انتخابتو، آلودگی هوا یکی از بزرگترین معضلات زیست محیطی و بهداشتی پیش روی جهان است. این مشکل ناشی از انتشار گازهای گلخانه ای، ذرات معلق و ترکیبات شیمیایی مضر از صنایع، وسایل نقلیه و منابع مختلف است. نیروگاه ها و فعالیت های کشاورزی آن را تولید می کنند که اثرات گسترده ای بر محیط زیست و سلامت انسان دارد و می تواند منجر به مشکلات جدی سلامت شود.
یکی از اثرات مهم آلودگی هوا بر سلامت انسان، افزایش بیماری های تنفسی است. ذرات معلق و گازهای آلاینده می توانند وارد سیستم تنفسی شده و مشکلاتی مانند آسم، برونشیت و عفونت های تنفسی را تشدید کنند. افراد مبتلا به بیماری های مزمن تنفسی، به ویژه کودکان و افراد مسن، بیشتر تحت تاثیر آلودگی هوا هستند و ممکن است نیاز به مراقبت های ویژه داشته باشند.
آلودگی هوا نیز اثرات منفی بر سیستم قلبی عروقی دارد. تحقیقات نشان می دهد که قرار گرفتن در معرض هوای آلوده می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی مانند حمله قلبی و سکته را افزایش دهد و ذرات ریز موجود در هوا با خون مخلوط شده و باعث التهاب و لخته شدن خون شوند که می تواند خطر بیماری قلبی را افزایش دهد.
یکی دیگر از اثرات آلودگی هوا افزایش خطر ابتلا به بیماری های مزمن و سرطان و همچنین بنزن و برخی ترکیبات شیمیایی مشابه در هوا است. دیوکسین ها ممکن است سرطان زا باشد و خطر سرطان ریه و سایر انواع سرطان را افزایش دهد. این مواد از طریق استنشاق یا تماس پوستی وارد بدن می شوند و می توانند به سلول های بدن آسیب برسانند.
آلودگی هوا نیز اثرات منفی بر سلامت روان افراد دارد، تحقیقات نشان می دهد قرار گرفتن در معرض هوای آلوده می تواند منجر به افزایش سطح استرس و اضطراب و تشدید مشکلات روانی مانند افسردگی شود و این اثرات به ویژه در شهرهای بزرگ و صنعتی که میزان هوا بالاست آلودگی هوا در آنها بیشتر و بیشتر محسوس است.
بر اساس تحقیقات انجام شده، آلودگی هوا نیز می تواند مشکلات پوستی ایجاد کند، ترکیبات شیمیایی موجود در هوا می تواند باعث تحریک و التهاب پوست شود و منجر به اگزما و بیماری های مشابه شود. آکنه در نتیجه پوست که اولین خط دفاعی بدن در برابر محیط است، در معرض اثرات مضر آلودگی هوا قرار می گیرد و ممکن است نیاز به مراقبت ویژه داشته باشد.
آلودگی هوا؛ چالشی نه در داخل یا خارج از خانه
سیدامیر دادوی، متخصص بیماری های ریوی و مدرس دانشگاه علوم پزشکی ایمنا با بیان اینکه آلودگی هوا به دو قسمت داخلی و خارجی تقسیم می شود، به خبرنگار ایمنا گفت: زمانی با آلودگی هوا مواجه می شویم که آلاینده ها، مواد شیمیایی و موادی که نباید در هوا وجود داشته باشد یا میزان آنها در هوا بسیار کم باشد. این مواد که به مقدار زیاد در هوا یافت می شوند حاوی موادی هستند که برای سلامتی انسان مضر هستند.
وی با بیان اینکه اکنون بیشتر دغدغه آلودگی هوای بیرون را داریم و ممکن است در مناطق روستایی با آلودگی هوای داخل خانه مواجه شویم، اضافه کرد: وقتی مردم از موادی مانند زغال سنگ یا چوب استفاده می کنند، هوای داخل خانه آلوده می شود و در حال حاضر مواد صنعتی و آلاینده ها و آلاینده هایی که بیشتر از وسایل نقلیه به دست می آیند. باعث آلودگی هوای بیرون شده اند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی و متخصص بیماریهای ریوی با بیان اینکه کودکان بهویژه کودکان زیر 12 سال، سالمندان و مبتلایان به بیماریهای زمینهای بیشتر در معرض آلودگی هوا، اعصاب و قلب خود هستند، گفت: سلول ها در حال تکثیر هستند و آلودگی هوا می تواند تاثیر بیشتری بر سلول های بدن کودکان نسبت به بزرگسالان داشته باشد.
آلودگی کمتر هوای داخلی / تأثیر حضور گیاه بر تهویه مطبوع
این دادخواست در ادامه خاطرنشان می کند که اگر دانش آموزان و کودکان به طور قابل توجهی در فضای باز و بیرون از خانه نباشند، تعطیلی مدارس در شرایط آلودگی هوا موثر است: با این حال، ممکن است آلودگی هوا در داخل خانه نیز وجود داشته باشد. در واقع آلودگی هوای داخل خانه کمتر از آلودگی هوای بیرون است.
وی با بیان اینکه توصیه کلی این است که در شرایط آلودگی هوا حتی الامکان از حضور در فضای باز خودداری کنید، گفت: در فصل سرما و به ویژه در ماه های زمستان شاهد تغییر وضعیت هوا هستیم. هوای سرد در سطوح پایین باقی می ماند و تجمع آلاینده ها افزایش می یابد، اما در فصول گرم این مشکل وجود ندارد و آلودگی هوا در فصول گرم کمتر از فصول سرد است.
متخصص بیماری های ریوی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی با بیان اینکه وجود گل و گیاه در منازل برای افرادی که برخی از مشکلات ریوی مانند آسم یا آلرژی شدید ندارند مفید است و باعث نرمی افراد می شود. وی با کمی هوادهی اضافه می کند: نگهداری گیاهان سرپوشیده برای افراد مبتلا به آسم شدید یا آلرژی توصیه نمی شود و به طور کلی گیاهان سبز برگ در تهویه هوا موثر هستند.
سایه غول تاریک آلودگی هوا بر سلامت انسان
پژمان آکودکدکتر و سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ایمنا با اشاره به وضعیت آلودگی هوا و پیشنهاداتی در خصوص این شرایط به خبرنگار خود گفت: به عنوان یک اصل کلی وقتی پاییز و زمستان فرا می رسد آلاینده های ناشی از سوخت خودروها و خودروها به دلیل سرد شدن هوا در اطراف باقی می مانند. افزایش نمی یابد و با نبود باد این شرایط بدتر می شود و به طور معمول شرایطی را ایجاد می کند که شاخص آلودگی هوا به سطح ناسالم برای افراد آسیب پذیر می رسد.
وی با بیان اینکه در صورت افزایش میزان آلودگی و آلاینده های هوا، در صورت رسیدن شاخص آلودگی به بیش از 150، هوا برای عموم مردم ناسالم می شود، افزود: افراد آسیب پذیر شامل سالمندان، کودکان زیر پنج سال، زنان باردار و افراد مبتلا به درد هستند. آنها تحت تأثیر بیماری های قلبی و ریوی هستند و بیشتر از شرایط آلودگی هوا رنج می برند.
دکتر و سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می گوید: زمانی که شاخص آلودگی وضعیت ناسالم را برای عموم مردم نشان می دهد، همه افراد تا حد امکان از حضور در فضای باز و قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا خودداری کنند، در صورتی که شاخص آلودگی وضعیت ناسالم را برای مردم نشان می دهد. اقشار مردمی و حساس از قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا پرهیز کنند و این نشان می دهد که او توصیه ها را جدی بگیرد.
آکودک در ادامه آمده است: مهم ترین توصیه ای که باید در موارد آلودگی هوا به آن توجه شود این است که تا حد امکان از حضور در فضای باز خودداری کنند و در معرض آلودگی هوا قرار نگیرند و مردم در و پنجره های خانه را بسته نگه دارند تا آلودگی هوا کمتر شود. داخل می شود علاوه بر این، تهویه مناسب باید در داخل خانه ها استفاده شود.
در هوای کثیف چه نکاتی را باید در نظر گرفت؟
وی بیان کرد: استفاده از فیلترهای مناسب در سیستم های گرمایشی و سرمایشی می تواند منجر به کاهش آلودگی هوا شود و این دستگاه ها با کیفیت بهتری کار می کنند و باعث می شود هوای داخل خانه بهتر بماند.
دکتر و سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه مردم در شرایط آلودگی هوا از ورزش در فضای باز خودداری کنند چرا که ورزش باعث تنفس بیشتر هوا و ورود آلودگی هوا به ریه می شود، افزود: به هر دلیلی باید مراجعه کنند. هر چه زودتر به خانه برگردند.
آکودک وی با بیان اینکه برای استنشاق کمتر آلاینده ها و پرهیز از حضور در مکان های پرتردد بهتر است افراد در خارج از منزل و بیرون از منزل از ماسک استفاده کنند، می افزاید: اگر افراد به ویژه گروه های آسیب پذیر و مبتلایان به بیماری های زمینه ای دچار این عارضه شوند مانند تنگی نفس و سرفه در صورت وجود علائم و نشانه ها، با پزشک مشورت کنید تا در صورت نیاز به درمان اقدام کند.
برای تقویت سیستم ایمنی بدن و حفظ سلامت آن در برابر آلاینده های جوی بهتر است از مایعات به خصوص آب بیشتر استفاده شود و در روزهایی که آلودگی هوا زیاد است به مصرف میوه و سبزیجات بیشتر توجه شود. همچنین توصیه می شود افراد پس از بازگشت به منزل صورت، بینی و سینوس های خود را بشویند تا از جذب آلاینده ها به بدن جلوگیری شود.
به گزارش ایمنا، تاثیرات منفی آلودگی هوا بر سلامت انسان به این موارد محدود نمی شود، بلکه می تواند کیفیت زندگی را کاهش داده و هزینه های سلامت را افزایش دهد. مشارکت کامل در فعالیت های روزانه آنها ممکن است منجر به کاهش کیفیت زندگی آنها شود.
در نهایت، اقدامات جدی و جامعی برای کاهش اثرات منفی آلودگی هوا بر سلامت انسان مورد نیاز است. . علاوه بر این، افزایش آگاهی و آموزش عمومی در مورد اثرات آلودگی هوا و راه های پیشگیری از آن می تواند در بهبود شرایط بهداشتی و محیطی موثر باشد.
ارسال پاسخ