رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و جراح مغز و اعصاب علیرضا زالی گفت: بر اساس تحقیقات انجام شده تخمین زده می شود که یک میلیون و 200 تا یک میلیون و 300 هزار نفر به صرع مبتلا باشند.
به گزارش ایسنا، وی با اشاره به تفاوت صرع و تشنج گفت: اگر حمله تشنجی در بیمار فقط یک بار اتفاق بیفتد اما عود کند به آن صرع یا صرع می گوییم.
به گفته وی، هر فرد 80 ساله ممکن است در 5 تا 7.5 درصد مواقع در زندگی خود دچار حمله تشنجی غیرقابل تحریک شود و طبق تحقیقات انجام شده معمولاً این حمله تکرار نشدنی است. اگر فردی به دلایل ارگانیک مختلف دچار حمله تشنجی شود، احتمال حمله دوم 50 تا 70 درصد است. به همین دلیل صرف نظر از سن، در صورت بروز تشنج، حتما باید با پزشک مشورت کرده و تحت نظر قرار دهید.
این متخصص مغز و اعصاب با اشاره به اهمیت انگ زدن به صرع یادآور شد: فرد مبتلا به صرع می تواند زندگی عادی داشته باشد، ازدواج کند، بچه دار شود و در زمینه های مختلف به موفقیت برسد.
زالی با اشاره به نام هایی که در طول تاریخ در زمینه صرع موفق بوده اند، گفت: صرع مانع ازدواج، بچه دار شدن، بارداری، کار، تحصیل و موارد مشابه نیست و فرد مبتلا با رعایت برخی نکات می تواند زندگی عادی داشته باشد.
علت صرع در 60 درصد موارد ناشناخته است
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه صرع به طور کلی ارثی نیست، گفت: احتمال ابتلای فرزند بیمار صرعی به این بیماری کمتر از 10 درصد است و در 60 درصد موارد علتی پیدا نمی کنیم. صرع علت بروز صرع در سنین مختلف نیز متفاوت است. به عنوان مثال، تب و تشنج از علل شایع صرع در کودکان زیر پنج سال است یا مشکلات ژنتیکی و اختلالات متابولیک در کودکان زیر هشت سال بیشتر است. با این حال، در افراد میانسال، صرع ممکن است دلایلی مانند سکته مغزی یا تومور مغزی نیز داشته باشد.
زالی گفت: افراد در صورت نداشتن سابقه صرع، در صورت بروز اولین حمله بعد از میانسالی، تغییر شکل یا شکل تشنج و یا عدم پاسخ به مصرف قبلی باید با پزشک مشورت کنند. داروهای صرع دکتر برای پیگیری
درمان اولیه صرع، درمان دارویی است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه 30 درصد بیماران به درمان های سنتی ضد صرع پاسخ نمی دهند، گفت: بر اساس مطالعات انجام شده در ایران، 70 تا 80 درصد بیماران مشروط به رعایت سبک زندگی مناسب (خواب مناسب) هستند. کاهش استرس، پرهیز از گرسنگی و برخی مواد (غذا) و مصرف به موقع و منظم داروها معمولاً طی دو تا پنج سال بهبود می یابد. به خصوص اگر در سنین پایین صرع داشته باشند. در درمان 30 درصد بیماران نیاز به تغییر دارو یا استفاده از دارو یا ترکیب دارویی جدیدتر است.
زالی سخنان خود را اینگونه ادامه داد: اگر بیمار با مصرف دو داروی ضد صرع مناسب در دوزهای بهینه و به شرط استفاده منظم درمان نشود، صرع مقاوم به درمان محسوب می شود. صرع 30 درصد از این بیماران با افزودن داروی سوم کنترل می شود و بقیه از موارد مقاوم به درمان هستند که به دارو پاسخ نمی دهند.
وی با اشاره به بررسی چندین ساعته منظم بیماران صرعی گفت: در این ارزیابی بیمار در صورتی که مرکز تشنج توسط نوار مغزی مشخص شود و این مرکز بر روی بیمار تحت نظر باشد توسط متخصص مغز و اعصاب و کادر پرستاری تحت نظر و ارزیابی قرار می گیرد. MRI و ضایعه مورد نظر به صورت تومور عمل میکند و صرع و تشنج را از بین میبرد.
زالی همچنین خاطرنشان کرد: گاهی اوقات نوار مغزی بیمار بیش از یک مرکز تشنج را نشان می دهد که ممکن است به صورت پراکنده یا دوطرفه باشد. اگر نتوانیم ضایعه واضحی را در MRI ببینیم که با جراحی قابل کنترل باشد، باید به روش های دیگر متوسل شویم.
روش های نوین درمانی در صرع مقاوم به درمان
به گفته وی، در درمان این بیماران از سه روش جدید که در ایران نیز استفاده می شود، استفاده می شود. روش اول برای بیماران دارای کانون تشنج در طرفین مغز اعمال می شود و در این روش مسیر شبکه و ارتباط بین دو کانون را قطع می کنند. البته این روش جز در موارد محدودی استفاده نمی شود زیرا روش های جدیدتری در دسترس است.
زالی روش دوم را که می تواند با تحریک نقاط متعدد مربوط به مرکز تشنج در مغز باعث کاهش تشنج شود، تحریک الکتریکی مغز نام برد.
این استاد دانشگاه درباره روش سوم یا همان VNS (تحریک الکتریکی عصب واگ گردن) گفت: در این روش دستگاهی که قابلیت انتقال امواج را دارد در زیر پوست و ناحیه گردن بیمار روی عصب واگ قرار می گیرد. تحریک الکتریکی مغز بیمار برای از بین بردن کانون های تشنجی.
وی بیان کرد که این روش در کودکان بسیار مفید است و در درمان کودکان بالای 4 سال کاربرد دارد. البته باتری دستگاه هر پنج تا هفت سال یکبار نیاز به تعویض دارد.
زالی خاطرنشان کرد: نقاط تشنجی با استفاده از نرم افزارهای پیشرفته و محاسبات رایانه ای در درمان بیماران مشخص می شود، برنامه هایی برای تحریک نقاط تشنج و تمرکز ساخته می شود و با تحریک این نقاط می توان حملات تشنجی را کاهش داد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر اینکه این روند درمانی در چندین مرکز تخصصی کشور انجام می شود، خاطرنشان کرد: هر بیمار صرعی نیازی به جراحی ندارد، تنها افرادی کاندیدای این نوع درمان هستند که به درمان دارویی مقاوم هستند. به همین دلیل بیماران و افراد مشکوک به صرع باید ابتدا به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کرده و در صورت لزوم کاندید این درمان باشند. در این روش هیچ بخشی از مغز تخریب نمی شود، فقط تحریک می شود.
تشنج قابل درمان است
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در بیانیه خود تاکید کرد: تشنج یک بیماری قابل درمان است و تاثیری بر زندگی عادی ندارد، اما ممکن است بیمار در برخی از فعالیت ها مانند کوه نوردی محدودیت هایی داشته باشد.
زالی با تاکید بر ابهام زدایی و ابهام زدایی از صرع گفت: می توان با صرع زندگی کرد، قهرمان المپیک، نویسنده بزرگ جهان، هنرمند و… بود، اما به شرطی که آن را بپذیری، باید تحت درمان قرار بگیری و درمان باید به طور صحیح و منظم انجام شود.”
این متخصص مغز و اعصاب با بیان اینکه بر اساس اعلام وزارت بهداشت مهمترین دلیل عدم پاسخگویی بیماران به درمان قطع یا مصرف بی رویه دارو است، تاکید کرد: بیمار صرعی باید استراحت و خواب منظم داشته باشد، به موقع غذا بخورد. و از استرس به درستی و … و با درمان منظم دارویی دوری کنند. درمان اولیه صرع دارو است نه جراحی و تنها 30 درصد بیماران به دارو پاسخ نمی دهند.
وی خاطرنشان کرد: هرگونه اختلال در هوشیاری به معنای ابتلا به صرع نیست. با این حال، فشار خون، بیماری های قلبی و موارد مشابه نیز می تواند باعث کاهش سطح هوشیاری فرد شود.
زالی تاکید کرد: علامت صرع تنها کاهش سطح هوشیاری و ایجاد کف در دهان بیمار نیست. علاوه بر این، تاری دید نیز می تواند نشانه ای از صرع باشد و افراد در صورت مشاهده علائم مشکوک به صرع باید با پزشک مشورت کنند.
ارسال پاسخ