شاید این سوال شما باشد؛ آیا استفاده از دهانشویه برای همه افراد ضروری است؟ موضوع این است که تا زمانی که وضعیت سلامت دندان ها توسط دندانپزشک تایید شده باشد، نیازی به استفاده از دهانشویه نیست. در واقع غرغره کردن به اندازه مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم مهم نیست.
به گزارش همشهری آنلاین، دهانشویه ها برای افرادی که بوی بد دهان دارند، مستعد پوسیدگی مکرر دندان، خشکی دهان، بیماری لثه و یا ارتودنسی هستند مفیدتر است. در این موارد دهانشویه ها کمک می کنند. به عنوان مثال، دهانشویه حاوی فلوراید مینای دندان را تقویت می کند و در جلوگیری از پوسیدگی دندان موثر است.
اما اگر فرد مشکل خاصی در دهان و دندان خود نداشته باشد، اگر غذای سالم بخورد، دو بار در روز مسواک بزند و از نخ دندان استفاده کند، نیازی به استفاده از دهانشویه نیست. البته دکتر دندانپزشک علی تاجرنیا به همشهری آنلاین می گوید: اگر هفته ای یک بار هم از دهان شویه استفاده می کنید، بهتر از عدم استفاده از آن است.
در توضیح این موضوع، دکتر. طاغرنیا می گوید: بالغ بر 700 نوع میکروب در دهان ما وجود دارد که برخی از آنها مفید و برخی مضر هستند. مسواک ذرات غذا را از بین می برد و دهانشویه میکروب ها را از بین می برد و تعداد میکروب ها را در دهان کاهش می دهد.
با این حال، بسیاری از دندانپزشکان استفاده از دهانشویه را برای همه افراد ضروری نمی دانند و آن را یک مکمل اختیاری برای روال بهداشت دهان و دندان می دانند. آنها می گویند که فقط مسواک زدن و نخ دندان کشیدن ممکن است برای محافظت از سلامت دهان و دندان کافی باشد. بنابراین، همیشه بهتر است با دندانپزشک خود مشورت کنید تا بفهمید آیا دهانشویه برای شما ضروری است یا خیر. البته اگر از این محلول که در همه داروخانه ها موجود است استفاده کنید به دندان شما آسیبی نمی رساند.
اگر دندانپزشک شما استفاده از دهانشویه را ضروری می داند، دانستن این نکته مفید است که بهترین زمان استفاده از آن در شب، پس از مسواک زدن و استفاده از نخ دندان است. زیرا اولاً مسواک و خمیردندان فقط سطح دندان ها را تمیز کرده و ذرات غذا را می شویند، اما دهانشویه بر سلامت دندان و لثه مؤثر است. ثانیا در هنگام خواب ترشح بزاق کاهش می یابد و محیط دهان مستعد تکثیر باکتری ها می شود و دهانشویه می تواند با باکتری ها مبارزه کرده و از پوسیدگی دندان جلوگیری کند.
انواع دهانشویه
بهتر است بدانید که دهانشویه ها انواع مختلفی دارند که هر کدام کارایی متفاوتی دارند. به عنوان مثال، اگر می خواهید از پوسیدگی دندان های خود جلوگیری کنید، باید از دهان شویه حاوی فلوراید استفاده کنید.
4 نوع دهانشویه در بازار وجود دارد. 1. عدم امکان استفاده از دهان شویه های حاوی فلوراید، 2. دهانشویه های ضدعفونی کننده حاوی کلرهگزیدین که عموماً توسط دندانپزشکان بعد از جراحی لثه تجویز می شود و برای استفاده روزانه این دهانشویه عموماً برای استفاده کوتاه مدت (مثلاً 2 هفته) توصیه می شود. زیرا استفاده طولانی مدت ممکن است باعث ایجاد لکه روی دندان شود. 3. دهانشویه های پراکسید هیدروژن که خاصیت ضد ویروسی و ضد میکروبی دارند به دلیل وجود پراکسید هیدروژن باعث سفیدی دندان ها می شوند. استفاده مکرر از این نوع دهانشویه می تواند به دندان آسیب برساند. 4. دهان شویه حاوی کلرید سدیم، همان آب نمک است و التهاب را کاهش می دهد و زخم های دهان را التیام می بخشد.
نکته مهم دیگر در مورد دهانشویه ها این است که پس از استفاده از دهانشویه نباید دهان خود را با آب شستشو دهید. دلیل آن این است که بسیاری از دهانشویه ها حاوی فلوراید هستند که با شستشو از بین می رود. به جای شستشوی دهان، پس از شستشو دهانشویه را بردارید.
آیا کودکان نیز باید از دهان شویه استفاده کنند؟
بسیاری از مردم می خواهند بدانند که آیا دهان شویه برای کودکان مفید است یا خیر. اما استفاده از دهان شویه در کودکان زیر 6 سال ممنوع است و طبق توصیه انجمن دندانپزشکی آمریکا، کودکان در این گروه سنی نباید از دهان شویه استفاده کنند. زیرا احتمال بلعیدن آن وجود دارد که عوارض خاص خود را دارد.
با توجه به این موضوع، دکتر متخصص دندانپزشکی و ارتودنسی کودکان. مصطفی محبازی به همشهری آنلاین می گوید: مصرف دهان شویه برای کودکان بعد از 6 سالگی توصیه می شود. وقتی کودک یاد می گیرد که تکان بخورد و دهانشویه را قورت ندهد.
این دندانپزشک بهترین دهانشویه برای کودکان را دهانشویه فلوراید یا آب نمک رقیق میداند و میگوید: بهترین دهانشویه برای کودکان فقط دهانشویه فلوراید یا آب نمک رقیق شده است. ما قطعا دهانشویه های ضد میکروبی را برای کودکان توصیه نمی کنیم. گاهی اوقات به دلیل تبخال و تبخال برای کودکان دهانشویه ضد میکروبی تجویز می شود اما در غیر این صورت خیر.
بلافاصله بعد از مسواک زدن غرغره کنید!
آیا می توان بلافاصله بعد از مسواک زدن از دهان شویه استفاده کرد یا باید بین این دو کار فاصله وجود داشته باشد؟ استفاده از دهانشویه بلافاصله پس از مسواک زدن ضرری ندارد. مگر اینکه از دهانشویه خاصی مانند کلرهگزیدین یا سایر روش های درمانی استفاده کنید. در این موارد بهتر است حداقل 30 دقیقه بین مسواک زدن و استفاده از دهانشویه صبر کنید. این به این دلیل است که برخی از ترکیبات خمیردندان می توانند با مواد فعال دهانشویه (مانند کلرهگزیدین) تداخل داشته باشند و اثربخشی آن را کاهش دهند.
اگر از دهانشویه ای با ترکیبات درمانی استفاده می کنید، زمان کافی برای جذب بهتر و موثر بودن آن نیاز دارد. مگر اینکه هدف شما تنها بهبود سلامت دهان و دندان و درمان مشکلات دهان باشد، می توانید بلافاصله پس از مسواک زدن از آن استفاده کنید، نیازی به صبر نیست. به عنوان مثال می توان از دهانشویه های معمولی یا حاوی فلوراید استفاده کرد و بلافاصله پس از مسواک زدن شستشو داد.
ارسال پاسخ