روز گذشته عکسی از دیدار ظریف و عراقچی با سردار قاآنی در همایش «مدرسه نصرالله» خبرساز شد.
بهترین برای: روز گذشته عکسی از دیدار ظریف با سردار کعانی در همایش «مدرسه نصرالله» سوژه خبری شد. در فضای سیاسی ایران، جواد ظریف همواره به عنوان نامی کاریزماتیک و تاثیرگذار در عرصه دیپلماسی شناخته می شود. اکنون با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید و احتمال تغییرات ریشه ای در رویکردهای دیپلماتیک آمریکا، شرایط به گونه ای شده است که برای محمدجواد ظریف، این دوره ممکن است آخرین فرصت برای احیای موقعیت سیاسی و تثبیت روابط دیپلماتیک باشد. . تصویر
ظریف در انتخابات گذشته بی چون و چرا از مسعود مزیکیان حمایت کرد و سرمایه سیاسی خود را صرف این چهره کرد. اما موفقیت یا عدم موفقیت پزشکان در زمان خود مستقیماً بر سرنوشت ظریف و کسانی که مانند او می اندیشند تأثیر می گذارد. زیرا ناکامی پزشکان می تواند جایگاه ظریف را تحت الشعاع قرار دهد و اعتبار سیاسی او را خدشه دار کند.
بازگشت ترامپ با سیاست هایی که همواره در قبال ایران دنبال کرده، دوران حساس و پرخطری را برای دیپلماسی این کشور رقم خواهد زد. با توجه به رویکرد تهاجمی ترامپ، فضای سیاسی بینالملل پیچیدهتر از گذشته شده است و این موضوع نیاز به چهرههایی مانند ظریف و تیمش را بیش از پیش تقویت میکند. در این صورت افرادی با تجربه عمیق دیپلماتیک و آگاهی از رفتار و واکنش های آمریکا می توانند در ایجاد پل های ارتباطی و تعاملی بین ایران و آمریکا نقش آفرینی کنند.
بنابراین، این دوره فرصتی فوق العاده برای ظریف در نظر گرفته می شود تا چهره خود را بازسازی کند و جایگاه خود را در سیاست خارجی ایران تقویت کند. این فرصتی است که اگر درست از آن استفاده شود، نه تنها می تواند به نفع کشور باشد، بلکه به ظریف و دوستانش نیز کمک می کند تا برند خود را تغییر دهند. در فضایی که برخی از سیاستمداران داخلی به سمت سیاستهای افراطی روی آوردهاند، نامهای باتجربهای مانند ظریف میتوانند با اعمال دیپلماسی تعاملی با حفظ موقعیت استراتژیک ایران در عرصه بینالمللی، تنشها را کاهش دهند.
این چالش جدید نوعی «آخرین میدان» برای ظریف و دیپلماتهای نزدیک به او است که میتوانند با ابتکار و استعداد خود، دیپلماسی ایرانی را به سطحی بالاتر از تنشآوری برسانند و تهدیدها را برای ایران به فرصت تبدیل کنند. کشور در همین زمینه روزنامه همامیهن یادداشتی در مطلب رضا رئیسی با عنوان «دیپلمات در سایه» در خصوص اظهارات و مواضع محمدجواد ظریف پس از انتخاب ترامپ منتشر کرد که در ادامه می خوانید:
آقای دیپلمات شاید نقاط عطف سیاست در واشنگتن و نیویورک را بهتر از خیابان های تهران و محافل سیاسی داخلی می داند و این امتیازی است که هیچ سیاستمدار یا دیپلمات ایرانی تا به حال نداشته است و در زمانی که ما انجام خواهیم داد. بنابراین دیدن دوباره ترامپ در کاخ سفید می تواند بسیار سودمند باشد.
با انتخاب مجدد ترامپ، مقامات دولتی و شخصیتهای برجسته سیاسی ترجیح دادند با کلیشهای «برای ما فرقی نمیکند رئیسجمهور آمریکا کیست» این موضوع را نادیده بگیرند. البته با توجه به حساسیت، اختلالات و سابقه در این مقوله، ممکن است این حق به آنها داده شود که این گونه واکنش نشان دهند، اما در این میان تنها فردی که واکنش متفاوتی از خود نشان می دهد، وزیر دکتر است. محمدجواد ظریف شد. او معاون سابق و راهبردی دولت چهاردهم بود و در پستی در کانال ایکس ترامپ و معاون اول رئیس جمهور ونس را صدا زد و شعارهای انتخاباتی آنها مبنی بر دوری از جنگ و افزایش تنش را به آنها ابلاغ کرد. من انجام دادم
همچنین ظریف صبح دیروز در حاشیه کنفرانس مکتب نصرالله بار دیگر به ترامپ پیام داد و گفت: آقای ترامپ باید نشان دهد که از سیاست های اشتباه گذشته پیروی نمی کند، ترامپ باید بفهمد که اکنون سیاست تبدیل شده است. از این آگاه است.” حداکثر فشاری که به راه انداخت باعث شد ایران میزان غنی سازی خود را از 3.5 درصد به 60 درصد افزایش دهد و تعداد سانتریفیوژها را افزایش دهد. او آدم حسابگری است، باید حساب کند، چرتکه بزند، ببیند سود و زیان آن سیاست چیست، آیا باز هم می خواهد آن سیاست مضر را ادامه دهد یا می خواهد تغییرش دهد».
این ضربات ظریف که هم ترس و هم هشدار می دهد، پیامدهای تکرار سناریوهای گذشته را گوشزد می کند و به ترامپ یادآوری می کند که شرایط متفاوت این زمان را در نظر بگیرد و زمینه را برای تغییر رویکرد فراهم کند، نشان می دهد که ظریف موقعیت ویژه در این دوره حساس و خطرناک، آگاهانه است. به جای انفعال، بی عملی و حرف های کلیشه ای، سعی کنید راه را برای گره گشایی از این آشفتگی هموار کنید. او گیج می شود و برای اعتبار و اعتبار سیاسی خود پول خرج می کند تا دریچه ای به سختی ترامپ ایجاد کند.
ظریف در دوران تصدی وزارت امور خارجه از کارآمدی ترامپ بیکار نماند و نشان داد که به عنوان یک دیپلمات عملگرا از هیچ تلاشی دریغ نمی کند. به گفته سناتور جان کری، وزیر امور خارجه اسبق ایالات متحده، وی در چارچوب سفرهای خود به نیویورک چندین نشست غیررسمی برگزار کرد، اما در بین جلسات با سناتور دموکرات “کریس مورفی” نیز دیدار و مشورت کرد. اجلاس مونیخ حتی در جولای 2018، زمانی که تنش ها با آمریکا افزایش یافت، با سناتور جمهوری خواه رند پل در خاورمیانه دیداری غیررسمی برگزار کرد. ظریف به ویژه در سال های اول روی کار آمدن ترامپ با شخصیت های مختلف و تاثیرگذار آمریکایی ملاقات، مشورت و لابی کرد. ظریف 67 ساله این پتانسیل را دارد که در این شرایط از آن استفاده شود و نقش دیپلمات سایه را به بهترین نحو ایفا کند.
به گزارش رسانه انتخابتو
ارسال پاسخ