آیا کبد چرب باعث سرطان می شود؟

آیا کبد چرب باعث سرطان می شود؟

اکثر افرادی که از این بیماری رنج می برند در واقع با عواقب سبک زندگی کم تحرک و عادات غذایی نادرست مواجه شده اند. سوالات زیادی در مورد این نوع بیماری، روش درمان و عوارض آن وجود دارد که یکی از آنها بالاتر از بقیه است:

چه رابطه ای بین کبد چرب و سرطان وجود دارد و آیا کبد چرب باعث سرطان می شود؟

به گزارش پارسینه، می توان گفت رابطه پیچیده ای بین کبد چرب و سرطان وجود دارد اگرچه این بیماری همیشه باعث سرطان نمی شود، اما احتمال ابتلا به سرطان وجود دارد. برای درک بهتر این رابطه، باید بیشتر بیاموزید. این راهنما می تواند به شما در یادگیری بیشتر کمک کند.

آشنایی با بیماری کبد چرب

بیماری کبد چرب زمانی اتفاق می‌افتد که چربی اضافی در سلول‌های کبد انباشته شود. این بیماری به دو نوع مختلف تقسیم می شود:

بیماری کبد چرب الکلی

بیماری کبد چرب غیر الکلی

توجه داشته باشید که شایع ترین شکل این بیماری که تقریباً 25 درصد از جمعیت جهان را درگیر می کند، بیماری کبد چرب غیر الکلی است. این بیماری اغلب با چاقی، مقاومت به انسولین و سندرم متابولیک همراه است.

علائم و نحوه تشخیص کبد چرب

بسیاری از افراد مبتلا به بیماری کبد چرب هیچ علامتی ندارند و همین امر باعث تشخیص اشتباه آنها می شود. با این حال، شایع ترین و به وضوح قابل توجه ترین علائم این بیماری در زیر ذکر شده است:

خستگی شدید

ناراحتی شکمی

کاهش وزن غیر قابل توضیح

تشخیص قطعی این بیماری با مشاهده علائم خارجی، آزمایش خون و روش های تصویربرداری مانند سونوگرافی امکان پذیر خواهد بود. علاوه بر این، متخصصان از روش دیگری به نام بیوپسی کبد برای تشخیص این بیماری استفاده می کنند.

رابطه کبد چرب و سرطان

شاید از شما هم پرسیده باشد که آیا بیماری کبد چرب می تواند منجر به سرطان شود؟ می توان گفت که رابطه نگران کننده ای بین بیماری کبد چرب و افزایش خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان به ویژه سرطان کبد وجود دارد.

پیشرفت بیماری کبد چرب باعث ایجاد شرایط نامطلوب در کبد می شود و می تواند منجر به فیبروز و در نهایت سیروز شود. در چنین مواردی محیط مناسبی برای ایجاد سرطان ایجاد می شود. بیماری کبد چرب غیر الکلی در بیش از 90 درصد افراد چاق رخ می دهد.

این بیماری می تواند به یک وضعیت جدی تر شامل التهاب و آسیب کبدی پیشرفت کند. متأسفانه، کبد چرب غیرالکلی شدید می تواند منجر به سیروز و نارسایی کبد شود. علاوه بر این، شایع ترین نوع سرطان کبد ناشی از این بیماری است.

چرا کبد چرب ممکن است خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش دهد؟

تجمع چربی در کبد می تواند بر توانایی و عملکرد کبد تأثیر منفی بگذارد. به همین دلیل، کبد ممکن است نتواند از خود در برابر مواد سمی که از طریق سیاهرگ باب و روده به آن می رسد محافظت کند. این مواد سمی می توانند باعث التهاب در کبد و در نهایت منجر به زخم شوند.

زخم کبد که به سیروز معروف است، مهم ترین و خطرناک ترین علت سرطان است. التهاب مزمن کبد به طور کلی می تواند عامل اصلی سیروز و افزایش خطر ابتلا به سرطان کبد باشد.

ارتباط بین کبد چرب و سایر سرطان ها

با افزایش و پیشرفت بیماری کبد چرب غیر الکلی، سرطان کبد نیز ایجاد می شود. خطر ابتلا به سرطان در افراد 45 ساله و کمتر مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی 1.52 برابر بیشتر از سایر افراد است. برخی از سرطان های ناشی از کبد چرب در زیر ذکر شده است:

سرطان کلیه

سرطان مثانه

سرطان رحم

سرطان لب، دهان و حلق

سرطان مری

سرطان کبد

سرطان کیسه صفرا و مجرای صفراوی

سرطان پانکراس

سرطان حنجره

سرطان ریه

سرطان تیروئید

سرطان خون

روش های درمان سرطان کبد ناشی از کبد چرب

با توجه به وجود ارتباط بین بیماری کبد چرب و سرطان، اگر بیماری کبد چرب خود را به موقع تشخیص دهید و درمان را شروع کنید، احتمال ابتلا به سرطان کبد نیز کاهش می یابد. درمان سرطان اولیه کبد به شدت بیماری، سن بیمار، وضعیت سلامت عمومی و ترجیحات شخصی بستگی دارد. در زیر چند روش درمانی را توضیح می دهیم:

جراحی برای برداشتن تومور: در موارد خاص، اگر تومور کبد کوچک باشد و عملکرد کبد خیلی ضعیف نباشد، متخصص می تواند به راحتی تومور کبد را خارج کند.

پرتو درمانی: در پرتودرمانی، متخصص از انرژی پرتوان از منابعی مانند اشعه ایکس برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. علاوه بر این، تومورها به این ترتیب کوچک می شوند.

جراحی پیوند کبد: در طی جراحی پیوند، کبد بیمار برداشته می شود و کبد سالم به جای آن قرار می گیرد.

علائم سرطان بالقوه ناشی از بیماری کبد چرب

سرطان ناشی از کبد چرب مانند سایر بیماری ها با علائمی همراه خواهد بود که به تشخیص زودتر آن کمک می کند. در قسمت زیر علائم اصلی سرطان ناشی از بیماری کبد چرب را نام می بریم:

زردی

از دست دادن اشتها

کاهش وزن ناخواسته

خستگی

علائم شبیه آنفولانزا

ظهور یک توده برجسته در سمت راست

روش های پیشگیری از سرطان ناشی از کبد چرب

مهمترین راه پیشگیری از سرطان ناشی از کبد چرب، پیشگیری از این بیماری است. برای جلوگیری از کبد چرب الکلی، باید نوشیدن الکل را به طور کامل متوقف کنید. اگر به طور کامل از الکل اجتناب کنید، حداقل برخی از آسیب های کبدی قابل جبران است.

همچنین برای درمان و پیشگیری از پیشرفت بیماری کبد چرب غیر الکلی بهتر است سبک زندگی خود را تغییر دهید. با تغییر سبک زندگی می توانید برخی از مشکلات کبدی خود را بهبود بخشید. برخی از راه های پیشگیری از سرطان ناشی از کبد چرب عبارتند از:

بیشتر ورزش کنید

خوردن یک رژیم غذایی متعادل

کاهش وزن اگر اضافه وزن یا چاق هستید

علاوه بر این، با معاینه کبد، متخصصان می توانند داروهایی برای کاهش سطح کلسترول و تری گلیسیرید تجویز کنند. با مصرف این داروها می توانید بیماری کبد چرب غیر الکلی خود را مدیریت و حتی درمان کنید.

کبد چرب را جدی بگیرید

از آنجایی که بین بیماری کبد چرب و سرطان رابطه مستقیم وجود دارد، بیماران باید بیماری کبد چرب را جدی بگیرند و به دنبال روش های درمانی برای پیشگیری از سرطان به ویژه سرطان کبد باشند. با شیوع روزافزون بیماری کبد چرب در سراسر جهان، بررسی پیامدهای این بیماری بر سلامت عمومی افراد امری حیاتی است.

با تغییر سبک زندگی و پیروی از یک رژیم غذایی سالم زیر نظر متخصصان می توانید از شر این گونه بیماری ها و سرطان ها خلاص شوید.