9 نکته برای تقویت حافظه در روایات اهل بیت

9 نکته برای تقویت حافظه در روایات اهل بیت

9 نکته برای تقویت حافظه در روایات اهل بیت

برای تقویت حافظه و افزایش هوش نیازی به جستجوی کتاب های پیچیده ندارید! اهل بیت علیهم السلام راهکارهای کاربردی و ساده ای برای ما گذاشته اند.

به گزارش مهر، مسئله ذهن و حافظه در روایات اهل بیت علیهم السلام روشن شده و عواملی هستند که باعث کاهش یا حتی افزایش آن می شوند و در ادامه به برخی عوامل و اعمال اشاره شده است. بیان خواهد شد که در افزایش هوش و حافظه موثر است. ،

عواملی که هوش و حافظه را تقویت می کنند

1. رعایت تقوا

در برخی روایات گناه را عامل قهقرایی و زوال عقل دانسته اند. از سوی دیگر، ترک گناه و پیروی از تقوا از جمله مواردی است که برای افزایش عقل به شمار می رود. امیرالمؤمنین علیه السلام در روایتی طولانی به عنوان خطبه و نصیحت به یکی از اصحاب می نویسد که تقوا موجب عزت و قدرت می شود و آخرین کسی که به دنیا می نگرد از حرام دست می کشد. برای کسانی که به اندک دنیا راضی هستند، خداوند در عوض بر هوش او می افزاید. (1)

2. اطاعت از شخص شرور

در روایتی آمده است که اطاعت از دلسوزان و پندآموزان می تواند در افزایش خرد مؤثر باشد. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید: «در اطاعت از نصیحت، فزونی عقل و کمال دل و بهبود عاقبت حاصل می شود». (2) «اما آنچه از پیروی از حق و نصیحت کننده حاصل می شود: افزایش هوش و رشد فهم و نتیجه خوش است».

3. کسب علم و یادگیری تجربی

یکی از راه های افزایش هوش یادگیری و تلاش است. در روایتی از امیرالمؤمنین (علیه السلام) آمده است: «فطرت برتر از علم و تجربه است». (3) «هوش غریزه ای است که با دانش و تجربه افزایش می یابد». این یادگیری می تواند در علوم اجتماعی و تجربی و حتی در علوم انسانی و وحیانی رخ دهد. شاهد این موضوع، حدیث ذیل امیرالمؤمنین علیه السلام است که پس از بیان نکات عمیق و زیبا در مورد تربیت، این آموزش ها را موجب افزایش هوش می داند: الراعی؛» (4). «این حکمت را به فرزندان خود بیاموزید، زیرا خرد، دانش و قدرت تصمیم گیری را افزایش می دهند.»

4. خواندن قرآن و روزه گرفتن

در برخی از روایات آمده است که خواندن قرآن بر قدرت حافظه نیز تأثیر می گذارد. در حدیثی از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله آمده است: «خدایا سه چیز بر حفظ و خواندن قرآن می افزاید». (5) «یا علی سه چیز حافظه را زیاد می کند و امراض را از بدن دفع می کند: بخور دادن، مسواک زدن و خواندن قرآن».

در روایتی دیگر پیامبر ما می فرماید: (6) سه چیز فراموشی را از بین می برد و حافظه را تازه می کند: خواندن قرآن، مسواک زدن و روزه گرفتن.

5. عطر

عمل دیگری که در تقویت ذهن موثر است عطر زدن است. در حدیثی از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله آمده است: (7) «تا هوش انسان زیاد نشود بوی لباسش خشک نمی شود».

در حدیثی از امام صادق علیه السلام استعمال خوشبو کننده دلیل بر بقا و استواری عقل معرفی شده است: (8) «کسی که در اول روز از عطر استفاده کند تا شب عاقل است».

6. حجامت

فواید حجامت در روایات ذکر شده است. یکی از این مزایا افزایش هوش است. در حدیثی از امیرالمومنین (علیه السلام) آمده است: حجامت، جسم را نیکو و عقل را تقویت می کند. (9) «جام بدن را سالم و ذهن را تقویت می کند».

در حدیثی از پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) آمده است: حجامت، عقل را زیاد می کند و اولیاء را زیاد می کند. (10) «پیاله ذهن را زیاد می کند، حافظه را تقویت می کند».

7. مسواک زدن

مسواک زدن یک عمل بهداشتی است که در روایات بر آن تاکید شده و آثار بسیار زیادی دارد. در روایات یکی دیگر از کارهایی که در افزایش هوش انسان مؤثر است مسواک زدن است.

در حدیثی از امام باقر علیه السلام منقول است: (11) مسواک زدن بلغم را برطرف می کند و هوش را زیاد می کند.

در حدیثی از امام صادق علیه السلام 12 نکته درباره فواید مسواک زدن وجود دارد که یکی از آنها تقویت حافظه است. مسواک زدن دوازده فایده و اثر دارد: سنت است و دهان را پاک می کند، چشم را روشن می کند و خدا را خشنود می کند، دندان را سفید می کند و زردی دندان را برطرف می کند، لثه ها را محکم می کند و میل به خوردن را زیاد می کند، خلط را برطرف می کند، حافظه را زیاد می کند. ثواب و حسنات را زیاد می کند.» «و ملائکه به آن شادی می کنند». (12)

8. استفاده از غذاهای خاص

در روایات استفاده از غذاها و مواد خاصی برای افزایش هوش توصیه شده است. به عنوان مثال «صداب» به طور سنتی عامل افزایش هوش در نظر گرفته می شود. (13)

یا احادیث زیادی در مورد تأثیر «دفتر» در افزایش هوش، تیزکردن و رفع نسیان نقل شده است. (14) کندر نیز به افزایش هوش (15) و هوش جنین (16) دستور داده شده است.

توصیه می شود کندر به دلیل افزایش هوش آن را کاملاً بجوید و بلافاصله آن را نبلعید. (17) همچنین در احادیث معروف است که کرفس حافظه (18) و ذهن (19) را تقویت می کند. سرکه یکی از دیگر غذاهایی است که برای افزایش هوش شناخته شده است. (20)

همچنین در حدیثی آمده است که مصرف سرکه باعث تقویت عقل می شود. (21) خرفه، (22) چغندر، (23) کدو، (24) و (25) از دیگر غذاهایی هستند که در روایات آمده است که هوش را زیاد می کند.

9. تجارت

قابل ذکر است که در برخی روایات، تجارت یکی از عوامل افزایش خرد شمرده شده است. در حدیثی از امام صادق (علیه السلام) آمده است: (26) «تجارت، هوش را زیاد می کند». از طرفی حدیثی هم هست که انجام ندادن کار را عامل زوال عقل می داند. (27) البته ممکن است مراد از عقل در این دسته از روایات، عقل زنده باشد.

راه حل

در روایات، کارهایی که می توان برای افزایش ذهن و حافظه انجام داد، بیان شده است. در روایات آمده است که رعایت تقوا، اطاعت از خطاکاران، علم آموزی و آموختن از تجربه است. علاوه بر این، خواندن قرآن و روزه نیز در این موضوع تأثیر دارد. عطر، حجامت و مسواک زدن نیز ممکن است در افزایش هوش انسان مفید باشد. همچنین بیان شد که استفاده از برخی غذاها و انجام کار عملی است که باعث افزایش حافظه و هوش می شود.