اسباب بازی های لیزری شاید تا به حال چندان اهمیتی نداشتند، اما حالا پس از انتشار خبر کاهش بینایی یک فرد در فضای مجازی، توجه ها را به خود جلب کرده اند. پنجشنبه گذشته فردی در شبکه اجتماعی X نوشت که به دلیل نگاه کردن به لیزر دچار سوختگی در شبکیه چشم و از دست دادن بینایی شده است. این اتفاق با واکنش های بسیاری همراه بود. اما حقیقت ماجرا هشداری جدی درباره خطرات یک وسیله کاملا معمولی حتی در دستان کودکان است.
به گزارش همشهری، سوال اصلی این است؛ اگر لیزرها تا این حد مضر هستند، چگونه به راحتی در دسترس کودکان هستند یا از سوپرمارکت ها و فروشگاه های اسباب بازی جمع آوری نمی شوند؟ رئیس انجمن چشم پزشکی ایران، دکتر محمود جباروند نیز به این نکته توجه می کند و می گوید: «این گونه وسایل را نباید به راحتی به عنوان اسباب بازی در اختیار کودکان قرار داد.
نه به لیزر برای کودکان
جباروند با بیان اینکه تا چه اندازه آسیب ها و سوختگی های شبکیه ناشی از نگاه مستقیم به لیزر غیرقابل جبران است، می گوید: چشم انسان به نور لیزر بسیار حساس است و حتی لیزرهای کم توان نیز می تواند آسیب های جدی ایجاد کند، نگاه مستقیم به لیزر باعث سوختگی شبکیه مرکزی می شود یا ماکولا، و بسیار آسیب زا است، برگشت ناپذیر است.» وجود ندارد و حتی باعث نابینایی می شود.
این دقیقاً مانند نگاه کردن به خورشید در هنگام کسوف است.» رئیس انجمن چشم پزشکی ایران در پاسخ به این سوال که چرا حتی کودکان هم می توانند به راحتی به این وسیله دسترسی داشته باشند، اگر این دستگاه تا این حد خطرناک است، می گوید: «این اقدام اشتباهی است. . حتی فروش این وسایل به عنوان اسباب بازی خطرناک است و خانواده ها نباید این وسایل را برای فرزندان خود خریداری کنند. دستگاه های حاوی نور لیزر قدرت نفوذ بیشتری دارند و ممکن است باعث سوختگی چشم شوند.
خطر پنهان اسباب بازی ها
کودکان نه تنها در معرض آسیب های چشمی ناشی از اسباب بازی های لیزری، بلکه از دیگر دستگاه های غیر استاندارد نیز هستند.
اسباب بازی هایی که گلوله شلیک می کنند. مانند راکت انداز، تفنگ اسباب بازی یا تیرکمان. اگر ضربه از فاصله نزدیک به چشم وارد شود، آسیب بیشتر خواهد بود.
اسباببازیهای لبههای تیز، چوبها یا وسایل تیز (مانند دارت) و حتی شمشیرهای پلاستیکی در صورت تماس با چشم میتوانند باعث ساییدگی یا سوراخ شدن قرنیه شوند.
هلیکوپترهای کنترل از راه دور، پهپادها یا خودروهایی که قطعات آن سریع حرکت می کنند می توانند به صورت کودک برخورد کنند و باعث آسیب احتمالی چشم شوند.
در طول تمرین، دوربین دوچشمی می تواند نور خورشید را متمرکز کند و باعث سوختگی شود که در صورت استفاده نادرست می تواند به چشم آسیب برساند.
نکته پایانی
کودکان علاوه بر اسباب بازی ها می توانند آسیب های چشمی دیگری نیز متحمل شوند. این شامل لمس چشم ها با دست های کثیف یا فشار بیش از حد به چشم ها به دلیل اصطکاک است. اعتیاد کودکان به گوشی های هوشمند نیز در حال افزایش است و این امر عوارضی مانند نزدیک بینی و خشکی چشم را به همراه خواهد داشت. بنابراین با توجه به این نکات توجه به سلامت چشم برای حفظ هر چه بهتر بینایی کودکان ضروری است.
ارسال پاسخ