به گزارش خبرگزاری انتخابتو از واحد روابط عمومی جشنواره ملی فیلم ایران، نشست نقد و بررسی فیلم سینمایی «کاژه» با حضور مجتبی سعیدزاده کارگردان و پرویز ابراهیمی معاون و سرپرست گروه کارگردانی روز چهارشنبه برگزار شد. اولین روز جشنواره ششم اردیبهشت ماه در پردیس سینمایی باغ کتاب تهران برگزار شد.
در ابتدای این نشست محمود گبرلو مجری و منتقد درباره جشنواره ملی فیلم اقوام ایرانی گفت: خوشحالم که این جشنواره در زمانی برگزار شد که باید قبلا برگزار می شد. مردم ما هویت فاخری دارند و عرصه سینما و تصویر می تواند این هویت ملی و تاریخی را برای نسل های آینده ثبت کند. در فضایی که بی هویتی در جامعه وجود دارد، سینما می تواند این کار را انجام دهد و هویت ملی و تاریخی را نه تنها در ایران بلکه به جهان نشان دهد. امیدوارم این جشنواره بستر مناسبی برای احیای هویت، فرهنگ و اقوام ایرانی باشد.»
وی در ادامه سخنان خود گفت: بسیار خوشحالم که در روز اول جشنواره فیلم بسیار تاثیرگذاری را تماشا کردیم، این فیلم که از این منظر به تاریخ یک ملت مظلوم و خود فیلم آن می پردازد، بیان کرد که پس از 36 سال در حالی که سینمای ایران کمتر به این حادثه غم انگیز توجه کرد به این اتفاق پرداخت و گفت که کردها «نمود واقعیت ها؛ خوشحالم کارگردان جوانی این فیلم را ساخته است».
سعیدزاده کارگردان فیلم سینمایی «کاجه» در ابتدای سخنان خود گفت: خوشحالم که جشنواره ملی فیلم مردمی ایران هرچند دیر برگزار شد چرا که ما نیاز به جشنواره ای داشتیم که هویت و اتفاقات رخ داده را به تصویر بکشد. برای مردم و گویش ها خوشحالم که توانستم این فیلم را بسازم، زیرا بسیار سخت بود.
وی درباره چگونگی شکل گیری ایده داستان این فیلم گفت: طرح و ایده مال من بود و در سفری که به سردشت و مهاباد داشتیم تابلوی بیمارستانی را دیدم که بیمارستان جانبازان شیمیایی بود و در طول بمباران شیمیایی در سال 1366 افرادی را دیدم که با وجود سنشان با گاز خردل شیمیائی می شوند «افراد ایستاده اند.
این کارگردان افزود: با شورای شهر و شهرداری سردشت تماس گرفتم و ایده داستان شکل گرفت، بمباران سردشت پیش از این در فیلم درخت گردو مطرح شده بود اما می خواستم به عواقب این اتفاق بپردازم. و مشکلاتی که با آن دست و پنجه نرم می کردند، اما این افراد به مرور زمان جان خود را از دست دادند و این برای من دردسرساز شد.» این موضوع باعث نگرانی شد و حیف شد که مشکلاتی را که فیلمساز تجربه کرده بود نشان داد. چندین بار به سردشت رفتیم. بارها در مرحله پیش تولید در ژوئن 1402 و به مدت 12 تا 14 روز در آنجا فیلمبرداری شد و کار با دو دوربین ضبط شد.
سعیدزاده درباره پذیرش ساخت این فیلم نیز گفت: «کاگه» روایتی دردناک از مردم ساکن کشورمان است اما به گونه ای دیگر چرا که هر روز منتظر مرگ یکی از خود هستند.
این کارگردان روند تحقیق و نگارش فیلمنامه را اینگونه تشریح کرد: یکی از دوستانمان به نام آقای هیمن در این مسیر ما را همراهی کرد و اسناد و مدارک و تاریخچه سردشت و افرادی را که هنوز جانباز هستند و با نقاب زندگی می کنند در اختیار ما قرار داد. 36 سال آنها را به ما معرفی کرد که «در روند نگارش فیلمنامه بسیار کمک کننده بود».
سعیدزاده درباره واقع گرایی شخصیت ها گفت: از زمانی که روابط با عراق پس از جنگ دوستانه شد، از شخصیت واقعی بعثی استفاده کردیم و در روستایی نزدیک به کردستان عراق و منطقه امنیتی کار می کردیم که کار ما را سخت می کرد. “
پرویز ابراهیمی دستیار کارگردان و ناظر این فیلم در خصوص وظایف خود گفت: ما در شرایط سختی کار می کردیم چون فاصله روستا تا سردشت زیاد بود و باید سفر می کردیم و تهیه وسایل سخت بود برای ما. ، “این افراد ما را می کشند و ما را به سمتی می برند که باید کار کنیم.”
وی در تشریح مسئولین و همکاری آنها اینگونه توضیح داد: ما این فیلم را برای مردم سردشت ساختیم و کمک زیادی به ما کردند اما مسئولان علیرغم قول هایی که به ما دادند همکاری نکردند.
سعیدزاده ادامه داد: ما در تعطیلات رسمی به این شهر رفتیم که باعث شد مسئولان دقیقاً به ما کمک نکردند، اما وقتی مردم سر کار آمدند و پدرها و پدربزرگهایی که شیمیدان بودند و دغدغهشان این بود که مرزی فیلمسازی به این منطقه آمده است. از تهران «نشان دادن نقاط ضعف جذاب بود، از طرفی ما هم با مردم همدردی کردیم و تا پاسی از شب مشغول تیراندازی بودیم، به همین دلیل دیگر برای جذب نیرو به سراغ مسئولان نرفتیم. “
نخستین دوره جشنواره ملی فیلم ایران تا 9 اردیبهشت در پردیس سینمایی باغ کتاب ادامه خواهد داشت.
بنیاد ایران شناسی و پژوهشگاه فرهنگ و هنر، فصل هنری این رویداد سینمایی را با شعار «مردم ریشه در سرزمین ایران» برگزار می کنند.
۵۷۵۷
گردآوری شده از رسانه خبر آنلاین
ارسال پاسخ