اضطراب و سردرد اغلب با هم بروز می کنند. مطالعات نشان داده اند که اضطراب باعث نگرانی بیش از حد، تحریک پذیری و بی قراری می شود. اما همچنین می تواند باعث علائم فیزیکی مانند ناراحتی معده، خستگی و تنفس کم عمق (نفس) شود.

سردردهای عصبی یکی دیگر از علائم فیزیکی رایج اضطراب است. اگر در مورد چیزی استرس دارید یا نگران هستید، ممکن است درد شدیدی در ناحیه سر احساس کنید. سردردهای شدید یا مزمن همچنین می توانند علائم اضطراب را بدتر کنند، به اصطلاح یک شمشیر دولبه، که هر کدام ورود دیگری را پیش بینی می کند.

تقریباً نیمی از افراد مبتلا به میگرن در جهان نیز دارای اضطراب هستند. تحقیقات همچنین نشان می دهد که افرادی که حملات میگرنی دارند ممکن است پنج برابر بیشتر از افرادی که حملات میگرنی ندارند، اضطراب را تجربه کنند.

از آنجایی که سردرد بسیار رایج است، می تواند بر بهره وری کار و کیفیت زندگی تأثیر بگذارد، به خصوص اگر مزمن باشد. سردردهای مکرر می تواند شرکت در فعالیت های خانوادگی و اجتماعی را دشوار کند. بنابراین توصیه می شود برای آشنایی بیشتر با علائم، علل و درمان سردرد عصبی ادامه این مقاله را از دست ندهید.

سردرد عصبی چیست؟

سردردهای عصبی زمانی رخ می دهند که عضلات گردن و پوست سر در پاسخ به استرس، افسردگی یا آسیب منقبض می شوند. این سردردها می توانند افراد در هر سنی را تحت تاثیر قرار دهند، اما شیوع آن در بزرگسالان و نوجوانان بیشتر گزارش شده است. انواع مختلفی از سردردهای عصبی وجود دارد:

سردردهای عصبی اپیزودیک: سردرد عصبی اپیزودیک می تواند از 30 دقیقه تا یک هفته طول بکشد. این نوع سردردهای مکرر در کمتر از 15 روز در فواصل سه ماهه رخ می دهد و می تواند مزمن شود.

سردردهای عصبی مزمن: این نوع سردرد عصبی ساعت ها طول می کشد و ممکن است مداوم باشد. سردردهای عصبی مزمن 15 روز یا بیشتر در ماه به مدت حداقل سه ماه رخ می دهد.

سردردهای عصبی در مقابل میگرن

تشخیص سردرد عصبی و میگرن دشوار است، اما اگر فردی اغلب سردردهای تنشی دوره‌ای را تجربه می‌کند، احتمالاً از میگرن نیز رنج می‌برد.

آنچه باید بدانید این است که برخلاف برخی از انواع میگرن، سردردهای عصبی معمولاً با اختلالات بینایی یا علائم هشداردهنده مانند دیدن نقاط روشن یا جرقه های نور همراه نیستند. علاوه بر این، افراد مبتلا به سردرد عصبی معمولاً حالت تهوع یا استفراغ (علائم میگرن) و همچنین درد را تجربه نمی کنند. اگرچه فعالیت بدنی میگرن را تشدید می کند، اما بر نورالژی تأثیر نمی گذارد. البته گاهی سردردهای عصبی به دلیل حساسیت به نور، صدا یا بو بروز می کنند، اما زیاد شایع نیستند.

علت سردرد عصبی

علت سردرد عصبی ناشناخته است. در گذشته، متخصصان تصور می کردند که سردرد عصبی ناشی از اسپاسم عضلانی در صورت، گردن و پوست سر است. با این حال، تحقیقات جدیدتر نشان می دهد که انقباض عضلانی علت قطعی این نوع درد نیست. رایج ترین نظریه می گوید که افراد مبتلا به سردرد عصبی نسبت به درد حساس ترند. به همین دلیل درد بیشتری را در ناحیه ای که انقباضات عضلانی رخ می دهد احساس می کنند.

با این حال، برخی از محرک های رایج سردردهای عصبی ممکن است شامل موارد زیر باشد: استرس: استرس یک محرک رایج است. سردردهایی که همراه با اضطراب رخ می دهد ممکن است پاسخی فیزیکی به پریشانی عاطفی باشد.

حساسیت به درد: اعتقاد بر این است که افرادی که به طور مرتب از سردرد رنج می برند نسبت به درد حساس تر هستند. این حساسیت ممکن است باعث ایجاد حساسیت بیشتر در عضلات شود.

تنش عضلانی: تنش عضلانی یکی از جنبه های اضطراب است. هنگامی که فرد احساس اضطراب می کند، بدن واکنش نشان می دهد و برای مقابله با منبع اضطراب آماده می شود (به نام حالت جنگ-فرار). با اضطراب طولانی مدت، بدن تمایل دارد در حالت دفاعی باقی بماند که می تواند منجر به سردرد شود.

کمبود خواب: بسیاری از افراد مضطرب مشکل خواب دارند، یکی دیگر از محرک های رایج برای میگرن و حملات تحریک پذیری.

سطح سروتونین: تغییرات در سطح سروتونین در مغز نیز ممکن است در میگرن و سردردهای عصبی نقش داشته باشد. سروتونین یک ماده شیمیایی در مغز است که نقش مهمی در بدن دارد. وجود سروتونین بیش از حد یا خیلی کم در مغز می تواند بر سلامت جسمی و روانی تأثیر بگذارد. کاهش ناگهانی سطح سروتونین در مغز از طریق انقباض عروق خونی باعث سردرد می شود.

جنسیت و سن: زنان بیشتر مستعد سردردهای عصبی اپیزودیک و سردردهای عصبی مزمن هستند. سردردهای عصبی اپیزودیک افراد بالای 40 سال را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.

علائم سردرد عصبی

همانطور که گفته شد سردرد انواع مختلفی دارد. علائم انواع سردرد عبارتند از:

علائم سردرد عصبی

درد مبهم یا دردناک خفیف تا متوسط

فشار پشت چشم

فشاری که احساس می کند نواری در اطراف سر وجود دارد

سفتی در عضلات گردن و شانه

حساسیت پوست سر

علائم سردردهای میگرنی

درد ضربان دار یا ضربان دار

درد در یک طرف صورت یا سر

سوزن سوزن شدن در صورت، بازو یا پا در یک طرف بدن

دیدن نقاط یا چراغ های چشمک زن

افزایش حساسیت به صدا، نور یا بوهای قوی

حالت تهوع و استفراغ

احساس سرگیجه یا ضعف

تاری دید

برای اینکه راحت تر متوجه نوع سردرد و علائم آن شوید، می توانید به سوالات زیر پاسخ دهید:

آیا درد ضربان دار است؟

آیا پیوسته و یکنواخت است؟

آیا آنقدر تیز است که به سر ضربه بزند یا مانند چکش؟

میتونی کار کنی؟

آیا سردرد شما را از خواب بیدار می کند یا مانع از خوابیدن شما می شود؟

آیا در تمام سر خود احساس درد می کنید؟

آیا درد یک طرف سر شماست؟

آیا درد فقط در ناحیه پیشانی است یا به پشت چشم تابش می کند؟

روش درمان سردرد عصبی

قبل از شروع درمان، باید بدانید که برای سردردهای مزمن، پزشک ممکن است آزمایشاتی را برای رد تومور یا سرطان تجویز کند. این دو تست رایج تصویربرداری عبارتند از:

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI): اسکن MRI با استفاده از یک آهنربای قدرتمند و امواج رادیویی تولید شده توسط کامپیوتر، تصاویری از مغز می گیرد.

توموگرافی کامپیوتری (CT): سی تی اسکن مجموعه ای از تصاویر با استفاده از اشعه ایکس از زوایای مختلف است. این تصاویر با هم دید دقیقی از مغز شما ارائه می دهند.

حال که با تست های قبل از درمان آشنا شدیم، بهتر است از طریق طب رایج و بالینی به سراغ درمان سردرد عصبی برویم.

درمان های طب سنتی

اگر سردرد عصبی دارید، درمان سردردهای عصبی با تکنیک‌های سنتی ممکن است کمک کند:

طب سوزنی: طب سوزنی باعث تسکین موقت سردردهای مزمن می شود. طب سوزنی شامل استفاده از سوزن های بسیار نازک و یکبار مصرف است که معمولا درد یا ناراحتی کمی ایجاد می کند. طب سوزنی باید توسط یک متخصص طب سوزنی با تجربه انجام شود که قوانین ایمنی را رعایت کرده و از سوزن های استریل استفاده می کند.

ماساژ: ماساژ می تواند به کاهش استرس و تنش کمک کند. این نوع درمان به ویژه در تسکین عضلات سفت و حساس در پشت سر، گردن و شانه ها موثر است.

بیوفیدبک و رفتار درمانی: مراجعه به یک درمانگر می تواند برای مقابله با سردردهای عصبی مفید باشد.

تغییر سبک زندگی

استراحت کافی، کمپرس یخ یا دوش آب گرم طولانی مدت می تواند به تسکین سردرد عصبی کمک کند. اگر سردردهای عصبی مکرر را تجربه می کنید، این راهکارها به شما کمک می کند تا دفعات سردرد را کاهش دهید:

سطوح استرس خود را مدیریت کنید: یکی از راه های کاهش استرس، برنامه ریزی و سازماندهی روز است. راه دیگر این است که زمان بیشتری را به استراحت اختصاص دهید.

دوش آب گرم یا سرد: ماساژ دادن عضلات دردناک زیر آب سردردهای عصبی را کاهش می دهد.

ارگونومی مناسب: هنگام ایستادن، شانه های خود را عقب و سر خود را بالا نگه دارید. شکم و باسن خود را بکشید. هنگام نشستن، مطمئن شوید که ران های شما موازی با زمین باشد و سرتان به جلو خم نشود. این به آزاد شدن عضلات گردن و سر کمک می کند.

درمان سردرد عصبی با دارو

داروهای مسکن:

داروهای OTC: داروهای رایج بدون نسخه مانند آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن می توانند به درد عصبی کمک کنند. برای میگرن های خفیف تا متوسط، داروهایی که مسکن ها را با کافئین ترکیب می کنند، می توانند درد را تسکین دهند.

تریپتان ها: خانواده ای از داروها وجود دارند که هم میگرن و هم سردردهای عصبی را درمان می کنند. این داروها باعث افزایش سطح سروتونین در مغز، کاهش التهاب و تنگ شدن عروق خونی (مانند سوماتریپتان) می شوند.

با این حال، به خاطر داشته باشید که استفاده مداوم از مسکن ها برای درمان سردردهای عصبی اغلب می تواند منجر به مصرف بیش از حد سردرد و عوارض جانبی شود.

داروهای ضد اضطراب:

اگر مسکن ها به درد شما پاسخ ندهند، پزشک ممکن است داروهای دیگری مانند داروهای ضد اضطراب یا شل کننده های عضلانی را برای کمک به کاهش دفعات سردردهای شدید و مداوم تجویز کند.

جلوگیری از سردردهای عصبی

چگونه از سردردهای اضطرابی پیشگیری کنیم؟ سردرد ممکن است به طور کامل قابل پیشگیری نباشد، اما اقداماتی وجود دارد که می توانید برای کاهش دفعات و شدت آن ها انجام دهید. به عنوان مثال:

محرک های سردرد خود را بشناسید!

محرک های رایج سردرد عصبی عبارتند از:

استرس

خواب ناکافی یا بی کیفیت

تغییرات هورمونی

کافئین

الکل

تمرینات آرامش بخش انجام دهید!

اختصاص دادن زمانی از روز برای استراحت کافی می تواند به کاهش علائم اضطراب کمک کند. تمرینات بدنی که می توانند به شما در آرامش کمک کنند شامل یوگا، تای چی و تکنیک های تنفس عمیق است. همچنین می توانید تمرینات تمرکز حواس مانند مدیتیشن، آرامش و تجسم هدایت شده را انجام دهید.

مراقبت از خود را تمرین کنید!

اضطراب می تواند بر خواب، اشتها و سلامت کلی شما تأثیر بگذارد. تمرینات خودمراقبتی می تواند به کاهش علائم اضطراب از جمله سردرد کمک کند.

سعی کنید هر شب ۷ تا ۹ ساعت خواب آرام داشته باشید.

زمانی را برای فعالیت بدنی منظم اختصاص دهید (حتی 10 دقیقه پیاده روی در روز می تواند کمک کننده باشد).

مطمئن شوید که آب کافی از غذا یا مایعات دریافت می کنید تا از کم آبی بدن جلوگیری کنید.

از حذف وعده های غذایی خودداری کنید.

زمانی که سردرد یا اضطراب شما آنقدر شدید است که در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد کند، به پزشک یا درمانگر مراجعه کنید.

سیگار کشیدن

الکل، کافئین و شکر را محدود کنید.

بیوفیدبک را بیاموزید!

این مهارت به شما می آموزد که واکنش های خاصی از بدن خود را برای کاهش درد کنترل کنید. یک دستگاه کوچک تنش عضلانی، ضربان قلب و فشار خون شما را کنترل می کند و با یک زنگ هشدار کوچک به شما بازخورد می دهد. به این ترتیب یاد می گیرید که چه زمانی تنش عضلانی، ضربان قلب و تنفس خود را کاهش دهید.

به روانشناس مراجعه کنید!

درمان به شما کمک می کند تا مدیریت استرس را یاد بگیرید. انجام این کار ممکن است به شما کمک کند سردردهای آزاردهنده و دردناک کمتری را تجربه کنید.

چه زمانی باید با پزشک مشورت کنیم؟

اگر با وجود تغییر سبک زندگی و تغییرات رفتاری همچنان احساس می کنید برای کاهش سردردهای عصبی به دارو نیاز دارید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. در صورت بروز این علائم، حتما به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید:

اگر سردردهای عصبی زندگی شما را مختل کرده است.

اگر تغییری در الگوی سردرد مداوم و مزمن مشاهده کردید

اگر سردرد شما به طور ناگهانی تغییر کرد (از نظر شدت یا محل درد)

گاهی اوقات سردرد می تواند ناشی از یک بیماری جدی باشد. مانند تومور مغزی یا پارگی یک رگ خونی ضعیف که به آنوریسم معروف است.

حرف آخر

سردردهای عصبی همیشه جدی نیستند، اما سردردهای مزمن یا شدید می توانند زندگی را دشوار کنند. درمان سردرد عصبی نیازمند یافتن علت است. با این حال، کابوس ها به دلیل تجربه دوره های اضطراب یا استرس زیاد ایجاد می شوند.

اگر علائم میگرن یا سردردهای شدیدی دارید که زندگی روزمره شما را تحت تاثیر قرار می دهد، حتما باید با یک متخصص مشورت کنید.

اما دریافت کمک برای کاهش اضطراب به طور کلی کلید درمان و درمان سردردهای عصبی است. به این ترتیب، یک روانشناس یا روانکاو می تواند به شما کمک کند تا با تأثیرات اضطراب کنار بیایید و تأثیر اضطراب و سایر افکار منفی را بر زندگی خود کاهش دهید.