بلوغ؛ از تغییرات مغزی گرفته تا تغییرات رفتاری

bato-adv

آینده نوجوانی مرحله انتقالی رشد جسمی و روانی انسان است که بین کودکی و جوانی اتفاق می افتد. این انتقال شامل تغییرات بیولوژیکی (بلوغ)، اجتماعی و روانی است، اما فقط تغییرات بیولوژیکی و روانی را می توان به راحتی اندازه گیری کرد.

بر اساس گزارش فردا، در سال های اخیر، شروع بلوغ در دوره پیش از نوجوانی تا حدودی افزایش یافته است (به ویژه در دخترانی که زودتر به بلوغ می رسند) و بلوغ گاهی از سنین نوجوانی نیز فراتر رفته است (به ویژه در پسران). این تغییرات، تعریف منسجم از چارچوب زمانی نوجوانی را دشوارتر کرده است.

در بسیاری از مطالعات، نوجوانی به سه دوره تقسیم شده است: اوایل نوجوانی (12-14 سال)، اواسط نوجوانی (16-14 سال) و اواخر نوجوانی (19-16 سال). پایان دوره نوجوانی و شروع نوجوانی و بزرگسالی در کشورهای مختلف و بر اساس استفاده متفاوت است. علاوه بر این، در یک کشور یا فرهنگ، سنین مختلف بلوغ (از نظر زمانی و قانونی) ممکن است در تعیین وظایف خاص در جامعه در نظر گرفته شود.

اغلب نوجوانان می گویند که پدر و مادرم مرا درک نمی کنند و یا پدر و مادرم مرا درک نمی کنند و در بسیاری از موارد نوجوانان با این جمله به جنگ والدین خود می روند. وقتی با احتیاط های لازم نمی توانیم با فرزندانمان رابطه عاطفی و منطقی برقرار کنیم، جوانان برای کتک زدن والدین خود از عباراتی مانند «مامان و بابا من را نمی فهمند» استفاده می کنند.

بلوغ: مغز و هورمون ها

دو عنصر اصلی وجود دارد که بر بلوغ جسمی و ذهنی تأثیر می گذارد:

• تغییرات هورمونی که در نتیجه گذر از دوران بلوغ در بدن ایجاد می شود و با بلوغ جنسی همراه است.

این شامل تغییرات در هورمون های جنسی، استروژن در دختران و تستوسترون در پسران است. اعتقاد بر این است که علت اصلی بسیاری از تغییرات رفتاری در دوران نوجوانی به دلیل تغییرات هورمونی و خلقی است. البته در دوران نوجوانی تغییرات زیادی در سطح هورمون ها ایجاد می شود و حداقل 3 مورد از این هورمون ها تغییر می کند.

پس دلیل این تغییرات رفتاری چیست؟

• مغز انسان در طول رشد و رشد از کودکی تا نوجوانی تغییر می کند.

مغز انسان از همان مراحل اولیه بالغ و کامل بود. اما تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که برخی از قسمت‌های مغز تا سن ۱۸ سالگی واقعاً در حال رشد هستند. به طور کلی می توان گفت که این هورمون ها نیستند که باعث تغییرات در مغز می شوند. با این حال، تغییرات در مغز می تواند منجر به افزایش و تغییر در سطح هورمون ها شود که در نهایت منجر به بلوغ می شود.

مغز در دوران نوجوانی کاملاً رشد می کند و توانایی استدلال، ارزیابی خطرات و سایر توانایی هایی را دارد که با سایر همسالان نوجوان همخوانی دارد. اگرچه به نظر می رسد تغییرات رفتاری و خلقی در نوجوانان ناشی از تغییرات در سطوح هورمونی است، اما مشخص است که تغییرات رفتاری ناشی از تغییرات در روند رشد مغز است.

تغییرات مغز در دوران نوجوانی

دو ویژگی اصلی مغز وجود دارد که در طول فرآیند بلوغ دستخوش تغییرات زیادی می شود. متأسفانه به نظر می رسد که هر دو با بلوغ تداخل دارند.

1- اضافه شدن غلاف میلین به نورون که عاملی است که سرعت پیام های عصبی را افزایش می دهد: در این حالت فرآیندها سریعتر اتفاق می افتد.

2- مغز مسئول برنامه ریزی، سازماندهی و ارزیابی خطرات است. این فرآیند با “کپسوله کردن” مقادیر زیادی از اطلاعات انجام می شود.

در نتیجه این دو موقعیت، تغییراتی در رفتارهای اساسی ایجاد می شود که در دوران نوجوانی شاهد آن خواهیم بود:

• باعث افزایش احساسات می شود.
• کاهش توانایی برنامه ریزی، سازماندهی و ارزیابی ریسک ها.
• تمایل به پاسخ های عاطفی بیشتر.
• تمرکز بر خواسته های خود و کنار گذاشتن دیگران.

نوجوانی و خواب

یکی از مشکلات اصلی که هر والدین نوجوان با آن آشنا هستند خواب است. به نظر می رسد چندین مشکل در این مورد وجود دارد. اولین نکته این است که نوجوانان از نظر فیزیولوژیکی به خواب بیشتری نیاز دارند و این احتمالاً به دلیل رشد سریع آنها است.

ملاتونین هورمونی است که در غده کوچکی در مغز تولید می شود و به تنظیم چرخه خواب و بیداری در بدن کمک می کند. تغییرات در میزان ترشح ملاتونین ممکن است به تنظیم خواب در نوجوانان کمک کند. این بدان معناست که در دوران نوجوانی، نوجوانان تمایل دارند شب ها دیرتر بخوابند. آنها تمایل دارند مدت بیشتری بیدار بمانند و دیرتر بخوابند.

البته شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد نور صفحه‌های کامپیوتر، تلویزیون و تلفن‌ها بر خواب تأثیر می‌گذارد که با ترشح ملاتونین مرتبط است و نتیجه این است که جوانان ساعت‌های بیشتری بیدار بمانند.

مشکل دیگر خواب جوانان این است که در تعطیلات تابستان زمان بیشتری را به خواب می گذرانند، شب ها دیر به رختخواب می روند و صبح ها به سختی از رختخواب خارج می شوند. بنابراین، شروع مدرسه و تغییر الگوی خواب می تواند دشوار باشد.

نوجوانی یک مرحله…

گذراندن دوران نوجوانی هم برای کسانی که آن را تجربه می کنند و هم برای اطرافیانشان به خصوص والدین بسیار سخت است.

نکته مهم این است که به یاد داشته باشید که شما و فرزندتان در حال گذراندن مرحله حساسی هستید که به رشد و پیشرفت فرد در زندگی کمک می کند. برای تحمل طوفان آرام باشید.

منبع: skillyouneed