علی شمخانی; مردی که از خط پایان عبور می کند

علی شمخانی مردی که از خط پایان عبور می کند

علی شمخانی، دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی در دیدار با چهار دانشجو، اتهامات وارده را به روسای جمهور سابق نسبت داد و از نقش آنها در حوادث سال های اخیر صحبت کرد.

بهترین برای: علی شمخانی، دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی در دیدار با چهار دانشجو، اتهامات وارده را به روسای جمهور سابق نسبت داد و از نقش آنها در حوادث سال های اخیر صحبت کرد. حالا “متهم یا شاکی؟” در مقاله با عنوان سخنان او را اکبر متجابی مطالعه کرد. در آینده با ما همراه باشید.

هفته گذشته برخی از خبرنگاران در نزدیکی یکی از نهادهای بالادستی ناگهان متوجه یکی از مقامات فعلی دستگاه سیاست خارجی شدند. یک شخص مهم، البته نه کسی که خودش را در رسانه ها تبلیغ کند. با این حال او چه در دوره حسن روحانی و چه در دوره پزشکان یکی از نام های تاثیرگذار در سیاست خارجی است. در بین احوالپرسی چند سوال به اشتراک گذاشته شد. مصاحبه جدید علی شمخانی وزیر سابق را دیده اید؟ وی در پاسخ به این سوال که آیا ادعای او مبنی بر اینکه در پرونده هسته ای مسئول باقی مانده است صحت دارد یا خیر، سرش را تکان داد؟ لبخندی زد و گفت: البته که هست!

مصاحبه علی شمخانی دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی نام وی را بار دیگر در دستور کار قرار داد. او در این مصاحبه به بسیاری از موضوعات پرداخته و از قطعی اینترنت که در نوامبر 2018 رخ داد دفاع کرد.

اختلاف نظر با روحانی

او در این گفت و گو به اختلافات قدیمی خود با حسن روحانی پرداخته و سعی کرده به روحانی پاسخ دهد. روحانی گفت: اولین پیشنهاد من آقای ناطق نوری بود و بعد از رد ایشان، آقای محمد فروزنده نیز این سمت را نپذیرفت. در نهایت به آقای علی شمخانی پیشنهاد دادم و البته ایشان ابتدا رهبری را نپذیرفتند، اما با اصرار من – که فکر می کنم اشتباه بود – در نهایت پذیرفتند؛ در نهایت این پیشنهاد را انجام دادند. با اینکه پشیمون شدم ولی راه برگشتی نبود. اگر کسانی مثل آقای ناطق نوری و محمد فروزنده پیشنهاد من را می پذیرفتند شاید پرونده را به وزارت امور خارجه تحویل نمی دادم. در نهایت دولت با واگذاری پرونده به وزارت امور خارجه به شرطی که من به عنوان رئیس شورای عالی امنیت ملی مسئولیت پرونده هسته ای را بر عهده بگیرم، پذیرفت و این وظیفه مهمی بود. و به نظرم موفقیت بزرگی است، چون محل رسیدگی به پرونده در دولت سیزدهم تغییر نکرد، در خارج از کشور در وزارتخانه ماند. آقای شمخانی فکر نمی کرد چون دامادش در زمان انتخابات علیه من فعالیت می کرد، او را معرفی کنم، اما گفتند که دامادش را قبول ندارد و با او ارتباطی ندارد!».

2

حسن روحانی تصمیم گرفت شمخانی را به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی انتخاب کند که از برخی از نیروهای سپاه – به ویژه کادر سابق سپاه – خواست تا همکاری کنند و از عقب‌نشینی دولت و سپاه جلوگیری کنند. اما در نهایت با شمخانی به مشکل خورد و دیگر نتوانست او را حذف کند. محمود واعظی رئیس دفتر روحانی نیز در پایان این بیانیه اعلام کرد: خط دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در دوره شمخانی احیای برجام نبود، بلکه پایان دولت دوازدهم بود، اگر دبیرخانه بود. هماهنگ شده بود، همچنین احیا می شد.”

در واقع عدم احیای برجام در روزهای پایانی دولت روحانی به خاطر دو نفر با این دیدگاه بود. اولی محمدباقر قالیباف است که با قانون «اقدام راهبردی رفع تحریم ها و حمایت از حقوق ملت ایران» که روحانی آن را «بدترین قانون تاریخ جمهوری اسلامی» خواند، مانع احیای برجام شد. ایران» و گفت: هیچ قانونی بدتر از این قانون نداشته ایم. او تاکید کرد. نفر دوم علی شمخانی است که 6 بار تصمیم به حذف او گرفت و ناکام ماند. اما روحانی استاد فریب بود. وی اگرچه نتوانست شمخانی را برکنار کند، اما بر اساس برخی اخبار، نه حکم جدیدی برای شمخانی صادر کرد و نه حکم منشی خود را در دوره دوم ریاست جمهوری اش تمدید کرد.

رقبای رئیس جمهور

حالا شمخانی مخالفت خود با روحانی را با آرامش خاصی توصیف می کند. وی می گوید روحانی تصمیمی برای واکنش به خروج آمریکا از برجام نداشت که ترامپ از برجام خارج شد. در عوض، او تصمیم گرفت تا با رفع موانع مسیر ترانزیت مواد مخدر از افغانستان به اروپا، مقابله به مثل کند. شمخانی می گوید: «این راه او نبود، ما یک قانون راهبردی طراحی کردیم که تنها راه مقابله با آن بود.

البته شمخانی در این گفت و گو به نکات جالب دیگری نیز اشاره کرده است. من به احمدی نژاد رای ندادم، به رئیسی رای ندادم، به روحانی رای ندادم، هرگز. اما به دکترها رای دادم. “

269608_785

در واقع آقای شمخانی سید محمد خاتمی را هم کنار گذاشت. چون در انتخابات سال 80 به او رای نداد. او هم نامزد بود و بعید است در سال 76 به خاتمی رای داده باشد. در عین حال، رقیب اصلی احمدی نژاد در سال 2084، هاشمیر رفسنجانی، رقیب احمدی نژاد در سال 2088، میرحسین موسوی بود که در کنار مهدی کروبی نتایج انتخابات را نپذیرفت و رقیب روحانی در سال 2019، محمد باقر قالیباف و سعید بود. حریف روحانی در سال 1395 ابراهیم بود. یک رئیس جمهور بود که شمخانی می گفت از یک طرف به او رای نداده و از طرف دیگر روحانی می گوید رقیب اوست. بهتر بود! می گوید در انتخابات 1400 به رئیس جمهور رای ندادم پس به کی رای داد؟ عبدالناصر همتی یا محسن رضایی؟ خیلی دور از ذهن است.

کاهش قدرت

روحانی اگرچه در 6 تلاش نتوانست علی شمخانی را سرنگون کند و قدرتش به شدت افزایش یافت، اما با آمدن سید ابراهیم رئیسی حریف قوی تری پیدا کرد: سردار احمد شاهچراغی معروف به «احمد وحیدی». یکی از مهمترین کارهایی که سید ابراهیم رئیسی، سیاستمدار نظامی در دوران تصدی وزارت امور داخله انجام داد، افزایش قدرت بی اندازه شاک (شورای امنیت ملی) در دمشق (شورای عالی امنیت ملی) بود.

تا آنجا که در بحران بزرگی مانند بحران مهسا و نهضت زنان، زندگی و آزادی در سال 1401، شمانی خلع ید و میدان و خیابان به تصرف وحیدی بیگ درآمد. آخرین کاری که شمخانی در این مدت انجام داد، برقراری مجدد روابط با گروه‌های سیاسی به‌ویژه گروه‌های اصلاح‌طلب، دعوت آن‌ها به دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و در نهایت مشاوره گرفتن از این افراد در مورد اتفاقات خیابانی بود. جنبش زنان، زندگی و آزادی چه باید بکند و چه برنامه هایی داشت؟ اگرچه احمد وحیدی آن روزها در خیابان نقش آفرینی می کرد، اما شمخانی چندان نقش آفرینی نمی کرد. شاک جایگزین شام شده بود و اظهارات شورای امنیت ملی به خبرنگاران یادآوری کرد که چه کسی مسئول بود. برکناری علی شمخانی تا جایی پیش رفت که برخی از چهره های سیاسی رسماً از جایگزینی شمخانی با وحیدی در شورای عالی امنیت ملی خبر دادند. البته این اخبار به واقعیت تبدیل نشد. چرا که امکان نداشت وحیدی از وزارتخانه قدرتمندی مثل کشور خارج شود و سمتی مانند دبیری شورای عالی امنیت ملی را بر عهده بگیرد. اما پس از پایان حوادث سال 1401، شمخانی در فهرست برکنار شدگان قرار گرفت و سردار احمدیان به جای وی منصوب شد.

داستان کودکان

البته شمخانی توامان تحت فشار اخبار مختلفی بود که درباره فرزندانش منتشر می شد. او نیز مانند برخی دیگر از سیاستمداران یقه سفید از این ماجرا مستثنی نبود و اخبار غیر رسمی از کانال های مختلف منتشر شد که آخرین آن در دولت رئیس جمهور که به او رای نداده و عدالت خواه بود با فرزندان شمخانی و حتی … رویکرد عدالت خواهی ثروت خود را

انتظار می رفت شمخانی در این جلسه به طور قطعی به این موضوع بپردازد. یا حداقل چهار دانشجوی منتخب این سوال را می پرسیدند و شمخانی در این باره صحبت می کرد، اما شمخانی به جای دست زدن به این مسائل، شروع به فیلترینگ کرد که مشکل مردم فیلترینگ و حجاب نیست و بعد دوباره پای روحانی را از وسط کشید و صحبت کرد. . وی در خصوص قطعی اینترنت نیز گفت: آقای روحانی قطعی اینترنت را به وزیر کشور واگذار کرد، البته من با این شرایط مخالف قطعی اینترنت نبودم، این اتفاق در سال 2018 رخ داد و محدود شد.

کوره سوزی

در پاسخ به این سوال که آیا هک اینترنت کارساز بوده است؟ گفت: بله. سازمانی توسط برخی رودخانه ها سازماندهی شد. اینها گرگ های خوابیده هستند. به عبارت دیگر مأموریت دارد هژمونی نظام را تضعیف کند و برای سرنگونی آن شورش و آشوب ایجاد کند. این گروه ها به دنبال وسایل ارتباطی در فضای مجازی بودند و این سریع ترین و کم خطرترین وسیله ارتباطی بود که باید سرعت آن را کاهش داد. سپس به فیلتر کردن برخی پلتفرم ها تبدیل شد. قطع شدن از اینترنت با فیلتر کردن فرق دارد. نظرات مختلفی وجود داشت. من می خواهم برخی از سیستم عامل ها باز بمانند. البته منظورم اینستاگرام نیست چون همه مسئولین قبول دارند که این پلتفرم محلی برای تخریب خانواده است.

آخرین؟

اما سوال اینجاست که علی شمخانی چگونه علیرغم عدم قبول یا رای دادن به هیچ یک از روسای جمهور قبلی توانسته در برخی مناصب حضور داشته باشد و با برخی همکاری کند؟ وی در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی و ابراهیم رئیسی در کنار سید محمد خاتمی وزیر دفاع، دبیر شورای عالی امنیت ملی بود.

علی شمخانی بیش از هر کس دیگری خود را مقصر دانست. زیرا رفتار او با تعریف سیاستمدار منضبط متفاوت است. اگر روحانی را قبول نمی کرد، باید پست خود را رها می کرد و مانع موفقیت فردی که 24 میلیون رای آورده بود، نمی شد. اما متأسفانه اولویت دادن مردم به بقا، حتی اگر به اصول سیاسی آنها لطمه بزند، آفت سیاست و حکومت داری در ایران است و سخنانشان نشان می دهد که چگونه با دعواهای سیاسی راه های پیشرفت و توسعه را مسدود می کنند.

مقصر آقای شمخانی است اما اوست که قبل از سرزنش دیگران در این موقعیت قرار می گیرد و این می تواند پایان تلخی برای او باشد. سیاستمداران زیادی بودند که فراز و نشیب های عجیبی داشتند اما برای همیشه فراموش شدند.

1

در هر صورت، بازگشت شمخانی به عناوین پرتیراژ در انتقاد از روسای جمهور و تاکید بر نقش وی در پرونده هسته ای ممکن است تصادفی باشد، زیرا شمخانی می خواهد همچنان خود را به عنوان یک عنصر تأثیرگذار در سیاست ایران معرفی کند. شمخانی به دلیل نفوذی که در میان اعراب جنوب کشور و قبایل آن منطقه دارد، به چهره ای تأثیرگذار تبدیل شده است، اما بعید به نظر می رسد که تا مدتی بعد در مسایل و نهادها نقشی تأثیرگذار داشته باشد. و شاید برای مدت طولانی مگر اینکه دوباره برگه ها به نفع او برگردد، اما تا آن زمان بعید است در دولت پزشکی با او تماس بگیرد و او را دعوت به تحصیل کند.

به گزارش رسانه انتخابتو