به گزارش خبرگزاری انتخابتو، مسعود کوثری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه برخی از آثار را در دومین و سومین هیئت داوران هفدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد خوانده است، گفت: در این مدت نبودم. فقط منشی اجرایی، بنابراین مشاهده کردم که تنوع مطالب نوشته شده در داستان زیاد است و محدودیت محتوایی ندارد اگر بگوییم آثار قابل چاپ در این جایزه ارزیابی می شوند.
دبیر علمی هفدهمین جایزه ادبی جلال آل احمد با بیان اینکه هنوز محدودیت ها به طور کامل رفع نشده است، گفت: در مقایسه با رمان هایی که قبلا در جایزه جلال شرکت کرده بودند، می توان گفت که تنوع بیشتر است. چاپ هفدهم. البته همیشه می توانید با موقعیت هایی برخورد کنید که داستان نویس ادعا کند داستانش جا مانده و مجاز نیست. من نمیخواهم این موارد را انکار کنم، اما بر اساس کارهایی که در این دوره خواندهام و دیدهام، موضوعات مختلفی از انواع نویسندگان را پوشش میدهد و بسیاری از محدودیتها و بررسیهای صفر و ۱۰۰ را پوشش میدهد. حدود بیست یا سی سال. قبل حذف شده
به گفته وی مروری بر آثار حاصل از ارزیابی نشان می دهد که کتاب ها منحصر به نشریات پرمخاطب امروزی است. این ملک ادبی کشور است و اگر این اموال مورد توجه عموم قرار نگیرد مشکل از جایزه جلال نیست بلکه جای دیگری است.
این پژوهشگر با بررسی رابطه آثار ادبی در بازار کتاب و جامعه، بیان کرد: امروزه رمان و آثار ادبی حداقل از میانسالی خارج شده و به سمت نوجوانان و نوجوانان سوق داده شده است. این ممکن است خبر خوبی باشد زیرا جوانان می توانند مطالعات مورد نیاز خود را پیدا کنند، اما از طرف دیگر این روند باعث نگرانی می شود زیرا گروه میانسالی که به کتاب نیاز دارند، یعنی والدین، نمی توانند به کتاب های مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنند.
کوثری با تاکید بر اینکه سیاست گذاری در رمان و داستان باید برای میانسالان هم جذاب باشد، ادامه داد: دیگر صحبت از کتاب های شعری نیست که زمانی در هر خانه ای یافت می شد. پدر و مادر بزرگتر چند بیت از مثنوی و شاهنامه یا اشعاری از فرخی و حافظ را می شناسند، اما این روزها تعداد این گونه پدر و مادرها کمتر شده است. نگرانی در مورد کتابخوانی نوجوانان و نوجوانان هرگز کافی نیست، بلکه والدین نیز باید از طریق کتاب به درک درستی از زندگی دست یابند تا بر اثر فشار اقتصادی و اجتماعی از هم نپاشد. دغدغه من این است که رمان و داستان از برنامه زندگی این گروه حذف شود.
محاکمه همچنین درباره سلیقه هیئت منصفه، مکتب داستان نویسی آنها و ایدئولوژی های شخصی آنها است. به قول یک نویسنده فرانسوی «ما نمی توانیم به نقطه صفر نوشتن برسیم».
دبیر علمی هفدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد با تشریح تاثیر دولت های مختلف در انتخاب آثار بیان کرد: اعضای هیئت داوران هر دوره طی فرآیندی توسط شورای علمی جایزه انتخاب می شوند که من از بین آنها انتخاب می کنم. عضو هستم همچنین عضو ما؛ اما من بین 15 نفر عضو هستم. در آنجا داوران بر اساس رای انتخاب می شوند، سپس با داوران تماس گرفته می شود و اگر قبول کردند به عنوان داور شروع به کار می کنند.
وی با اشاره به اینکه داوران از طیف وسیعی انتخاب می شوند، افزود: داوران دیدگاه ها و آرای متفاوتی دارند و احتمال جانبداری کاهش می یابد، اما نمی توان گفت 100 درصد داوران بدون تاثیر نظرات مختلف انجام می شوند. به قول امانوئل کانت فیلسوف آلمانی: «قضاوت یک امر سلیقه ای است و سلیقه با فلسفه و گزاره های موجود در فلسفه متفاوت است». داوری درباره سلیقه داوران، مکتب های داستان نویسی، ایدئولوژی و سلیقه شخصی آنهاست. به قول یک نویسنده فرانسوی «نمیتوانیم به نقطه صفر نوشتن برسیم»، اما سعی میکنیم از تعصب، بیعدالتی و سوگیری آشکار در قضاوتها پرهیز کنیم.
۲۴۴۵۷
گردآوری شده از رسانه خبر آنلاین
ارسال پاسخ