به گزارش انتخابتو، پل تاریخی محمدحسن خان بابل که نماد تاریخی شهر بابل محسوب می شود برای دهمین بار در چند سال اخیر تردد وسایل نقلیه سنگین از زیر پل تاریخی را راحت می کند. پلی تهیه شد که باعث تخریب بخشی از پل 300 ساله این شهر شود.
ایرنا نوشت: عبور غیرقانونی خودروهای سنگین از زیر پل تاریخی بابل محمدحسن خان باعث برخورد طاق ها و زخمی شدن طاق ها شد و این پل قدیمی تاریخی را در خطر فرسودگی قرار داد.
پل افشاری محمدحسن خان بابل با ساخت پل جدید در اسفند ماه سال 1392 از ترافیک شهری نجات یافت و به عنوان یک اثر تاریخی قرار بود میزبان گردشگران داخلی و خارجی باشد اما این روزها تردد صدها خودروی سنگین روزانه در حال عبور است. . برخورد سقف این خودروهای سنگین به طاق ها و دیواره آبراه، خطر سقوط این اثر تاریخی را افزایش داد.
این پل 300 ساله که حدود نیم قرن پیش در سال 1356 با شماره 1414 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید، 140 متر طول و 6 متر عرض دارد و دارای 6 طاق اصلی و 2 منبع آب فرعی است. ارتفاع آن از بستر رودخانه 11 متر است.
این پل به سبک پل های دوره صفویه و در اواخر دوره افشاریه ساخته شده است و یکی از ویژگی های مهم ساخت آن استفاده از سفیده تخم مرغ و ساروج است.
اگرچه زیرگذر پل محمدحسن خان و خسارات ناشی از آن جدید نبود و حتی پس از برداشتن پل از زیرگذر نیز ادامه داشت، اما در سال 1395 با اعتراض علاقه مندان میراث فرهنگی، شورای ترافیک این شهر با صدور حکمی تردد خودروهای سنگین را ممنوع کرد. از عبور از زیر این پل، ظاهرا مصوبه ای است که اجرا نشده و اجرا نمی شود و حتی در چنین شرایطی رانندگان وسایل نقلیه سنگین بدون توجه به وسعت و ارتفاع آن از زیر این پل عبور نمی کنند. از انواع ترفندها برای بردن وسایل نقلیه خود به زیر پل استفاده کنید.
نکته شگفت انگیز این است که برخی از رانندگان خودروهای سنگین ارتفاع برای عبور از زیر این پل و رسیدن به مقصد، فشار باد لاستیک خودرو را به ارتفاع کمتری کاهش می دهند و خودرو این کار را انجام می دهد. هنگام عبور گیر نکنید
تردد خودروهای سنگین از زیر این پل تاریخی در روزهای اخیر موجی از نگرانی را در بین شهروندان بابلی ایجاد کرده است که این تردد باعث ایجاد لرزش در بدنه پل تاریخی و افزایش خطر ریزش پل می شود.
شهروندان بابلی از ترس رانندگان وسایل نقلیه سنگین مخفیانه از تردد خودروهای سنگین زیر پل دیگری در کنار پل محمد حسن خان فیلمبرداری و در فضای مجازی پخش کردند و از مسئولان استانی و شهرستانی کمک خواستند. این ساختمان باشکوه را نجات دهید.
تردد خودروهای سنگین باعث افزایش ترکهای پل شد که باعث ریزش برخی از طاقهای این پل و ایجاد ترکهایی در سازه پل شد.
فریاد به جایی نمی رسد
قاسم اسحاقی ملک شاه که عاشق میراث فرهنگی بابل واقع در اطراف پل محمدحسن خان است در چند سال اخیر مشغول تهیه عکس و فیلم از تردد خودروهای سنگین زیر این پل تاریخی و انتشار آنها بوده است. وی به خبرنگاری که در شبکه های اجتماعی این کار را انجام داد، گفت: در سال های اخیر بارها تردد خودروهای سنگین زیر پل تاریخی محمد حسن خان آزاد شده و در اقدامی تکان دهنده قسمت قابل توجهی از طاق این پل آزاد شده است. پل فرو ریخت.
هفته گذشته برای نجات این اثر تاریخی 24 ساعته با مدیران شهرداری در تماس بودم اما هیچ اقدام موثری انجام نشد. او گفت.
اسحاقی با بیان اینکه ساعت 02:00 روز جمعه هفته گذشته برای نصب موانع بتنی زیر پل تاریخی در آنجا بودم، گفت: پل آزاد شد.
این دوستدار میراث فرهنگی افزود: فریادهای سالیان ما هنوز به جایی نرسیده که ایده اولیه نماد تاریخی شهر بابل شکل گرفته باشد و این پل 300 ساله در مسیر ریزش نیست. “
اسحاقی ادامه داد: این بنای تاریخی به دلیل عبور صدها خودروی سنگین از زیر پل در روزهای اخیر در خطر جدی قرار دارد و بخشی از طاق آن نیز فروریخته است.
در حال حاضر سعی دارم با انتشار عکس و فیلم در شبکه های اجتماعی خطر تخریب این بنای ارزشمند تاریخی را به مسئولان و مردم گوشزد کنم چرا که روزانه صدها خودروی سنگین از زیر محمد حسن خان عبور می کنند. بسیاری از آنها به شدت به پل برخورد می کنند و سقف هایشان به طاق پل برخورد می کند و تکه های آجر به زمین می افتند.
این دوستدار میراث فرهنگی گفت: رانندگان برخی خودروهای سنگین که در شرایط عادی امکان تردد از زیر پل را ندارند، سعی می کنند تا حد امکان با کاهش باد لاستیک از زیر پل تاریخی عبور کنند و این نوع خودروها بیشترین آسیب را می بینند. دارند پل می سازند.
وی هشدار داد: برخورد خودروهای سنگین به طاق پل که تابلوهای موجود در آن قرار دارد، این بنای تاریخی را در آستانه فروریختن قرار داده است که اگر اقدامات عاجل صورت نگیرد چیزی از این اثر تاریخی باقی نمی ماند.
اسحقی ملکشاه گفت: برای همه دوستداران میراث تاریخی بابل جای تعجب است که چرا و چگونه هیچکس برای این تابلو که تابلوی ممنوعیت تردد وسایل نقلیه سنگین در آن نصب شده و رانندگان وسایل نقلیه سنگین به وظیفه خود عمل می کنند ارزش قائل نمی شود. در حالی که این تابلو یک تابلو راهنمایی و رانندگی است، آنها به راحتی و بدون ایجاد مزاحمت عمل می کنند.
در دورهای از تاریخ، گاوها از این پل تاریخی عبور کردند که در قسمت شرقی بندپی، بندپی غربی و گتاب قرار دارد و شهر بابل را به جنوب این شهر متصل میکند و مجسمه بابلی که نماد میراث فرهنگی است. بر روی این پل قرار داده شده است. کوچ دامداران بر روی این پل حال و هوای خاصی را به وجود آورده است که احتمال تخریب این بنای تاریخی و ختم خاطره روستاییان جنوب بابل به این بنا نگرانی آنها را روز به روز بیشتر می کند.
هزینه ساخت این پل که تا سال 1343 تنها راه ارتباطی بین بابل و بندپی، آمل، تهران و روستاهای جنوب و جنوب غربی شهر بوده، مورخان 120000 ریال عنوان کرده اند.
پل محمد حسن خان ۱۴۰ متر طول و ۶ متر عرض دارد و از ۶ چشمه یا طاق اصلی و ۲ چشمه فرعی تشکیل شده و ارتفاع آن از بستر رودخانه ۱۱ متر است.
یکی از ویژگی های مهم این پل که به سبک پل های صفوی و اواخر افشاریه ساخته شده، استفاده از سفیده تخم مرغ و سروج در ساخت آن است.
پل تاریخی محمدحسن خان قاجار یک بار در زمان پهلوی اول مرمت شد و در 22 اردیبهشت 1356 با شماره ثبت 1414 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. این پل 300 ساله حدود نیم قرن پیش با ثبت شماره 1414 در فهرست آثار ملی از رده خارج شد، اما به دلیل نبود پل جایگزین مناسب، زیر بار ترافیک ماند.
تردد خودروها در پل محمد حسن خان پس از بهره برداری سومین پل به همین نام در سال گذشته ممنوع شد.
۲۳۳۲۳۶
گردآوری شده از رسانه خبر آنلاین
ارسال پاسخ