الهه جعفرزاده: روستای «اصفهک» در بخش دیهوک شهرستان طبس در استان خراسان جنوبی قرار دارد. در فاصله 231 کیلومتری از مرکز شهر (در بیرجند) قرار دارد. طبس در گذشته جزئی از استان یزد محسوب می شد که در سال 1391 به خراسان جنوبی الحاق شد.
اسفک که در زلزله طبس در سال 1357 به شدت آسیب دید، زمانی غیرقابل سکونت بوده و ساکنان آن در چادرهای موقت زندگی می کردند. در حالی که بازسازی خانه ها در نزدیکی این روستای ویران شده آغاز شد، خانه های چوبی موقتی به نام “اتاق های چوبی” ساخته شد.
این روستای 400 ساله که در دل کویر قرار دارد به قطب گردشگری خراسان جنوبی تبدیل شده است. چندی پیش وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با بیان این مطلب گفت: روستای اصفهک در استان خراسان جنوبی در مسابقه ای که در بین 150 روستای جهان برگزار شد، در فهرست بهترین روستاهای گردشگری سازمان گردشگری سازمان ملل قرار گرفت.
سال گذشته روستای «کندوان» در استان آذربایجان شرقی نیز در این فهرست قرار گرفت و با ثبت اسفک، دو روستا از ایران در فهرست بهترین روستاهای گردشگری سازمان جهانی گردشگری قرار گرفتند.
در حالی که روستاهای ترویج شده توسط گردشگری سازمان ملل بهترین لوح دهکده جهانی را دریافت می کنند، به مدت سه سال عضو شبکه دهکده جهانی می شوند و فضای تبادل تجربه، آموزش و کمک به رشد گردشگری در اختیار آنها قرار می گیرد.
بنای تاریخی اصفهان
در این زلزله بخشهای زیادی از روستا از جمله بخش بزرگی از بنا و بناهای تاریخی مانند «مسجد جامع» و «حمام قدیم» تخریب شد. چند سال پس از این واقعه و مرمت اصفهک، مرمت بناهای تاریخی با تلاش اهالی روستا و جمعی از کارشناسان آغاز شد و طی این کارها برخی از بناهای تاریخی روستا احیا شدند.
از آثار تاریخی روستای اسفک دو حمام گجری در این روستا دو حمام سنتی اسفک با هزینه بخش خصوصی در سال 2015 بازسازی و به روی گردشگران باز شد. این حمام های قدیمی دارای سکوی نشیمن، سر دوش، درهای کوتاه و حوضی در وسط هستند و به طور کامل بازسازی شده اند.
علاوه بر این دو حمام سنتی مسجد جامع اصفهک همچنین یکی از آثار تاریخی این شهر است. فضایی کوچک با گنبد کاهگلی و چند پنجره کوچک به پیروی از معماری بومی مناطق کویری دارد.
«امامزاده زرگامامزاده حسین از دیگر بناهای روستای اصفهک طبس است. البته بقعه امامزاده در این سالها مرمت شده و نسبت به بنای قدیمی تغییرات زیادی داشته است.
بخش دیگری نیز در جریان بازسازی بافت تاریخی روستا ساخته شد. رصدخانه به روستا اضافه شد که از سه دیوار آجری مدور به هم پیوسته تشکیل شده بود.
تبدیل اصفهک به یک مقصد فرهنگی و بوم گردی به دلیل معماری منحصر به فرد و شیوه های پایدار آن مورد توجه قرار گرفت. جایزه معتبر معماری آسیا به این روستا آورد.
معماری روستای اسفاق طبس
معماری و ساختار آن کاملاً با مناطق کویری سازگار است. مصالح به کار رفته خشت و گل بوده و خانه ها نزدیک به هم قرار گرفته اند. در گرمای شدید تابستان و زمانی که نور خورشید شدید است، فشرده شدن خانه ها تبادل گرما را به حداقل می رساند و این باعث می شود که کمترین میزان نور خورشید دریافت شود و در نتیجه در تابستان خنک شود و داخل خانه ها در زمستان گرم بماند. .
یکی دیگر از ویژگیهای بارز معماری خانههای روستای اصفهک، گنبدی بودن سقف خانهها است که در جهت تابش نور خورشید سایه ایجاد میکند. در ساعات اوج نور خورشید، یک طرف گنبدها همیشه در سایه است و گرمای کمتری را جذب می کند.
فرهنگ و اقتصاد روستا
این روستا به دلیل وجود کانال های پرآب فراوان در اطراف آن پرآب است و یکی از غنی ترین منابع آبی در قلمرو شهرستان طبس را دارد. این منبع که آب 39 روستای دیگر را تامین می کند «چاه کوثر» نام دارد. به همین دلیل شغل اصلی مردم روستای اصفهک می باشد دام و کشاورزی محصولاتی مانند زعفران و خرما از سوغات مهمی هستند.
همچنین مردم روستا قالی بافی مهارت بسیار خاصی دارند که یکی از صنایع دستی مهم روستا محسوب می شود و تا حدودی به اقتصاد محلی کمک می کند.
موسیقی آوازهای محلی در زندگی مردم اصفهک جایگاه ویژه ای دارد و مردم با نواختن تار و خواندن ترانه های محلی در مراسم مختلف از جمله عزاداری و عروسی از موسیقی بهره می برند.
درب در حالی که مردان روستا روسری، مانتو، شلوار، پیراهن، جلیقه، کلاه و کفش که تقریباً در همه جای ایران رایج است، می پوشند، زنان از پیراهن، شلوار، روسری و چادر بلند و گشاد استفاده می کنند.
در ایران اکثر روستاییان با توجه به آب و هوای منطقه، گیاهان خوراکی و دام روستا غذاهای لذیذ درست می کنند. در روستای اسفک انواع سوپ و آبگوشت جایگاه ویژه ای در وعده های غذایی دارد.
چه زمانی به اسفاق سفر کنیم؟
اگرچه هر فصلی از سال برای سفر به این روستا مناسب است اما بهتر است فصل های خنک سال یعنی بهار و پاییز را برای سفر خود انتخاب کنید زیرا بهترین زمان برای سفر به کویر هوای معتدل و خنک است. مناطق ایران.
به علاوه اینکه این روستا از پوشش گیاهی خاصی برخوردار است و وجود درختان نارنج و مزارع زعفران در اصفهک تجربه جدیدی را برای شما رقم خواهد زد.
برای اقامتی اوقات فراغت و لذت بردن از طبیعت روستای اصفهک طبس می توانید در خانه بوم گردی زیبای ساخته شده در بافت تاریخی روستا اقامت کنید. این اقامتگاه دارای امکاناتی مانند رستوران، سرویس بهداشتی و حمام می باشد.
همچنین بخوانید:
6 مقصد دست نخورده آخر هفته/ کتیبه ها و سنگ نگاره های تاریخی قاجار در تهران کجاست؟
برای یک سفر یک روزه در تهران کجا برویم؟/ 6 مقصد رویایی در پاییز
۴۷۲۳۲
گردآوری شده از رسانه خبر آنلاین
ارسال پاسخ