یکی از اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: شایع ترین اختلال روانپزشکی در بیماران HIV افسردگی است که از همان مراحل اولیه تشخیص تا مراحل نهایی قابل مشاهده است.
به گزارش ایسنا، دکتر اسرین سیدالشهدایی به مناسبت «آزمایش اچآیوی من هم انجام میدهم»، احتمال هذیان (عدم آگاهی از زمان، مکان و فرد) در مراحل حاد ابتلا به HIV را وجود دارد. با گذشت زمان از بیماری و بروز عفونتهای فرصتطلب، درگیریهای مغزی به شکل کاهش پیشرونده شناختی ناشی از ویروس رخ میدهد و باعث بروز بیماریهای روانپزشکی میشود.
به گفته وی، اختلالات روانپزشکی شایع در بیماران اچ آی وی شامل افسردگی، اختلالات اضطرابی و اختلال استرس پس از سانحه است که ممکن است ناشی از ضربه ناشی از تشخیص بیماری باشد. علاوه بر این، اختلال دوقطبی، سوء مصرف مواد و اختلالات شخصیتی نیز در این بیماران شایع است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اشاره به اینکه مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی به عنوان عوامل اصلی شیوع HIV شناخته می شود، افزود: این روش ها می تواند منجر به بروز رفتارهای جنسی پرخطر در فرد شود که احتمال ابتلا به HIV را افزایش می دهد. ویروس HIV علاوه بر این، استفاده از سرنگ های مشترک توسط افرادی که مواد مخدر مصرف می کنند نیز منجر به انتقال این ویروس می شود.
تیپهای شخصیتی که برونگرا، ریسکپذیر و هیجانطلب هستند، بیشتر درگیر رفتارهای پرخطر جنسی و مصرف الکل هستند و همچنین احتمال ابتلا به این ویروس بیشتر است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با ارزیابی ضرورت مراجعه به روانپزشک و حمایت روانی گفت: درمان و حمایت روانی در این بیماران از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. زیرا از یک سو بیماران مبتلا به افسردگی به دلیل تضعیف روحیه و ناامیدی از درمان های دارویی پیروی نمی کنند و از سوی دیگر افزایش این ویروس در خون و عواقب جبران ناپذیری را در پی خواهد داشت. بنابراین این فرد برای رهایی از کمبودهای روحی خود به رفتارهای پرخطر روی می آورد.
سیدالشهدایی ادامه داد: درمان های روانپزشکی شامل مشاوره، روان درمانی و دارو درمانی برای بهبود خلق و خو و کاهش اضطراب است و برای این بیماران دارو درمانی می تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند.
بر اساس بیانیه وزارت بهداشت، مشاوره قبل و بعد از انجام آزمایش اچآیوی برای کاهش رفتارهای پرخطر و اطلاعرسانی به شرکای جنسی ضروری است. همچنین برای پیشگیری از اختلالات اضطرابی و افسردگی باید خانواده بیماران تحت درمان قرار گیرند و در مورد بیماری و نحوه پیشگیری از آن اطلاعات لازم داده شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در پایان خاطرنشان کرد: پیشگیری و درمان به موقع برای کاهش شیوع این ویروس و بهبود کیفیت زندگی بیماران و خانوادههایشان بسیار مهم است.
ارسال پاسخ