تله ای فریبنده و کشنده به نام نیکوتین

تله ای فریبنده و کشنده به نام نیکوتین

انتخابتو، سیگار یکی از بزرگترین معضلات جوامع امروزی است و اثرات جدی و جبران ناپذیری بر سلامت انسان دارد. محصولات تنباکو شامل سیگار، قلیان، پیپ و محصولات مشابهی هستند که حاوی نیکوتین و سایر مواد شیمیایی مضر هستند. سیگار یکی از عوامل اصلی بیماری های قلبی، سرطان و مشکلات تنفسی است و سیگار نه تنها مصرف کننده بلکه اطرافیان او را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. اثرات منفی نیز دارد و این اثرات به مرور زمان بر سلامت افراد تاثیر می گذارد.

اثرات منفی سیگار بر سلامتی شامل افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی، نیکوتین موجود در سیگار باعث افزایش ضربان قلب و فشار خون می شود که می تواند به مرور زمان منجر به مشکلات جدی قلبی عروقی شود. جریان خون به اعضای بدن خطر حمله قلبی و سکته را افزایش می دهد.

تنباکو به عنوان یکی از عوامل اصلی سرطان نیز شناخته می شود، مواد شیمیایی موجود در تنباکو می تواند به سلول های بدن آسیب برساند و باعث تغییرات ژنتیکی شود که مستقیماً منجر به رشد سلول های سرطانی از جمله سرطان های ریه، دهان، گلو، مثانه و پانکراس می شود. مطالعات و آمار در مورد سیگار نشان می دهد که اکثر موارد سرطان ریه در افراد سیگاری رخ می دهد.

مشکلات تنفسی نیز از جمله عوارض منفی سیگار است، سیگار باعث تحریک و التهاب در مجاری تنفسی می شود که می تواند منجر به بیماری هایی مانند برونشیت مزمن و برونشیت شود. آمفیزم در نتیجه این بیماری ها به مرور زمان عملکرد ریه ها را کاهش می دهند و باعث می شوند که فرد دچار مشکلات تنفسی جدی شود. علاوه بر این، دود سیگار می تواند به سایر افراد اطراف آسیب برساند و باعث مشکلات تنفسی شود.

یکی از دلایل اصلی افزایش مصرف دخانیات در جوامع، تبلیغات گسترده و جذاب شرکت های تولید کننده محصولات دخانی است. این شرکت ها با استفاده از روش های مختلف تبلیغاتی سعی در نشان دادن تصویری مثبت و جذاب از مصرف دخانیات دارند و این امر باعث جلب توجه مردم می شود. مصرف این محصولات به ویژه جوانان است و استفاده از طعم دهنده ها و افزودنی های مختلف در محصولات دخانی جذابیت آن را برای مصرف کنندگان افزایش می دهد.

کارکردهای فردی، اجتماعی، اقتصادی و خانوادگی به اعتیاد بستگی دارد

رضا روزبهانی، متخصص پزشکی اجتماعی و خانواده، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ایمنا با بیان اینکه اعتیاد به هر چیزی می تواند نوعی اعتیاد باشد، به خبرنگار ایمنا می گوید: از منظر علمی اگر فردی مجبور به مصرف ماده ای شود با وجود اینکه عواقب آن را می داند و آن را مصرف نمی کند، به معنای مصرف نکردن آن است. ماده مشکلاتی را تجربه می کند و درگیر اعتیاد می شود.

وی با اشاره به اینکه اعتیاد می تواند فعالیت ها و عملکردهای فردی، اجتماعی، اقتصادی و خانوادگی فرد را به شدت تحت تاثیر قرار دهد، می افزاید: مصرف مواد حاوی نیکوتین منجر به ترشح مقداری دوپامین در مغز می شود که واسطه لذت و شادی است و مغز در واقع به افراد پاداش می دهد. برای این

این متخصص پزشکی اجتماعی و خانواده بیان می کند: در واقع مغز فرد را شرطی می کند که دوباره ماده حاوی نیکوتین را مصرف کند تا لذت و شادی دوباره را تجربه کند. برای مثال، وقتی پسران نوجوان سیگار می‌کشند، فکر می‌کنند بالغ‌تر و بزرگ‌تر شده‌اند.

روزبهانی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه برخی افراد با کشیدن سیگار احساس فردگرایی بیشتری می کنند، بیان می کند: دوره ای که بیشتر افراد سیگار را شروع می کنند در دوران نوجوانی است. تمایل نوجوانان به کسب تجربه بیشتر، استقلال طلبی و خودنمایی و تحت تأثیر قرار گرفتن از همسالان خود باعث می شود که در معرض مصرف سیگار به ویژه سیگار قرار بگیرند.

برای بهبود مهارت های زندگی، شجاعت و آگاهی؛ راهکارهای موثر برای پیشگیری از اعتیاد و سیگار

وی با بیان اینکه بیش از 50 درصد از جوانانی که سیگار را شروع می کنند در یک گروه دوستانه هستند، می گوید: برخی فکر می کنند سیگار اعتیادآور نیست، این یک اشتباه بزرگ است و بدون شک سیگار کشیدن است. ممکن است فردی در موقعیت خاصی سیگار کشیده باشد و یادآوری آن موقعیت باعث می شود که فرد دوباره سیگار را شروع کند.

این متخصص پزشکی اجتماعی و خانواده می افزاید: مهارت های زندگی اکتسابی است که یکی از مسائل مهم در این مهارت ها است. شجاعت در واقع انسان باید انسان باشد. شجاع باش و فرزندانت بچه هستند شجاع مردم را آموزش دهید شجاع نه حق کسي را ضايع مي کنند و نه اجازه مي دهند حق کسي ضايع شود اين افراد با تحصيل علم خود را به دست آورده اند و در رشته اي با ديپلم قبول شده اند و توانايي نه گفتن بالايي هم دارند.

روزبهانی با بیان اینکه توانایی نه گفتن مهارت بسیار مهمی است، گفت: در کشورهایی که مصرف دخانیات یا انواع دیگر اعتیاد را کنترل می کنند، مهارت های زندگی به ویژه توانایی نه گفتن بهبود و بهبود می یابد. شجاعت وی می افزاید: در گام اول والدین و خانواده ها باید این مهارت ها را به فرزندان خود بیاموزند و در مرحله بعد محیط آموزشی می تواند زمینه مناسبی برای رشد مهارت های زندگی جوانان باشد.

وی با بیان اینکه یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در پیشگیری از ورود افراد به دخانیات و اعتیاد آگاهی است، تصریح می کند: والدین نیز باید هوشیار باشند تا بتوانند فرزندان خود را از آسیب و تهدید آگاه کنند. والدین باید با فرزندان خود در مورد اثرات مضر اعتیاد و سیگار صحبت کنند و صمیمانه اطلاعات صحیح را به فرزندان خود منتقل کنند.

تله ای فریبنده و کشنده به نام نیکوتین

نیکوتین؛ تحریک گذرا دوپامین مغز / کدام افراد بیشتر سیگار می کشند؟

سامیه طاهری، روانشناس و مشاور خانواده ایمنا با دیدن استعمال دخانیات به عنوان یک موضوع پیچیده و چندوجهی به خبرنگار خود گفت: مصرف دخانیات اثرات منفی زیادی بر افراد دارد و نه تنها سلامت جسمی آنها را تحت تاثیر قرار می دهد، بلکه سلامت روان آنها را نیز تحت تاثیر قرار می دهد و بر تشخیص، تشخیص و درمان تاثیر می گذارد. انگیزه و دلیل افراد برای سیگار کشیدن استفاده از تنباکو می تواند راه حل موثری برای ترک سیگار باشد.

وی با بیان اینکه یکی از دلایل اصلی مصرف دخانیات ممکن است استرس و اضطراب باشد، می افزاید: نیکوتین موجود در تنباکو باعث ترشح دوپامین در مغز می شود که احساس خوشایندی و آرامش گذرا به افراد می دهد و به همین دلیل برخی افراد سیگار را ترک می کنند. آنها از سیگار به عنوان ابزاری برای تسکین موقت استرس و اضطراب استفاده می کنند و باعث می شود که افراد دوباره آن احساس را تجربه کنند.

این روانشناس و مشاور خانواده با اشاره به اینکه افسردگی یکی از عوامل روانی است که افراد را به سمت سیگار سوق می دهد، می گوید: افرادی که افسرده هستند ممکن است سیگار را راهی برای فرار از احساسات منفی و افسردگی بدانند و این چنین است. نیکوتین می تواند با افزایش ترشح مواد شیمیایی خوشایند در مغز به طور موقت احساسات منفی را کاهش دهد، اما این اثر موقتی است و با گذشت زمان نیاز به کشیدن سیگار بیشتر برای رسیدن به همان اثر افزایش می یابد. پیدا می کند

طاهری با پرداختن به تاثیر فشار همسالان بر مصرف دخانیات ادامه می دهد: افراد تحت تاثیر دوستان و گروه های اجتماعی خود به خصوص در سنین نوجوانی و جوانی تمایل به سیگار کشیدن دارند و این فشارهای اجتماعی می تواند نقش مهمی در شروع و ادامه مصرف دخانیات داشته باشد. علاوه بر این، برخی از افراد ممکن است برای پذیرش و تایید اجتماعی به سیگار کشیدن روی آورند، یا ممکن است سیگار را راهی برای ابراز وجود و نشان دادن هوش، استقلال و بلوغ بدانند.

عادت هایی که شکستن آنها با تکرار شدید سخت تر می شود

او می گوید عوامل شخصیتی نیز در سیگار کشیدن نقش دارند. برخی از ویژگی های شخصیتی مانند میل به جستجوی هیجان، تحمل کم در برابر استرس، عدم مهارت های استقامتی و نیاز به تحریک بیشتر نیز می تواند منجر به سیگار کشیدن شود. آنها تمایل دارند نیازهای روانی و عاطفی خود را برآورده کنند.

این روانشناس و مشاور خانواده می افزاید: سیگار کشیدن می تواند به عنوان یک عادت رفتاری شکل بگیرد; در افرادی که به طور مکرر در شرایط خاصی مانند بعد از غذا، هنگام رانندگی و یا در هنگام استراحت سیگار می کشند، این رفتار به تدریج تبدیل به یک عادت می شود و این عادت ها به مرور زمان و با تکرار مداوم قوی تر شده و ترک آن دشوارتر می شود.

طاهری می افزاید: نیاز به شناخت و تعریف از خود، عدم اعتماد به نفس و برخورد با مشکلات روحی از جمله عوامل زمینه ساز روی آوردن افراد به سیگار است. افرادی که به دنبال هویت و شناسایی هستند ممکن است برای استفاده از این ابزار برای تعریف خود به سیگار روی آورند.

وی با بیان اینکه سیگار می تواند به عنوان یک مکانیسم دفاعی روانی نیز عمل کند، خاطرنشان می کند: افراد ممکن است برای فرار از احساسات و تجربیات ناخوشایند به سیگار روی بیاورند، این مکانیسم دفاعی ممکن است به طور موقت احساسات منفی را کاهش دهد، اما در درازمدت مشکلات روحی را تشدید می کند.

این روانشناس و مشاور خانواده با اشاره به اینکه وجود تبلیغات گسترده برای سیگار ممکن است افراد بیشتری را به خود جلب کند، ادامه می دهد: از عوامل موثر بر سیگار می توان به تجربیات دوران کودکی و نوجوانی اشاره کرد. افرادی که در خانواده هایی با والدین سیگاری بزرگ می شوند ممکن است بیشتر مستعد سیگار کشیدن باشند و تأثیرات محیطی و الگوهای رفتاری ممکن است نقش مهمی در شکل گیری عادات سیگار کشیدن داشته باشند.

طاهری می گوید: مقابله با دخانیات نیازمند رویکردهای همه جانبه و چند وجهی است و از منظر روانشناسی نیز ارائه مشاوره و حمایت روانی می تواند به کاهش مصرف سیگار، آموزش مهارت های مقابله با استرس و اضطراب، افزایش اعتماد به نفس و تغییر رفتارهای ناسالم کمک کند. افزایش و بهبود مهارت ها، به ویژه توانایی نه گفتن، می تواند به پیشگیری و ترک سیگار کمک کند.

تله ای فریبنده و کشنده به نام نیکوتین

بر این اساس بیان می شود که تاثیر عوامل اجتماعی و روانی بر افزایش مصرف سیگار را نمی توان نادیده گرفت و به گفته کارشناسان استرس، اضطراب و فشار روانی می تواند افراد را به سمت سیگار بکشاند و بسیاری از افراد از سیگار به عنوان راهی برای سیگار کشیدن استفاده می کنند. کاهش استرس و آرامش این عمل تنها ممکن است تسکین موقتی را به همراه داشته باشد و در دراز مدت منجر به مشکلات جدی تری شود.

از دیگر عوامل تأثیرگذار در افزایش مصرف دخانیات می توان به تأثیر گروه های اجتماعی و فشار همسالان اشاره کرد. به خصوص در دوران نوجوانی و جوانی ممکن است افراد تحت تاثیر دوستان و گروه های اجتماعی خود به سیگار روی بیاورند و این فشارهای اجتماعی نقش مهمی در شروع و پیدایش سیگار داشته باشد. به سیگار کشیدن ادامه بده

در نهایت لازم است سیاست‌های مؤثرتر و جامع‌تری برای مقابله با افزایش مصرف دخانیات، آموزش و آگاه‌سازی عموم مردم از مضرات دخانیات، اعمال محدودیت‌های سخت‌تر برای تبلیغات محصولات دخانی و ایجاد برنامه‌های حمایتی برای ترک سیگار در نظر گرفته شود. . راه حل هایی که می توانند کاهش دهند به کاهش مصرف سیگار و بهبود سلامت عمومی کمک می کند.