آیا مصرف قرص های ضد بارداری با سرطان سینه مرتبط است؟

bato-adv

قرص های ضد بارداری حاوی دو هورمون اصلی بدن هستند که توسط تخمدان ها تولید می شوند: استروژن و پروژسترون. این دو هورمون به روش‌های مختلفی تولید می‌شوند و در نتیجه قرص‌های ضدبارداری متفاوتی تولید می‌شوند که از نظر تأثیر بر افراد مختلف و به‌ویژه عوارض کوتاه‌مدت متفاوت هستند.

به گزارش انتخاب؛ این جراح سینه گفت: از عوارض کوتاه مدت این قرص ها می توان به تهوع و استفراغ، سرگیجه، افزایش وزن، رشد بیش از حد مو، آکنه یا آکنه هورمونی، لکه های صورت و کاهش میل جنسی اشاره کرد. این عوارض در هر فردی به یک شکل اتفاق نمی‌افتد و در مورد انواع قرص‌های ضدبارداری نیز به یک شکل رخ نمی‌دهد. همانطور که همه افراد هنگام مصرف قرص استامینوفن دچار نارسایی کبدی نمی شوند، همه افراد هنگام مصرف قرص استامینوفن چاق نمی شوند.

در حالی که بسیاری از افراد تصور می کنند مصرف قرص باعث ناباروری می شود، این عارضه با هیچ نوع قرصی حتی در کوتاه مدت مشاهده نمی شود و با قطع فوری قرص احتمال باروری به وجود می آید. یکی از عوارض طولانی مدت مصرف این قرص تاثیر آن بر سیستم انعقادی و در نتیجه ترومبوآمبولی یا افزایش احتمال لخته شدن خون است. این عارضه بسیار خطرناک در هر صد هزار مصرف کننده، به ویژه در افرادی که از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به این بیماری هستند، رخ می دهد. به همین دلیل کسانی که بستگان درجه یک مبتلا به این بیماری هستند و یا در دوران بارداری دچار این مشکل شده اند از مصرف قرص منع می شوند.

یکی دیگر از عوارض جانبی طولانی مدت قرص، احتمال افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه در افرادی است که بیش از پنج سال متوالی از این قرص استفاده می کنند. همانطور که گفته شد ممکن است این امکان افزایش یابد، اما توصیه می شود همه افراد به صورت متناوب و نه دائمی و بیش از پنج سال از این روش استفاده کنند.

تاثیر قرص های ضد بارداری بر سرطان سینه

روش های پیشگیری از بارداری فواید زیادی دارند و اغلب بر خطرات و عوارض جانبی آن ها بیشتر است. به عنوان مثال، قرص های ضد بارداری از بارداری ناخواسته و برخی سرطان ها جلوگیری می کند و خطر کیست تخمدان را کاهش می دهد.

با این حال، محققان دریافته‌اند که روش‌های هورمونی کنترل بارداری با افزایش جزئی خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط است. البته بسته به اینکه از کدام روش پیشگیری از بارداری استفاده کنید، این رابطه متفاوت خواهد بود.

این احتمالاً به این دلیل است که در این روش‌ها از هورمون‌هایی استفاده می‌شود که با تحریک بیش از حد سلول‌های سینه مرتبط هستند. البته افراد بدون افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه با استفاده از روش های کنترل بارداری غیر هورمونی می توانند به اهداف خود (کنترل بارداری) برسند.

تاثیر روش های پیشگیری از بارداری بر سرطان سینه

یک مطالعه در سال 2017 نشان داد که روش های هورمونی کنترل بارداری با افزایش اندکی در خطر سرطان سینه مرتبط است. این مطالعه در دانمارک انجام شد و شامل 1.8 میلیون زن 15 تا 49 ساله بود که سرطان نداشتند یا تحت درمان باروری بودند. این مطالعه نشان داد که خطر ابتلا به سرطان سینه در زنانی که از روش‌های کنترل بارداری هورمونی استفاده می‌کنند، اندکی افزایش می‌یابد.

می توان گفت از هر ۷۶۹۰ نفر تقریباً ۱ نفر به سرطان سینه مبتلا می شود. البته نباید فراموش کرد که عوامل دیگری مانند سن نیز در خطر ابتلا به سرطان سینه موثر است. در این مطالعه، شرکت کنندگان زیر 35 سال خطر کمتری برای ابتلا به سرطان سینه داشتند. از هر 50000 نفری که به مدت یک سال از روش های هورمونی پیشگیری از بارداری استفاده می کردند، تنها 1 نفر به سرطان سینه مبتلا شدند.
به طور کلی، زنانی که از داروهای ضد بارداری هورمونی استفاده می کنند یا اخیراً استفاده کرده اند، خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهند. تعداد افرادی که هرگز از این روش ها استفاده نکردند بسیار بیشتر بود.

قرص های ضد بارداری و عوارض قرص های ضد بارداری

قرص های ضد بارداری حاوی هورمون هایی هستند که از آزاد شدن تخمک ها از تخمدان ها در طول تخمک گذاری جلوگیری می کنند. قرص های ضد بارداری غلظت مخاط دهانه رحم را افزایش می دهند که به عنوان مانعی بین اسپرم و تخمک آزاد شده عمل می کند. در گذشته تنها یک راه برای مصرف قرص های ضد بارداری وجود داشت. این شامل مصرف هر روز یک قرص هورمونی به مدت 21 روز و سپس مصرف یک قرص غیر هورمونی به مدت 7 روز بود. قاعدگی در هفته ای اتفاق می افتد که فرد از قرص های بدون هورمون استفاده می کند. امروزه انواع مختلفی از قرص های ضد بارداری وجود دارد. برخی از آنها حاوی تنها چهار قرص بدون هورمون در یک بسته هستند، در حالی که برخی دیگر حاوی دارونما نیستند که از قاعدگی جلوگیری کند.

آیا استفاده طولانی مدت از قرص های ضد بارداری توصیه می شود؟

قرص های ضد بارداری معمولا برای مدت طولانی مصرف می شوند، اما برخی مطالعات نشان می دهد که استفاده طولانی مدت از قرص های ضد بارداری خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان را افزایش می دهد. طبق گفته انجمن سرطان آمریکا، استفاده طولانی مدت از قرص های ضد بارداری خطر ابتلا به سرطان سینه یا سرطان دهانه رحم را افزایش می دهد. هر چه فرد مدت زمان بیشتری از این داروهای هورمونی استفاده کند، خطر آن بیشتر می شود. اما این موضوع به اثبات نرسیده و مورد بحث قرار نگرفته است. در عین حال، استفاده از قرص های ضد بارداری خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان را کاهش می دهد.

برخی تحقیقات نشان می دهد که قرص های ضد بارداری خطر ابتلا به سرطان تخمدان و آندومتر را تا حد زیادی کاهش می دهند و همچنین خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را کاهش می دهند. اگر فردی نگران عوارض جانبی قرص های ضد بارداری و خطرات برخی سرطان ها است، باید با متخصص زنان صحبت کند. پزشک سایر عوامل سرطان را در فرد به دقت بررسی می کند و به فرد کمک می کند تا بهترین گزینه را برای جلوگیری از بارداری انتخاب کند.