مجازات توهین به مقدسات در قانون مجازات اسلامی

bato-adv

بعدی- در جامعه امروزی که آستانه تحمل مردم پایین آمده و به راحتی عصبانی می شوند، حتی کوچکترین حرفی را می توان مصداق توهین دانست و فردی که چنین ادعایی را مطرح می کند، می خواهد آبروی خود را بازیابد و شکایت کند. فردی که مزاحم می شود

به گزارش فردا؛ در واقع همان گونه که قانونگذار از سلامت جسمانی افراد محافظت می کند، سلامت اخلاقی آنها نیز بسیار حائز اهمیت است، زیرا این جرایم گاه آسیب های روحی و روانی عمیقی را به همراه دارد و در اغلب موارد درمان آنها بسیار دشوارتر و دشوارتر است. این چیزی بیش از صدمات و ضررهای مالی و جسمی است. البته این گونه جرائم کمتر مورد پیگرد قانونی قرار می گیرند زیرا مردم با قانون و حقوق خود آشنا نیستند. در این مقاله به بررسی توهین و انواع آن در قانون مجازات اسلامی می پردازیم.

عناصر تشکیل دهنده جرم توهین

1- رکن قانونی: رکن قانونی جرم توهین به این معناست که قانونگذار باید رفتار مورد بحث را جرم تلقی کرده و آن را مجازات در نظر گرفته باشد. توهین در قانون مجازات اسلامی جرم تلقی شده و قانونگذار مقرر کرده است که اهانت کنندگان مجازات خواهند شد.

۲- عنصر مادی: رکن مادی جرم، رفتار فیزیکی است. تا جایی که از گفتار، کردار، نوشتار و حتی حرکات دست و بدن برای مقاصد توهین آمیز استفاده می شود. به عبارت دیگر، مرتکب باید با اعمال واقعی جرم را به منصه ظهور برساند.

همچنین باید توجه داشت که رفتار پرخاشگرانه کاملاً نسبی است و کلمه یا رفتار خاصی را در نظر نمی گیرد و ممکن است در فرهنگ های مختلف متفاوت باشد; نمی توان بر اساس چند اتفاق خاص یا مجرم، فرد را تبرئه کرد.

3-عنصر روانی: در این قسمت هدف، نیت و نیت توهین کننده بررسی می شود. یعنی بررسی می شود که آیا شخص مرتکب جرم توهین غیرعمدی و سهوی انجام داده است یا قصد او آزار و اذیت، سوء استفاده و تحقیر طرف مقابل بوده است. در واقع آزار و اذیت فرد توهین شده در این قسمت بررسی نمی شود.

در واقع نیازی به ناراحتی و ناراحتی فردی که مورد توهین قرار گرفته وجود ندارد و در صورتی که قربانی از توهین آزرده خاطر نشود، در صورت پیگیری، طبق قانون با فرد توهین شده برخورد می شود.

انواع توهین در قانون مجازات اسلامی

توهین به معنای تحقیر، تحقیر، تحقیر است.

انواع جرایم توهین آمیز عبارتند از:

توهین ساده: اگر چه جرم است اما توهینی است که جدی نیست. این جرم در ماده 608 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 پیش بینی شده است که توهین به اشخاص از قبیل فحاشی و استفاده از الفاظ رکیک در صورتی که منجر به گازگرفتگی نشود 74 ضربه شلاق یا شلاق دارد. از 50 هزار تا 1 میلیون ریال جریمه نقدی محکوم خواهد شد. برای انجام جرم توهین موضوع ماده مذکور باید شخص مورد اهانت واقعی و مسلم باشد.

برخی معتقدند اهانت به میت نیز در شمول ماده 608 است و عده ای دیگر بر این باورند که واژه اشخاص در ماده فوق به زندگان اطلاق می شود و لذا اهانت به میت تنها در شمول ماده مذکور می باشد. مرسوم است که به بازماندگان توهین می شود و آنها در واقع قربانی محسوب می شوند.

توهین تشدید کننده: موارد زیر را در بر می گیرد که مرتکب به مجازات شدیدتری محکوم می شود.

1- توهین به مقدسات اسلام

طبق ماده 513 قانون مجازات اسلامی، شخص از آسیب رساندن به مقدسات اسلام، انبیاء عظام یا ائمه یا حضرت محمد (ص) ممنوع است. اگر فاطمه زهرا علیهاالسلام را دشنام دهد در صورتی که مستوجب مجازات النبی باشد اعدام می شود و در غیر این صورت از یک تا پنج سال حبس می شود.

در این مقاله پیامبران عظام فقط پیامبران عظام یا اولو العظم نیستند، کلمه اعظم به معنای تعظیم و تعظیم به کار رفته است و در نتیجه به هر یک از کسانی که از نظر اسلام به عنوان یکی از 124 هزار پیامبر شناخته می شوند، توهین شده است. اعتقادات در این مقاله گنجانده شده است.

مقدسات اسلام در درجه اول شخص الهی هستند و سپس مکان ها و اشیاء و اشخاصی که بر اساس موازین اسلامی مقدس و مقدس شمرده می شوند.

مجرم باید عمداً مرتکب عمل حمله شود و از پرخاشگری رفتار خود آگاه باشد.

همه پیامبران چه کسانی هستند؟

بر اساس ماده ۲۶۲ قانون مجازات اسلامی، هرکس به پیامبر اعظم یا یکی از پیامبران عظام الله صلی الله علیه و آله اهانت یا اهانت کند، سب النبی است و به اعدام محکوم می شود. طبق تبصره ماده مذکور یکی از ائمه معصومین علیهم السلام یا حز. لعن و لعن فاطمه زهرا علیها السلام یا لعن آنها در حکومت حضرت النبی است.

باید در نظر داشت که مقاله مورد بحث 124 هزار پیامبر را در بر می گیرد و نمی توان آن را تنها به پیامبران اولوالعزم یا پیامبران ذکر شده در قرآن محدود کرد.

دوازده امام از ائمه معصومین، حضرت کاتمه و حضرت محمد (ص) هستند، بنابراین اهانت کنندگانی مانند حضرت مسومه یا امامزاده از شمول مقاله فوق خارج می باشند.

با توجه به مطالب مذکور، پیامبران، ائمه یا حز. وی به حبس از 1 تا 5 سال محکوم خواهد شد.

2- توهین به رهبر فعلی و سابق

بر اساس ماده 514 قانون مجازات اسلامی، هرکس به نحوی از انحا به امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری توهین کند به حبس از 6 ماه تا 2 سال محکوم خواهد شد.

توهین مندرج در این ماده به هیچ عنوان جرم سیاسی محسوب نمی شود و مرتکب نمی تواند از تشکیلات جرم سیاسی بهره مند شود.

3- توهین به سایر مقامات حکومتی ایران

مطابق ماده ۶۰۹ قانون مجازات اسلامی هرکس در سمت یکی از روسای قوای سه گانه یا معاونان رئیس جمهور یا وزرا یا یکی از نمایندگان شورای اسلامی یا نمایندگان خبره یا یکی از اعضای شورای نگهبان قضات یا اعضای دیوان محاسبات یا کارمندان وزارتخانه ها و مؤسسات، مؤسسات عمومی و شهرداری ها که در حین انجام وظیفه یا به موجب این وظیفه مرتکب جرم شوند به حبس از سه ماه تا شش ماه، 74 ضربه شلاق یا 50 جزای نقدی محکوم خواهند شد. هزار لیره به 1 میلیون ریال افزایش یافت.

توهین به مقامات دولتی در شرایط زیر ممکن است جرم سیاسی باشد:
پاسخ: توهین به برخی مقامات دولتی ممکن است جرم سیاسی تلقی شود. این مقامات عبارتند از: روسای قوای سه گانه، نمایندگان شورای اسلامی، اعضای شورای نگهبان، رئیس شورای خیر، معاونان رئیس جمهور، وزرا و نمایندگان شورا. بنابراین توهین به سایر مقامات موضوع ماده 609 قانون مجازات اسلامی نمی تواند توهین سیاسی محسوب شود.

ب- توهین سیاسی توهینی است که به علت مسئولیت مقامات فوق الذکر واقع می شود و برخلاف توهین مذکور در ماده 609، توهین به این مقامات در حین انجام وظیفه به دلیلی غیر از وظایف رسمی نمی تواند موجب تجاوز به مرتکب شود. در محدوده عمل واقعی گنجانده شده است. قانون جرایم سیاسی
ت- انگیزه مرتکب اصلاح امور کشور باشد.
Th. جرم باید علیه دولت و نهادهای سیاسی یا سیاست داخلی یا خارجی انجام شود.
ج- مرتکب نباید قصد تعرض به اصل نظام را داشته باشد.

دوستی ها و منافعی که جرم سیاسی محسوب می شود برای مرتکبین به شرح زیر است:

الزام مجرمان سیاسی به محاکمه در برابر هیئت منصفه در دادگاه های عمومی، معافیت از کار در زندان، عدم الزام به استفاده از لباس فرم برای زندانیان، معافیت از استرداد مجرمان بین کشورها، اعمال حق پناهندگی، عدم اجرای حق به پناهندگی، مجازات تکرار جرم برای مجرمان سیاسی و غیره.

تکرار جرم به این معناست که اگر فردی یک بار مرتکب جرم شد و مجازات شد، اگر برای بار دوم مرتکب رفتار مجرمانه شد، مجازات اشدتری برای او قائل شد، در حالی که در جرایم سیاسی، فردی که یک بار مرتکب جرم سیاسی می شود باید دوباره مجازات شود. در صورتی که مجازات مقرر در قانون برای او اعمال شود و برای بار دوم مرتکب رفتار سیاسی شود، حکم دوم او تشدید نمی شود، یعنی احکام تکرار جرم در مورد او اجرا نمی شود.

علاوه بر این، طبق قانون آیین دادرسی کیفری، رفتار مجرمان سیاسی باید در دادگاه های کیفری قابل رسیدگی باشد. دادگاه کیفری یک که با حضور چند قاضی تشکیل شده، مختص جرایم سنگین است و قوانین رسیدگی در این دادگاه دقیقتر است. این امر منجر به رسیدگی دقیق تر و مجازات جرایم سیاسی می شود.

برخی از جرایم سیاسی را نمی توان در شمول این امتیازات قرار داد، حتی اگر به انگیزه بهبود امور کشور باشد. فردی که به شورش مسلحانه روی می‌آورد و آرامش را از مردم سلب می‌کند، قصد مبارزه با رژیم حاکم را دارد، اما اقدامات او به نوعی با جنایات دیگری مانند قتل تعریف می‌شود و ماهیت سیاسی خود را از دست می‌دهد.

4- توهین به مقامات سیاسی خارجی در ایران

بر اساس ماده 517 قانون مجازات اسلامی، کسی که علناً به رئیس جمهور یا نماینده سیاسی کشور بیگانه ای که وارد خاک ایران می شود توهین کند مشروط بر اینکه در آن کشور باشد یا در آنجا باشد به حبس از یک ماه تا سه ماه محکوم می شود. کشور واقع شده است. پرونده مورد بحث یک معامله متقابل در مورد ایران است.

طبق ماده مورد بحث، توهین باید علنی باشد، یعنی در حضور شاهد یا در محلی مانند مکان عمومی آماده حضور شاهد باشد، حتی اگر کسی در اطراف نباشد. . البته وجود توهین در آن زمان و مکان الزامی نیست. برعکس، این عمل می تواند در غیاب شخص متخلف نیز رخ دهد.

شرط تعقیب و مجازات مرتکب این است که قوانین کشور متبوع قربانی خارجی نیز توهین به مقامات خارجی را جرم انگاری کند و دادگاه های آن کشور در واقع با کسانی که به رئیس جمهور و نمایندگان سیاسی ایران توهین می کنند برخورد کند.

5- هتک حرمت و حیثیت زن

بر اساس ماده 619 قانون مجازات اسلامی، هر کس در اماکن عمومی یا معابر به اطفال یا زنان حمله کند یا با الفاظ و حرکات خلاف کار و حیثیت آنان را مورد تعرض قرار دهد یا با حرکات و حرکات خلاف کار و حیثیت آنان توهین کند به حبس از دو ماه تا شش محکوم خواهد شد. ماه یا بیشتر حدود 74 ضربه شلاق; بنابراین دسترسی، مزاحمت و توهین به زنان و کودکان با الفاظ یا حرکات نامناسب در اماکن عمومی که عموم مردم مراجعه می کنند ممنوع است و مرتکب به مجازات قانونی محکوم می شود. بدیهی است در صورت عدم احراز شرایط مندرج در این ماده توهین به زنان امری عادی تلقی و مشمول ماده 608 می باشد.

فحاشی

فحاشی با وقار به معنای حد فحاشی است در صورتی که فحاشی زمانی است که شخص به شخص یا افراد خانواده شاکی یا خود القاب غیرمنصفانه نسبت می دهد (مثل اینکه بگوید مادرت زناکار است یا بگوید تو فاحشه هستی). گز 80 ضربه شلاق است. در واقع، طبق ماده 245 قانون مجازات اسلامی، کذف حتی اگر مرده باشد به زنا یا زنا متهم است. کاذف نه تنها محدود به فحش دادن، نوشتن یا انتشار الکترونیکی (مانند ارسال در اینترنت، ارسال ایمیل) نیست، بلکه طبق قانون مجازات اسلامی جرم محسوب می شود.

پیامک زننده

بر اساس ماده 641 قانون مجازات اسلامی، در صورت ایجاد اختلال در اثر تجهیزات مخابراتی، مرتکب علاوه بر اعمال مقررات خاص شرکت مخابرات به حبس از یک ماه تا شش ماه محکوم می شود. در واقع اگر فحاشی از طریق پیامک انجام شود، مرتکب با مزاحمت تلفنی مجازات می شود.

نحوه پیگیری جرم افترا

در مورد جرم توهین آمیز، قربانی، یعنی شخصی که مورد توهین قرار گرفته است، باید به دادسرای محل وقوع جرم مراجعه کند و ماجرا را پیگیری و علیه هتک زن شکایت کند و دلایل از جمله اظهارات شاهدان اثبات موضوع و مجازات قانونی برای متهم.