دلایل بازگشت ایران و اروپا به جدول مذاکره ؛ در استانبول چه خبر است؟

دلایل بازگشت ایران و اروپا به جدول مذاکره ؛ در استانبول چه خبر است؟


ایران با سه کشور اروپایی و سرانجام در صدر روز ملاقات می کند.

محقق روابط بین الملل رحمان غهرمنپور موارد زیر را در روزنامه Ekonomi نوشت:

سه کشور اروپایی و ایرانی به جدول مذاکره در استانبول بازگشتند و هرکدام دلایل خاص خود را برای شروع مذاکرات داشتند. ایران نگران تشدید تنش است ، بنابراین ترجیح می دهد برای مذاکره با غرب باز بماند. برای ایران ، اروپا می تواند توافق بین ایران و ایالات متحده را تسهیل کند. از طرف دیگر ، این مذاکرات نشان می دهد که ایران برخلاف چند ماه گذشته نقش اروپا را در مذاکرات بازی کرده است.

پس از تور قبل از مذاکرات استانبول ، اروپایی ها وزیر آژانس بین المللی انرژی هسته ای را تحت فشار قرار دادند تا زودتر گزارشی راجع به ایران منتشر کند و براساس گفته مقامات ایران ، این گزارش بهانه ای برای حمله اسرائیل برای حمله به ایران بود.

از طرف دیگر ، اروپایی ها ترجیح می دهند با ایران مذاکره کنند. اولین دلیل این است که یک ارزیابی فنی معتبر از هر دو سیاسی و اطلاعاتی به تسهیلات هسته ای ایران پس از حملات 9 ژوئن و پس از حملات به تأسیسات هسته ای ایران انجام شود. این ارزیابی فنی به ویژه در تصمیمات اروپایی و ایالات متحده بسیار مؤثر خواهد بود.

دلیل دوم اروپا این است که اگر مکانیسم ماشه فعال شود ، ایران می تواند از پیمان ممنوعه لغو شود. اگرچه این توافق نامه محدودیت های قانونی خاص خود را دارد و ایران توسط شورای امنیت سازمان ملل تصویب شده است ، اما می تواند بحران تولید کره شمالی را از پیمان ممنوعه در سال 2 یادآوری کند و تنش های سیاسی را افزایش داده و جهان را کنترل کند. NPT سیستم اساسی و ستون است.

سومین دلیل مذاکرات اروپا تقویت روابط تقلب اروپا پس از جلسه صدراعظم آلمان فردریچ مورتکس و جلسه رئیس جمهور فرانسه امانوئل ماکرون از انگلیس است. در طی این جلسات ، طرفین تصمیم گرفتند نقش جدی تری در سیاست بین المللی افزایش دهند.

یکی از موضوعات مربوط به دستور کار اروپا Troika مسئله هسته ای ایران است. علاوه بر نقش خود در بحران اوکراین ، سه کشور اروپایی در حال حاضر در تلاشند تا نقش مهمی در پرونده هسته ای ایران ایفا کنند ، زیرا می توان در دفاع مشترک و سیاست خارجی اتحادیه اروپا تجدید کرد. شرایطی که اروپا با افزایش رقابت بین ایالات متحده و چین به حاشیه رانده می شود. سه کشور اروپایی با ایفای نقش مؤثر در پرونده هسته ای ایران در تلاشند تا موقعیت خود را در سیاست بین المللی تقویت کنند.

پس از حمله ایران -اوروپ به اوکراین روسیه ، همسر وی وارد یک دوره تنش بی سابقه شد و این تنش ادامه می یابد. بعید است که مذاکرات در رده دوم در استانبول منجر به توافق جامع و کاهش جدی تنش بین ایران و اروپا شود ، اما ادامه مذاکرات بین دو طرف ممکن است روند تنش را تقویت کند.

حقیقت این است که ، بر خلاف آنچه که برخی فکر می کنند ، اروپا خیلی ضعیف نیست تا در مذاکرات نقش داشته باشد. نباید فراموش کرد که تنش بین اروپا و روسیه و تشدید رقابت بین ایالات متحده و چین باعث تضعیف اتحادیه اروپا شد و از طرف دیگر ، ظلم و ستم ترامپ بر اتحادیه اروپا و ناتو در اتحادیه اروپا ، اما اتحادیه اروپا در سازمان بین المللی است.

از طرف دیگر ، ارتباطات نهادی بین اتحادیه اروپا و سایر کشورهای جهان به اتحادیه اروپا اجازه می دهد تا اتحادیه اروپا را از جلوگیری از ترامپ و پوتین از جنگ اوکراین جلوگیری کند ، حتی اگر نتواند توافق بین ایران و ایالات متحده را بپذیرد. به همین ترتیب ، به نظر می رسد نقش مهمی در گزارش مدیر کل اروپا آژانس بین المللی انرژی هسته ای علیه ایران ایفا می کند. بنابراین بازی اروپا هنوز هم می تواند شکسته شود.

شاید مقامات ایرانی سعی کنند دومین دوره مذاکره را در استانبول آغاز کنند. از طرف دیگر ، اروپا می داند که اگر مکانیسم ماشه فعال شود و تصمیم به عقب نشینی از پیمان NPT ایران گرفت ، تلاش های اتحادیه اروپا برای حفظ نظم بین المللی لیبرال جدی خواهد بود.

در هر صورت ، ما باید انتظار داشته باشیم و ببینیم که آیا مذاکرات استانبول می تواند روند مکانیسم ماشه را باز کند یا خیر. برخی از نشریات گزارش داده اند که سه کشور اروپایی آماده گسترش راه حل و جلوگیری از اجرای سریع مکانیسم ماشه هستند ، مشروط بر اینکه ایران برخی شرایط را بپذیرد. یکی از اصلی ترین الزامات همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی ، دولت را برای بازدیدهای مداخله گر بسته کرد.

حال ما باید صبر کنیم و ببینیم که آیا مذاکرات استانبول می تواند در هفته های آینده به یک انتظار امیدوار کننده برسد.