یک متخصص گوش و حلق و بینی می گوید: اکثر افرادی که با کم شنوایی به ما مراجعه می کنند افراد زیر 40 سال به خصوص جوانان هستند و این به دلیل استفاده غیرعادی از هندزفری است.
به گزارش همشهری آنلاین شدت صدایی که ما روزانه با آن سروکار داریم معمولا بین 40 تا 60 دسی بل است اما اگر شدت صدا بیشتر از 85 دسی بل باشد، اگر بیش از زمان مجاز در معرض آن صدا قرار بگیریم دچار این مشکل خواهیم شد. که اغلب به کم شنوایی و ناشنوایی برگشت ناپذیر تبدیل می شود و ممکن است مجبور باشیم از سمعک استفاده کنیم.
تقریباً 8 میلیون نفر در ایران دچار نقص شنوایی هستند و تعداد زیادی از آنها را جوانان تشکیل می دهند که به دلیل استفاده مداوم از هندزفری بیشتر دچار کم شنوایی و پیری زودرس می شوند.
طی یک سال گذشته، مسئولان وزارت بهداشت بارها نسبت به افزایش میزان کم شنوایی در کشور به ویژه در بین نوجوانان، کودکان دبستانی و کودکان زیر سن مدرسه هشدار داده اند. بر اساس گزارش وزارت بهداشت، میزان کم شنوایی در کل جمعیت، در هر سن و جنس، در حال حاضر 6.8 درصد است و سالانه تقریباً 5 هزار نفر به تعداد افراد دارای مشکلات شنوایی اضافه می شود. بر اساس این آمار 3 تا 5 درصد کودکان پیش دبستانی و 13 تا 14 درصد دانش آموزان کشور دارای اختلال شنوایی در سطوح مختلف هستند.
اکثر مشتریان جوان هستند
متخصص گوش و حلق و بینی دکتر ابراهیم رزمپا با بیان اینکه بسیاری از بیماران در رده سنی نوجوانان به دلیل اختلالات شنوایی از جمله وزوز گوش به ما مراجعه می کنند و بسیاری از آنها از کم شنوایی خود بی اطلاع هستند، اظهار می کند: زیرا زمانی که این آسیب در ابتدای کار اتفاق بیفتد تاثیری بر گفتار روزانه فرد ندارد و مشکل جدی ایجاد نمی کند. به همین دلیل است که مردم به آن توجه نمی کنند.
کم شنوایی در جوانان بیشتر ناشی از عوامل خارجی و استفاده مداوم از هندزفری و هدفون است، وی می گوید: 80 تا 90 دسی بل استاندارد جهانی است و مشکلی برای سلامت گوش ایجاد نمی کند، اما میزان صدا ایجاد می کند. تماس یا قرار گرفتن در معرض نویز باید کاهش یابد، مهم نیست که سطح دسی بل چقدر است.
به عبارت دیگر، اگر میزان و شدت صدا 100 دسی بل باشد، قرار گرفتن در معرض صدا فقط به مدت 2 ساعت ممکن است به 115 دسی بل آسیب برساند، تماس 15 دقیقه یا کمتر ممکن است مضر باشد. بنابراین هر چه شدت صدا بیشتر باشد زمان تماس ما با آن کمتر می شود. در غیر این صورت قطعا شنوایی ما آسیب می بیند.
این متخصص گوش می گوید: البته شدت دسی بل به تنهایی به شنوایی آسیب نمی رساند. برعکس، قرار گرفتن در معرض صدا برای مدت طولانی مضر است. مشکل این است که بسیاری از افراد، به خصوص جوانان، از صبح تا عصر دستشان روی گوش هایشان باز است.
هیچ درمانی برای ترومای صوتی وجود ندارد
استفاده طولانی مدت از گوشی هندزفری، نشستن در کنار بلندگو، نشستن در کنار برچسب، قرار گرفتن در محیط های پر سر و صدا، انجام کارهای پر سر و صدا مانند تراشکاری و فرز، بازی های پر سر و صدا در چهارشنبه ها، موسیقی بلند در جشن تولد و عروسی و همچنین زندگی در سالن ها، زندگی در مناطق پر سر و صدا مانند نزدیک فرودگاه ممکن است باعث آسیب شود.
وی ادامه می دهد: اولین علامت کم شنوایی وزوز گوش است که بسیاری از بیماران ما به طور مکرر آن را تجربه می کنند. گاهی اوقات عارضه بسیار تصادفی تشخیص داده می شود. مثلا فردی برای مشکل دیگری به ما مراجعه می کند و پس از معاینه و دریافت چسب گوش متوجه می شویم که مشکل کم شنوایی دارد. آنها با مشکل کم شنوایی در مراحل کمتر پیشرفته مواجه می شوند.
این متخصص گوش تاکید می کند: مهم ترین نکته این است که اگر فرد در زمانی که تازه تجربه شده متوجه آسیب شنوایی شود و به موقع به آن مراجعه کند، می توان توانایی شنوایی را بازیابی کرد. با این حال، اگر مدت زمان مشخصی بگذرد، هرگز نمی توان آن را برگرداند.
به گفته وی، متأسفانه هیچ درمانی برای عارضه ناشی از ضربه صوتی وجود ندارد. هیچ دارو یا جراحی خاصی وجود ندارد. شما فقط باید از آن جلوگیری کنید. مهمترین آسیب صوتی امروزه استفاده از هدفون و هندزفری است که در بین جوانان بسیار رایج است.
او می گوید: میزان آسیب های هندزفری و هدفون متفاوت است. زیرا قدرت این خودروها متفاوت است. برخی از استفاده از هندزفری صدا را مستقیماً به داخل کانال گوش هدایت می کند و ذاتاً خطرناک تر است. در ضمن این هندزفری ها در صورت استفاده صحیح مشکلی ایجاد نمی کنند. مشکل اینجاست که همانطور که گفتم بسیاری از نوجوانان و حتی بزرگسالان از صبح تا شب از هندزفری استفاده می کنند.
استاندارد جهانی برای گوش دادن به صدا 8 ساعت و حداکثر 80 تا 90 دسی بل است. اگر زمان تماس بیش از 8 ساعت و شدت صدا بالای 85 باشد، به طور طبیعی کاهش شنوایی ایجاد می شود. دکتر رزمپا این را می گوید و می افزاید: البته تداوم بسیار مهمتر و آسیب بیشتری نسبت به دوره مذکور دارد; به عبارت دیگر، اگر به مدت 2 تا 3 ساعت به طور مداوم در معرض صدای غیرعادی (بالای 85 دسی بل) باشید، قطعاً شنوایی شما آسیب می بیند.
این متخصص گوش ادامه می دهد: حس شنوایی ما فرکانس های مختلفی دارد و شدت صدا در ابتدا روی همه فرکانس ها تاثیر نمی گذارد. فرکانس داریم به نام 4 هزار. اولین فرکانسی که کسانی که در معرض آسیب صدا هستند با آن مشکل دارند فرکانس شنوایی 4 هزار است. ضعف این فرکانس در مکالمات عادی و روزمره مشهود نیست و بنابراین هیچکس متوجه آن نمی شود.
بیشتر مردم متوجه این ناراحتی می شوند، مانند نوازندگانی که دقت فرکانس ها برایشان مهم است. به غیر از نوازندگان، افرادی که در دریافت فرکانس 4000 مشکل دارند، نمی توانند مشکل را زود تشخیص دهند. اما با افزایش زمان تماس با آن صدا، فرکانسهای تصادف نیز تحت تأثیر قرار میگیرند و به تدریج به همه فرکانسها سرایت میکند و سپس مشکل بسیار جدیتر میشود.
افراد زیر 40 سال باید مراقب باشند
همشهری درباره گروه های سنی آسیب دیده از کم شنوایی و افزایش سن توضیح می دهد: اکثر افرادی که با مشکلات شنوایی ناشی از استفاده نادرست هندزفری به ما مراجعه می کنند، زیر 40 سال هستند و بیشتر آنها را جوانان تشکیل می دهند. البته برخی از مشتریان نیز مشکلات تجاری دارند. مثلاً تراشکاری یا فرز کاری می کنند، خانه هایشان نزدیک فرودگاه است و در مکان های پر سر و صدا کار می کنند یا در میدان تیر کار می کنند. این در حالی است که در جوانان زیر 40 سال به ویژه نوجوانان، مهم ترین علت کم شنوایی استفاده از هندزفری است.
این متخصص گوش به نکته جالبی هم توجه می کند: افرادی که چشمان آبی دارند بیشتر در معرض ضربه های صوتی قرار دارند و نسبت به این شرایط حساسیت بیشتری دارند. به عنوان مثال تعداد این عارضه در اروپا بسیار بیشتر است و گفته می شود علت آن ژنتیک است، اما هنوز علت دقیق آن مشخص نیست.
چند توصیه مهم
کارشناسان تاکید می کنند که برای جلوگیری از آسیب شنوایی ناشی از استفاده از هندزفری باید این 4 توصیه مهم را رعایت کنید.
صدا را بررسی کنید: صدای هندزفری را زیاد نکنید. البته بسیاری از تلفن های همراه این ویژگی را دارند که صدایی بالاتر از حد مجاز برای گوش را به فرد هشدار می دهند. این هشدار را نادیده نگیرید.
کاهش زمان استفاده: از ویژگی هندزفری بیش از یک ساعت به طور مداوم استفاده نکنید. در پایان هر ساعت حداقل 10 دقیقه به گوش خود استراحت دهید.
از هندزفری با کیفیت پایین استفاده نکنید: از هندزفری با کاهش نویز (Noise Cancellation) استفاده کنید. این بهبودهای هندزفری نیاز به افزایش صدای دستگاه را در محیط های شلوغ کاهش می دهد.
در محیط های شلوغ از هندزفری استفاده نکنید: استفاده از هندزفری در محیط های شلوغ مانند خیابان ها یا مترو فرد را مجبور به افزایش صدا می کند که برای شنوایی مضر است.
ارسال پاسخ