به گزارش انتخابتو، مدتی است که کارشناسان از وجود شکاف های عمیق در اطراف نقش رستم و تخت جمشید خبر می دهند.
تسنیم در خبری نوشت: نظر اولیه گروهی متشکل از حدود 15 نفر از اساتید دانشگاه شیراز که روز پنجشنبه 30 اردیبهشت ماه سال جاری به مشاهده و بررسی اولیه این محوطه باستانی پرداختند، این بود که «برخی از اتفاقات رخ داده» در منطقه رانش در نقش رستم نیز فروش داشت. از سوی دیگر اثرات ریزش های گسترده ای که در سال های گذشته در دشت مرودشت تجربه شده بود به دلیل ضعف خاک در این منطقه بیشتر بود. علیرضا عسگری چاوردی; مدیر پایگاه جهانی تخت جمشید گفت: خاک منطقه نهرستوم سست است و آب به داخل آن نفوذ کرده است.
ایمان تزم سلطانی با توجه به این موضوع؛ رئیس اداره هیدروژئولوژی این سازمان گفت: در مرکز دشت مرودشت که زیرساخت های اصلی سازه های هخامنشی قرار دارد، فرونشست به طور کلی زیاد است و در مناطقی که به کوه می رسیم، فرونشست کمتر است. اما ترک هایی وجود دارد در مرز سنگی با قسمت خشکی که دشت مرودشت است، بناهای هخامنشی زیادی مانند تخت جمشید یا نقش رستم وجود دارد.
وی ادامه داد: آب های زیرزمینی برای تامین آب کشاورزی در دشت هایی که کشاورزی انجام می شود برداشت می شود و رودخانه ای در کنار آن وجود ندارد، به ویژه در دشت های ممنوعه که به دلیل کاهش آب، امکان افتتاح چاه های آب جدید وجود ندارد. سطح آب. سطح آب زیرزمینی
رئیس اداره هیدروژئولوژی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور در پاسخ به این سوال گفت; آیا فروریختن دشت مرودشت به نابودی سازه های هخامنشی می انجامد یا خیر؟ وی تصریح کرد: در مناطق صخره ای ریزش و پیشرفتی وجود ندارد. شکاف های ایجاد شده در قسمت خاکی دشت، قسمت های نزدیک به نقش رستم یا تخت جمشید است، اما نکته مهم این است که بارندگی ها باعث می شود که شکاف های ایجاد شده بین دشت و کوه، فرسایش ترانشه ای ایجاد کند و بزرگتر شود. زمان.
شستن این شکاف ها و فرسایش خندق ها بر قسمت های زیرزمینی بناهای تاریخی مانند کابالای زرتشتی در نقش رستم تأثیر منفی خواهد گذاشت. متأسفانه شکاف ها هر روز عمیق تر می شوند. سال با شروع فصل بارندگی
تزماز سلطانی در خصوص راه حل های ممکن برای مقابله با این پدیده گفت: راه حل کوتاه مدت روش های مهندسی مانند تزریق سیمان به داخل شکاف یا برداشتن آب از آنجا است و همه این ها راه حل های موقتی محسوب می شوند اما نکته اینجاست که مرووشت دشت باید به حالت تعادل آب برسد و نباید آبی زیادی از ورودی بگیرد. در دو سال 2021 تا 2023، دشت مرودشت بین 21 تا 25 سانتی متر فرونشست، در حالی که در دوره 9 ساله 1393 تا 2023، حداکثر فرونشست به صورت تجمعی بوده و به طور میانگین در مرودشت به 100 سانتی متر می رسد.
2333216
گردآوری شده از رسانه خبر آنلاین
ارسال پاسخ