آلرژی یا اثرات آلودگی هوا؛ چگونه بفهمیم کدام یک را داریم؟

bato-adv

با افزایش شهرنشینی و صنعتی شدن، آلودگی هوا به همین ترتیب، موارد آلرژی آلودگی هوا نیز افزایش یافته است. مطالعات نشان داده است که آلودگی هوا به تنهایی باعث ایجاد رینیت آلرژیک (آلرژی بینی) در 40 درصد از جمعیت جهان می شود.

ارتباط بین آلودگی هوا و آلرژی

به گزارش همشهری آنلاین؛ اما سوال اینجاست که آیا آلودگی می تواند باعث آلرژی شود؟ آیا این بدان معناست که فرد بدون آلرژی نیز می تواند به این بیماری ها مبتلا شود؟ به گفته کارشناسان، آلودگی هوا نمی تواند مستقیماً آلرژی ایجاد کند، اما می تواند با افزایش التهاب و آسیب در دستگاه تنفسی، به طور غیرمستقیم باعث ایجاد یا تشدید آلرژی شود. البته افرادی که سابقه خانوادگی آلرژی دارند بیشتر در معرض اثرات منفی آلودگی هوا هستند.

دکتر محمدحسن بمانیان در پاسخ به این سوال که آیا می توان آلودگی هوا را یکی از عوامل ایجاد آلرژی نامید، می گوید: آلودگی هوا نمی تواند عامل ایجاد آلرژی باشد و تاثیری در بروز آن ندارد. از آنجایی که آلرژی یک مکانیسم سیستم ایمنی در برابر عوامل محیطی است، آلاینده ها از طریق مکانیسمی غیر از درگیری سیستم ایمنی، سیستم تنفسی، پوست و چشم را تحریک می کنند و علائمی مشابه علائم آلرژی ایجاد می کنند.

دکتر بامانیان توضیح می دهد: ممکن است فرد حساسیت نداشته باشد اما آلودگی هوا باعث سوزش بینی، گرفتگی بینی، سوزش چشم، قرمزی چشم، سردرد، خواب آلودگی، خستگی، سوزش گلو، سوزش و سرفه خشک می شود. اغلب یک فرد نمی داند که آیا علائمی که تجربه می کند مربوط به آلرژی است یا آلاینده ها باعث این تحریکات می شوند!

به گفته این متخصص آلرژی، کسانی که صرفاً به دلیل آلودگی هوا از سوزش چشم، سوزش بینی و سایر علائم ذکر شده رنج می برند، معمولاً داروهای آلرژی برای آنها خوب عمل نمی کند. این به این دلیل است که آنها حساسیت ندارند و علائمی که مشاهده می کنند فقط ناشی از آلودگی هوا است. با کاهش این آلودگی، علائم ناپدید می شوند. این افراد می توانند تا حدودی با دارو بهبود یابند، اما راه بهبودی کامل دور شدن از محیط آلوده و تنفس هوای تازه است.

هوای آلوده چگونه آلرژی را تشدید می کند؟

با این حال، آلودگی هوا می تواند آلرژی را در افراد مبتلا به آلرژی تشدید کند. دکتر بامانیان این را می گوید و این گونه توضیح می دهد: در فصول سرد سال ذرات معلق در اثر تغییرات جوی و تغییر دما به سطح زمین فرود می آیند و به مواد حساسیت زا می چسبند و باعث تشدید علائم آلرژی در افراد می شوند. یعنی اگر فرد مبتلا در فصول قبل فقط به گرده های گیاه حساسیت داشت، گرده ها و همچنین آلاینده ها شدت علائم آلرژی او را در فصول سرد افزایش می دهد. بنابراین آلودگی هوا نمی تواند یکی از عوامل ایجاد آلرژی باشد، اما می تواند آلرژی را در افراد مبتلا تشدید کند.

به گفته این متخصص آلرژی، آلاینده ها و ذرات معلق در هوا مانند ذرات سرب، اکسید گوگرد و سایر فلزات سنگین موجود در هوا می توانند به مواد حساسیت زا مانند گرده گیاهان متصل شوند و اتصال آنها قدرت حساسیت زایی آنها را افزایش می دهد.

نقش آلودگی هوا در ایجاد آلرژی ادعای بزرگی است.

اگرچه آلودگی هوا تأثیر مستقیمی بر رینیت آلرژیک ندارد، اما می تواند تأثیر جدی بر رینیت آلرژیک داشته باشد و علائم این بیماری را تشدید کند. رینیت آلرژیک گاهی آنقدر خسته کننده می شود که به طور مستقیم بر سلامت جسم و روان تأثیر می گذارد. برخی از افرادی که به آلودگی هوا حساسیت دارند در روزهایی که هوا آلوده است علائمی مانند خارش، سوزش گلو، آبریزش بینی، عطسه و آبریزش چشم را تجربه می کنند و به شدت عصبانی و مضطرب می شوند.

دکتر متخصص بیماری های ریوی کودکان سید احمد طباطبایی در این باره می گوید: ممکن است شرط بزرگی باشد که آلودگی هوا باعث ایجاد آلرژی در کودک شود، اما آلودگی هوا یکی از مواردی است که آلرژی را در افراد مبتلا به آلرژی تشدید می کند.

هوای کثیف یک عامل اشتعال است

آسم و آلرژی بیماری های مزمنی هستند که میلیون ها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهند. میزان ابتلا به این بیماری ها در سراسر جهان رو به افزایش است و یکی از دلایل این افزایش در ایران البته آلودگی هوا است.

دکتر متخصص آلرژی و آسم و استاد دانشگاه سید علیرضا مهدویانی می گوید: علاوه بر آلودگی هوا، دلایلی مانند سبک زندگی مدرن، مواد شیمیایی مورد استفاده در ساختمان ها و ساختمان ها، تغییرات آب و هوا و بسیاری از عوامل دیگر از علل این مشکل هستند.

دکتر مهدویانی می گوید: البته علت آلرژی آلودگی هوا نیست. بلکه یک عامل التهابی است که می تواند آلرژی را در برخی افراد تشدید کند.

این متخصص آلرژی ارتباط آلودگی هوا با بیماری هایی مانند آلرژی و آسم را اینگونه توضیح می دهد: آسم و آلرژی بیماری های مزمنی هستند که با حملات و دوره نقاهت همراه هستند. این حملات در اثر عوامل تحریک کننده یا حساس کننده یا التهابی ایجاد می شوند. مهم ترین عواملی که باعث ایجاد آلرژی می شوند آلودگی هوا، تغییرات آب و هوایی، آلرژن ها، عفونت های تنفسی ویروسی، دود سیگار، بوی تند، مصرف برخی داروها و حتی استرس و فشار روحی هستند.

این استاد دانشگاه می افزاید: در این مجموعه عوامل محرک، آلاینده های هوا مانند ذرات، گازها، ذرات معلق و سایر آلاینده های ساطع شده از اگزوز خودروها می توانند باعث تحریک مجاری تنفسی شوند.