اخیراً انتشار ویدئویی که نشان می دهد جمعی از سلطنت طلبان در حال ادرار کردن بر مزار غلامحسین ساعدی نویسنده مشهور ایرانی، واکنش هایی را در پی داشت.
بهترین برای: اخیراً انتشار ویدئویی که نشان می دهد جمعی از سلطنت طلبان در حال ادرار کردن بر مزار غلامحسین ساعدی نویسنده مشهور ایرانی، واکنش هایی را در پی داشت.
غلامحسین ساعدی ملقب به گوهر مراد که در سال ۱۳۶۴ در پاریس درگذشت، در قبرستان معروف پرلاشس این شهر به خاک سپرده شد. آرامگاه او با صادق هدایت، یکی دیگر از نویسندگان ایرانی واقع در این قبرستان فاصله چندانی ندارد. جمعی از ایرانیان مقیم پاریس اعلام کردند که قصد دارند در واکنش به حمله به قبر غلامحسین ساعدی بر سر مزار وی تجمع کنند.
غلامحسین ساعدی که بود؟
غلامحسین ساعدی نویسنده، شاعر و فعال سیاسی چپ و از مخالفان حکومت پهلوی بود. او از اعضای کانون نویسندگان ایران و از سخنرانان اصلی شب های شعری بود که گوته در پاییز 1356 در تهران برگزار کرد. ساعدی از حامیان انقلاب اسلامی بود که نتیجه آن سرنگونی حکومت پهلوی بود، اما اوضاع به حدی پیش رفت که این نویسنده در سال ۱۳۶۰ ایران را ترک کرد و در پاریس اقامت گزید. ساعدی در سال 1353 توسط ساواک دستگیر شد و یک سال در زندان به سر برد.
برخی معتقدند داستان ها و نمایشنامه های غلامحسین ساعدی بازتابی از فضای جامعه ایران و شرایط روشنفکران کشور از دهه 1340 تا 1360 است. از او آثاری چون «چوب در دست ورزیل»، «باکله، İB Kalah»، «غریبه در شهر»، «چشم در برابر چشم»، «عزاداران وثیقه»، «قبر و گهواره» و «گاو» به یادگار مانده است. “سناریو نوشته داریوش مهرجویی.
واکنش ها به ویدئوی جنجالی چه بود؟
انتشار ویدئویی که نشان می دهد یکی از مخالفان جمهوری اسلامی و یکی از حامیان سلطنت بر مزار غلامحسین ساعدی ادرار می کند را می توان بازتاب دیگری از شکاف عمیق مخالفان حکومت کنونی ایران دانست که در همان زمان پدیدار شد. این جنبش به عنوان جنبش «زنان آزادی» در آن زمان به حیات خود ادامه داد و از آن زمان تاکنون به حیات خود ادامه داده است.
فرج سرکوهی فعال سیاسی با انتقاد از سلطنت طلبان به خاطر این اتفاق در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: آنان با تقلید از روشهای سازمانیافته و هدایتشده سعی میکنند منتقدان، مخالفان، هر چهره و نظری متفاوت از گرایشهای استبدادی خود را از رسانهها و محیط مجازی حذف کنند، اما تنها فقر فرهنگی و نظری، نادانی، ابتذال و درماندگی خود را نشان میدهند.
برخی در اردوگاه سلطنت طلب اقدام مردی که بر قبر غلامحسین ساعدی ادرار کرد را محکوم کردند. از سوی دیگر عده ای آن را تمجید کردند و غلامحسین ساعدی را یکی از عوامل انقلاب دانستند. آنها همچنین اقدام به ادرار کردن بر قبر غلامحسین ساعدی را واکنشی به کاریکاتورهای انتقادی توکا نیستانی کاریکاتوریست مخالف رضا پهلوی توصیف کردند.
برخی گزارش ها نیز مصاحبه غلامحسین ساعدی با تاریخ شفاهی هاروارد را بازنشر کردند. محمدصادق در بخشی از این مصاحبه می گوید که فتح یزدی (تاجر معروف ساکن کرج) توسط یک کودک (ظاهراً توسط خود ساعدی بزرگ شده) توسط حزب توده کشته شد. ساخت محله جهانشهر کرج، کارخانه جهان فنس، روغن نباتی جهان و از همه مهمتر چای جهان از دستاوردهای این تاجر معروف کرج بود.
یکی دیگر از واکنش های قابل توجه به این اقدام، ماجرای آتش شاکرمی بود که به شدت از رفتار سلطنت طلبان انتقاد کرد:
از سوی دیگر در ساعات پایانی برخی سلطنت طلبان با انتشار عکس حضور مریم رجوی در قبرستان پرلاش ها بر سر مزار ساعدی، عقاید ساعدی را نزدیک به گروه مجاهدین خلق دانستند. ساعدی پس از رابطه نزدیک با رجوی در پاریس، تا پایان عمر برای مجله «شورا» آنها مقاله می نوشت.
به گزارش رسانه انتخابتو
ارسال پاسخ