آیا گیاهان دارویی در درمان ورم معده موثر هستند؟

آیا گیاهان دارویی در درمان ورم معده موثر هستند؟

مدرس دانشکده داروسازی کرمانشاه به تشریح اثرات برخی از گیاهان دارویی در درمان ورم معده پرداخت.

به گزارش ایسنا، محمدباقر مجنونی با بیان اینکه ورم معده یکی از شایع ترین بیماری های دستگاه گوارش است، اظهار کرد: عوامل مختلفی از جمله وجود باکتری هلیکوباکتر پیلوری در معده و مصرف طولانی مدت برخی داروها از جمله این عوامل است. داروهای مسکن و آسپرین، استفاده زیاد از برخی غذاها و فست فودهای تحریک کننده ترشح اسید معده و همچنین عوامل خودایمنی از جمله عوامل بروز این بیماری هستند.

مجنونی افزود: این عوامل باعث ایجاد التهاب در معده می شود و این التهاب با علائم مختلفی مانند زخم معده، نفخ، رفلاکس، سوء هاضمه، اسپاسم شکمی، آروغ زدن مکرر و در برخی موارد بی اشتهایی خود را نشان می دهد. و کاهش وزن

وی با بیان اینکه از قدیم الایام گیاهان دارویی در درمان انواع بیماری های گوارشی کاربرد فراوانی داشته است، گفت: ریشه شیرین بیان، گل بابونه، آویشن، بومادران و پسته کوهی (سقز) از گیاهان دارویی موثر در مقابله با ورم معده هستند.

وی خاطرنشان کرد: بر اساس مطالعه بالینی مشترک انجام شده توسط محققان دانشکده داروسازی و گروه داخلی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، استفاده از پنج گرم پودر زیره سبز مفید بود. به صورت دم کرده در از بین بردن باکتری هلیکوباکتر پیلوری (یکی از عوامل اصلی ایجاد گاستریت) و روند بهبود زخم معده تاثیر بسزایی دارد.

مجنونی افزود: ریشه شیرین بیان از دیگر داروهای گیاهی مورد استفاده در طب محلی در درمان و کنترل ورم معده در نقاط مختلف کشور است و با مطالعات کارآزمایی بالینی مختلف به اثبات رسیده است.

نکته قابل توجه در مورد شیرین بیان این است که این گیاه به دلیل ترکیب ساپونین اسید گلیسیریزیک می تواند فشار خون را افزایش دهد، بنابراین بیماران مبتلا به فشار خون بالا می توانند از محصول گیاهی فاقد این ترکیب استفاده کنند.

یکی از اعضای هیأت علمی دانشکده داروسازی کرمانشاه با بیان این مطلب گفت: گل بابونه علاوه بر اثر درمانی زخم های گوارشی، اثرات ضد اسپاسم نیز دارد، بنابراین دم کرده یا دم کرده آن ممکن است در کنترل علائم ورم معده موثر باشد.

وی با اشاره به مطالعه کارآزمایی بالینی انجام شده توسط محققان کشور بر روی فرمولاسیون تهیه شده از صمغ (سقز) درخت بنه و میوه بلوط زاگرس، گفت: تاثیر قابل توجه آن در کاهش علائم ورم معده به اثبات رسیده است.

مکنونی خاطرنشان کرد: برگ نعناع به صورت دم کرده یا عصاره و عرق آن نیز ممکن است در کاهش علائم ورم معده از جمله سوء هاضمه و نفخ مفید باشد، البته باید در نظر داشت که مقادیر زیاد و کنترل نشده آن ممکن است باعث تشدید علائم شود. در بیماران مبتلا به زخم معده باید با احتیاط مصرف شود.