تقریباً 70 میلیون نفر در سراسر جهان با مشکلات مزمن خواب روبرو هستند. خواب ناکافی می تواند خطر ابتلا به مشکلات مختلف سلامتی از جمله کاهش توانایی های ذهنی (کاهش شناختی) و بیماری هایی مانند آلزایمر (زوال عقل) را افزایش دهد.
به گزارش مدیکال نیوز تودی و گزارش انتخابات؛ یک مطالعه جدید برای اولین بار نوسانات هماهنگ در طول خواب را توصیف می کند که سیستم گلیمفاتیک مغز را برای حذف مواد زائد از مغز مرتبط با بیماری های عصبی مانند آلزایمر و پارکینسون فعال می کند. این مطالعه از مدل موشی برای بررسی این فرآیند استفاده کرد.
محققان همچنین دریافتند که قرص خواب رایج زولپیدم (Ambion) می تواند این نوسانات طبیعی را متوقف کند، بنابراین فرآیند پاکسازی مغز را در طول خواب مختل می کند.
در نظر گرفتن همه عواملی که می تواند منجر به مشکلات روانی و خطر ابتلا به زوال عقل شود، مهم است، به خصوص که تحقیقات اخیر نشان می دهد که خطر ابتلا به زوال عقل در افراد بالای 55 سال دو برابر می شود.
اگرچه پزشکان توصیه می کنند که بزرگسالان حداقل 7 ساعت خواب با کیفیت در هر شب داشته باشند، اما آمار نشان می دهد که بسیاری از افراد مشکلات خواب مداوم مانند بی خوابی و آپنه خواب را تجربه می کنند.
داده های سال 2022 نشان می دهد که 39 درصد از بزرگسالان آمریکایی بالای 45 سال به اندازه کافی نمی خوابند.
مطالعات قبلی نشان داده اند که خواب ناکافی می تواند خطر ابتلا به مشکلات مغزی مانند کاهش توانایی های ذهنی و زوال عقل را افزایش دهد.
ناتالی هاگلوند، محقق فوق دکتری در دانشگاه های کپنهاگ و آکسفورد، به مدیکال نیوز تودی توضیح داد: «خواب به مغز زمان می دهد تا پردازش دنیای بیرون را متوقف کند و روی وظایف اصلی مانند نظارت بر سیستم ایمنی و پاکسازی مواد زائد تمرکز کند. کم خوابی با مشکلات روانی و بیماری های مغزی مرتبط است.
بنابراین آیا قرص های خواب می توانند به کاهش سلامت مغز کمک کنند؟ بررسی همه عوامل موثر بر زوال شناختی در حال حاضر بیش از هر زمان دیگری ضروری است، به خصوص که تحقیقات اخیر نشان می دهد که خطر ابتلا به زوال عقل در افراد بالای 55 سال بیش از دو برابر می شود.
Haglund نویسنده اصلی مطالعه منتشر شده در مجله Cell است که برای اولین بار در یک مدل موش نوسانات هماهنگ خواب را توصیف می کند که سیستم گلیمفاتیک مغز را برای حذف مواد زائد از مغز فعال می کند.
این مطالعه همچنین گزارش می دهد که قرص خواب رایج زولپیدم (Ambion) می تواند این نوسانات را سرکوب کند و فرآیند پاکسازی مغز را در طول خواب مختل کند.
چه چیزی سیستم پاکسازی مغز را فعال می کند؟
در این مطالعه، محققان از فناوری های مختلفی برای ثبت فعالیت مغزی بیدار و خواب موش ها استفاده کردند.
آنها مشاهده کردند که انتشار آهسته و هماهنگ نوراپی نفرین (یک انتقال دهنده عصبی) در خون مغز و مایع مغزی نخاعی (CSF) در طول خواب غیر REM، سیستم گلیمفاتیک مغز را فعال می کند.
Maken Nedregaard، استاد دانشگاه روچستر و دانشگاه کپنهاگ می گوید: برخلاف سایر قسمت های بدن، مغز انسان عروق لنفاوی برای حذف سلول های زائد و مرده از بدن ندارد. در عوض، مغز از مایع مغزی نخاعی برای شستشوی بافت مغز و حذف مولکول های ناخواسته استفاده می کند.
او افزود: «سیستم پاکسازی مغز، به نام گلیمفاتیک، تنها در خواب عمیق غیر REM فعال است. این به دلیل نوراپی نفرین است که تقریباً هر 50 ثانیه در طول خواب غیر REM در چرخه های آهسته ترشح می شود و باعث انقباض و گشاد شدن رگ های خونی می شود. “این فرآیند به مایع مغزی نخاعی اجازه می دهد تا به طور موثر از طریق عروق به سمت مغز حرکت کند و آن را شستشو دهد.”
قرص های خواب آور و اختلالات سیستم مغزی- گلیمفاتیک
محققان همچنین بررسی کردند که آیا داروهای خواب می توانند نوسانات طبیعی مورد نیاز برای عملکرد سیستم گلیمفاتیک را تقلید کنند یا خیر. آنها روی داروی آرام بخش زولپیدم تمرکز کردند.
نتایج نشان داد که زولپیدم می تواند ترشح نوراپی نفرین را متوقف کند و در نتیجه سیستم گلیمفاتیک را در طول خواب مختل کند.
هاگلند می گوید: «داروهای خواب ممکن است راهی سریع برای به خواب رفتن باشند، اما مطالعه ما نشان می دهد که خواب حاصل از داروهای خواب ممکن است فاقد اثرات مفید خواب طبیعی و ترمیمی باشد. این یافتهها نشان میدهد که قرصهای خوابآور فقط باید برای دورههای کوتاه مدت و به عنوان آخرین راهحل استفاده شوند.
ندرگارد تاکید کرد: «خواب مهم است زیرا به مغز زمان میدهد تا کارهای اساسی مانند پاکسازی زبالهها را انجام دهد. در مقابل، قرصهای خوابآور آزاد شدن تعدیلکنندههای عصبی را مسدود میکنند که سیستم گلیمفاتیک را فعال میکنند و از عملکرد صحیح مغز جلوگیری میکنند.
ارسال پاسخ