کنسرو کردن روشی برای نگهداری طولانی مدت مواد غذایی با بسته بندی در ظروف در بسته است. کنسرو کردن برای اولین بار در اواخر قرن هجدهم به عنوان راهی برای تامین یک منبع غذایی پایدار برای سربازان و ملوانان در جنگ توسعه یافت.
به گزارش خبرآنلاین، فرآیند کنسروسازی شامل سه مرحله اصلی است که البته بسته به محصول کمی متفاوت است:
پردازش: غذا پوست کنده، برش داده شده، خرد شده یا پخته می شود، یا استخوان ها و دانه ها خارج می شوند.
آب بندی: غذاهای فرآوری شده در قوطی های حلبی بسته بندی می شوند.
حرارت دادن: قوطی ها برای از بین بردن باکتری های مضر و جلوگیری از فساد حرارت داده می شوند. این تضمین می کند که غذا برای یک تا پنج سال یا بیشتر (بسته به نوع محصول) ایمن و سالم است.
آیا غذاهای کنسرو شده مضر هستند؟ / خطر بوتولیسم در کنسروها چیست؟
سم تولید شده توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینوم (C. botulinum) یک خطر بسیار جدی در محصولات کنسرو شده است. بوتولیسم یک بیماری نادر اما جدی است که توسط این سم ایجاد می شود و نوعی مسمومیت غذایی است.
باکتری های بوتولیسم در شرایط بی هوازی و کمبود اکسیژن بهترین رشد را دارند. از آنجایی که فرآیند کنسرو کردن هوا را از غذا خارج میکند، باکتریهای بوتولینوم میتوانند غذاهای کنسرو شده یا کم فرآوریشده را مکان مناسبی برای رشد و تولید سموم بیابند.
آیا بوتولیسم کشنده است؟
بله، بوتولیسم به اعصاب بدن حمله می کند و می تواند باعث مشکل در تنفس، فلج عضلانی و حتی مرگ شود. غذاهای کنسرو شده یا تخمیر شده نادرست می توانند شرایط مناسبی را برای باکتری ها برای تولید سموم فراهم کنند. شما نمی توانید این سم را ببینید، بو کنید یا بچشید، اما خوردن حتی مقدار کمی از مواد غذایی حاوی آن می تواند کشنده باشد.
اگرچه مسمومیت بوتولیسم نادر است، اما در صورت عدم درمان می تواند منجر به مرگ جدی شود. بنابراین، اگر شما یا یکی از اعضای خانواده علائم بوتولیسم را دارید، سریعا با اورژانس تماس بگیرید یا به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه کنید.
علائم این مسمومیت شامل افتادگی پلک و سایر علائمی است که بر عضلات صورت، چشم ها و گلو تأثیر می گذارد.
سموم کلستریدیوم بوتولینوم به اعصاب حمله می کند و باعث می شود عضلات درگیر در حرکت، گفتار و بلع ضعیف و فلج شوند. اگر سموم به اعصابی که تنفس شما را کنترل می کنند حمله کنند، می تواند کشنده باشد.
برای پیشگیری از بوتولیسم از روش های زیر استفاده کنید:
در صورتی که بسته بندی کنسرو دارای ایرادات و عیوب ظاهری مانند نشتی، فرورفتگی و برجستگی های غیرعادی باشد، ترجیحاً از مصرف خودداری شود و آن را دور بریزید.
می توانید با جوشاندن کنسرو به مدت 20 دقیقه از خطر مسمومیت کشنده بوتولیسم پیشگیری کنید.
هرگز غذای کنسرو شده را بیش از دو ساعت در دمای اتاق باز نگذارید (اگر اتاق گرم است بیش از یک ساعت).
قبل از مصرف کنسرو، رنگ، بو و ظاهر غذا را بررسی کنید. حتی بعد از جوشاندن قوطی، اگر محتویات آن کثیف و تغییر رنگ داد، کف کرد یا کپک زد، آن را دور بیندازید. در این صورت هرگز غذا را مزه نکنید تا ببینید سالم است یا خیر.
قوطی ها حاوی آثار BPA هستند
BPA (بیسفنول-A) یک ماده شیمیایی است که اغلب در بسته بندی مواد غذایی از جمله غذاهای کنسرو شده استفاده می شود. مطالعات نشان می دهد که BPA موجود در غذاهای کنسرو شده می تواند از پوشش قوطی به محتویات آن منتقل شود.
یک مطالعه 78 غذای کنسرو شده را تجزیه و تحلیل کرد و BPA را در بیش از 90 درصد آنها یافت. علاوه بر این، مطالعات نشان داده است که خوردن غذاهای کنسرو شده یکی از دلایل اصلی قرار گرفتن در معرض BPA است.
در یک مطالعه، شرکت کنندگانی که روزانه یک وعده سوپ کنسرو شده به مدت 5 روز مصرف کردند، بیش از 1000 درصد افزایش سطح BPA را در ادرار خود تجربه کردند.
برخی از مطالعات انسانی BPA را با مشکلات سلامتی مانند بیماری قلبی، دیابت نوع 2 و اختلال عملکرد جنسی مردان مرتبط دانسته اند.
اگر می خواهید قرار گرفتن در معرض BPA را به حداقل برسانید، مصرف غذاهای کنسرو شده را به حداقل برسانید.
ارسال پاسخ