مردی که کرج را به خاطر عشقش تبدیل به بهشت ​​کرد

مردی که کرج را به خاطر عشقش تبدیل به بهشت

در پی روند اخیر حملات به قبر غلامحسین ساعدی، ماجرای ترور فردی به نام محمد صادق فاتح یزدی، یکی از کارآفرینان برجسته دهه 50 در میان نزدیکان ساعدی دست به دست شد.

بهترین برای: در پی روند اخیر حملات به قبر غلامحسین ساعدی، ماجرای ترور فردی به نام محمد صادق فاتح یزدی، یکی از کارآفرینان برجسته دهه 50 در میان نزدیکان ساعدی دست به دست شد. پس این شخص دقیقا چه کسی بود؟

ماجرای ترور چیست؟

وی در یکی از روزهای گرم تابستان سال 1353 هنگام رانندگی به سمت دفتر خود توسط سازمان فدائیان خلق مورد سوء قصد قرار گرفت. او در صبح روز 20 اوت کشته شد و ترور او یکی از پر سر و صداترین ترورهای دهه 1950 محسوب می شود. محمدصادق فاتح یزدی از سرمایه داران بزرگ قبل از انقلاب در سال 1277 در شهر یزد به دنیا آمد.

فاتح یزدی در مقدمه خود که بخشی از وصیت نامه اوست می گوید: «در سال 1356 در یزد به دنیا آمدم، خدا را شکر می کنم که در خانواده ای اصیل، اصیل و خداترس متولد شدم و در تمام عمرم، چهارده ساله بودم. از آن زمان به بعد، غیرنظامی، جمعیت، همواره در شهرهای مختلف از جمله بیرجند، مشهد، تهران و کرج به مسائل اقتصادی و مصالح عمومی و با اذن خداوند متعال در هر زمینه ای مشغول بوده است. اینجانب با حسن شهرت و اعتبار به موفقیت (مالی و معنوی) دست یافته ام و امیدوارم اقداماتم در هر زمینه ای در طول عمرم مورد توجه فرزندان و نوه های عزیزم و موفقیت آنها باشد.

یکی از پر سر و صداترین ترورهای دهه پنجاه

از دوران کودکی محمد صادق فاتح یزدی اطلاعات زیادی در دست نیست. او اهل محله «پشت باغ» شهر یزد بود و نام خانوادگی خود را از آراپ به فاتح تغییر داده بود. فاتح یزدی صاحب مجموعه بزرگی از کارخانه ها از جمله روغن نباتی جهان، حصار جهان، پتو بافی، چای و صابون سازی جهان بود. تروریست هایی که او را کشتند معتقد بودند که فاتح با تماس با نیروهای امنیتی در مقابل اعتصاب کارگران کارخانه نساجی ایستاده است. غلامحسین ساعدی در شماره هفتم فصلنامه الفبا که در پاریس منتشر می‌شود، می‌گوید: «فتحعلی پناهیان، جوان 20 ساله… کودک عجیبی بود که نوک زبانش سیانور بود، او بود که او را کشت. کرجی سرمایه دار کله گنده (فاتح دنیا در حال نوشیدن چای توست).

ناشناس

فتحعلی پناهیان معتقد بود که مبارزه مسلحانه تنها راه رهایی مردم ایران است و هر مبارزه دیگری فقط یک راه انحرافی است. او برادرزاده سپهبد پناهیان از افسران نظم دمکراتیک آذربایجان بود. فاتح همچنین فعالیت های خیریه و عام المنفعه زیادی از جمله ساخت سالن ورزشی و مهد کودک، مرکز فنی حرفه ای، سردخانه، بیمارستان، دانشکده اقتصاد، پارک، مدرسه و مدرسه سازی در جهانشهر کرج انجام داد. وی در سال 1348 به یک واحد خوابگاهی به مساحت 3400 متر مربع در محوطه دانشگاه توجه خود را جلب کرد.

راه اندازی کارخانه های متعدد در شهر کرج

«محمدصادق فاتح یزدی» چهارمین نسل از خاندان عرب محمدباقر است که از بحرین به ایران مهاجرت کرده و در شهر یزد ساکن شدند. سال تولد او 1277 حرشیدی نوشته شده است و محل تولدش محله پوش باغ شهر یزد است. او برای کار به هندوستان می رود و در آنجا رشته نساجی را برای تحصیل انتخاب می کند، اما برخی منابع ذکر می کنند که وی در رشته کشاورزی تحصیل کرده است.

از 15 سالگی با کار در بافندگی پدرش وارد بازار کار شد و برای کار فرش به بیرجند می رود. بعدها در سال 1300 تصمیم به تجارت در شهر مشهد گرفت و با پسر عموی خود به کار و تجارت پرداخت و با رقیه غضنفر دختر تاجر یزدی حاج محمد غضنفر که در تهران به خرید و فروش پارچه مشغول بود ازدواج کرد. ازدواجی با داستانی معروف و عاشقانه.

تصاویر

آنها می گویند زمانی که محمد سادیک در خارج از کشور (برای تحصیل یا یک سفر کاری) به او اطلاع دادند که نامزدش بینایی خود را به دلیل آبله از دست داده است یا شایعه شده است که گلوله اسلحه برادرش در اثر کمانه زدن به چشم او اصابت کرده است. . و بهتر است از ازدواج با او خودداری شود. اما محمد سادیک این درخواست را نمی‌پذیرد و با رقیه غضنفر ازدواج می‌کند و این عشق و ارادت و ازدواج منجر به تولد برندی به نام Cihan (نامی که همسر فاتح یزدی با آن شناخته شده و به یادگار مانده است) در ایران می‌شود.

کارخانه ریسندگی مشهد را در مشهد تأسیس کرد و سهامدار شرکت قند و شکر خراسان، شرکت دولتی خراسان، شرکت چرم و روده خراسان و شرکت خشکبار شد. در سال 1314 تصمیم گرفت نام خانوادگی عربی خود را به فاتح یزدی تغییر دهد و از آن پس به فاتح یزدی شهرت یافت.

می گویند فاتح یزدی از مشهد به کرج مهاجرت کرد و زندگی جدیدش از آن پس شکل گرفت. اما ماجرای معروف این است که پس از خشکسالی، قحطی و بیکاری در یزد، فاتح یزدی با جمعی از اقوام از یزد به کرج مهاجرت کرده و در سال 1317 زمینی را خریداری کرده و شروع به ساخت و ساز می کند. فاتح یزدی از این تاریخ با انتقال رسمی سرمایه، اندیشه، خلاقیت و کار خود از تجارت به صنعت، صفحه جدیدی در زندگی خود و زندگی اقتصادی و اجتماعی ایران باز کرده است. برای دانستن و یادآوری آنچه فاتح یزدی پرتلاش و مبتکر در ایران ساخت، به بررسی امکانات و ساختمان های وی در زمینه اقتصادی می پردازیم. در زمینه اقتصادی-اجتماعی تعداد کل کارخانه‌ها، شرکت‌ها، تأسیسات و ساختمان‌های ساخته شده توسط محمد صدیق فاتح یزدی در ایران به‌ویژه در شهر کرج به شرح زیر است:

New-Project-2023-09-03T101453.479
باغ فاتح کرج

1- شرکت جهانچیت (فرایندهای ریسندگی – بافندگی و تکمیل پارچه) که 15 درصد منسوجات ایران را در سال 1335 تولید می کرد.

2- شرکت روغن نباتی جهان در سال 1336.

3- شرکت یخ جهان تا سال 1342.

4- شرکت نفت جهان موتور تا 1344.

5- شرکت آرمه پلاستیک که به تنهایی یک سوم نیاز پلاستیک ایران را در سال 1347 تامین می کرد.

6- شرکت پتوبافی جهان.

7- شرکت چای جهان.

8- شرکت صابون سیهان.

9- شرکت آبادانی جهان.

10- شرکت قند جهان.

11- شرکت بسته بندی جهان.

12- شرکت پشم بافی جهان.

13- شرکت دام جهان.

14- کارگاه بافندگی خانوادگی جیهان (ویژه بانوان)

15- سردخانه میوه جهان با ظرفیت محصول 1200 تن.

16- کارخانه چای رامسر.

17- احداث 150 هکتار باغ (فعالیت در زمینه کشاورزی)

18- 80 هکتار جنگل سازی صنعتی.

19- ساخت چاه عمیق 5 حلقه.

New-Project-2023-09-03T101521.133

منافع بزرگ برای مردم کرج

علاوه بر همه اینها کارخانه هایی مانند کارخانه چای رامسر در سایر شهرهای ایران، کارخانه «بسته بندی چای جهان» در تهران و کارخانه پشم جهان در فاتح و تهران قاسم آباد نیز تأسیس شد. این شرکت که در حوزه کشاورزی از جمله احداث 150 هکتار باغ و حدود 80 هکتار جنگل صنعتی و احداث 5 حلقه چاه عمیق فعالیت می کند، خاطرنشان کرد: این فعالیت ها می تواند جایگاه کرج را از نظر کشاورزی به میزان قابل توجهی ارتقا دهد. ایجاد فرصت های شغلی در کرج یکی از بزرگترین مزایایی است که فاتح در اختیار مردم کرج و ایران قرار داده است. در سال 1347 تعداد کارکنان و کارگران مجتمع صنعتی و کشاورزی جهان در شهر کرج بیش از 3000 نفر بود. فاتح را در باغ خود در جهان شهر کرج به خاک سپردند.

به گزارش رسانه انتخابتو