آیا ماسک N95 برای هوای آلوده مناسب است؟

آیا ماسک N95 برای هوای آلوده مناسب است؟

آیا ماسک N95 برای هوای آلوده مناسب است؟

رئیس اداره سلامت هوا و تغییرات اقلیمی وزارت بهداشت درباره ماسک های مناسب برای شرایط آلودگی هوا گفت: برای شرایط آلودگی هوا، ماسک N95 که قابلیت حذف 95 درصد ذرات معلق را دارد، توصیه می شود.

به گزارش مهر، عباس شاهسونی در یک برنامه تلویزیونی با اشاره به اینکه بر اساس گزارش های سازمان جهانی بهداشت بیش از 8 میلیون مرگ ناشی از آلودگی هوا بوده است، گفت: در حال حاضر آلودگی هوا مهمترین خطر زیست محیطی است. سلامت انسان سالانه حدود 30 هزار مرگ در کشور ما ناشی از آلودگی هوا است.

وی انرژی پاک، سوخت مناسب و توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی را از مهمترین اقدامات برای کاهش غلظت آلاینده های هوا دانست و گفت: در کشور ما قانون هوای پاک از سال 1395 تصویب شده و دارای 34 ماده و 14 اجرایی است. مقررات اگر این قانون به درستی اجرا شود کمک زیادی به کاهش آلودگی هوا خواهد کرد.

رئیس اداره سلامت هوا و تغییرات اقلیمی وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه روند اسقاط خودروهای قدیمی باید تسریع شود، خاطرنشان کرد: بسیاری از خودروها و موتورسیکلت ها فرسوده هستند و 2.5 میلیون خودرو قدیمی وجود دارد. در کشوری که باید حذف شود.

شاهسونی افزود: بر اساس قانون هوای پاک سالانه 30 درصد انرژی تولیدی باید تجدیدپذیر باشد اما بر اساس گزارش سازمان محیط زیست از سال 1395 تا پایان سال گذشته تنها 600 مگاوات انرژی تجدیدپذیر تولید کردیم. 6 درصد انرژی از طریق انرژی های تجدیدپذیر تولید می شد.

بر اساس آخرین داده ها، در سال 1395 با تصویب قانون هوای پاک، با وجود افزایش تعداد خودروها و مصرف سوخت، میزان ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون در کشور حدود 30 میکروگرم بر متر مکعب بوده است. در گزارش سال جاری در همان سطح باقی ماند. در حالی که در سال 1395 تقریباً 80 میلیون لیتر بنزین در روز مصرف کردیم، اکنون به 120 تا 130 میلیون لیتر در روز رسیده ایم، بنابراین اقدامات خوبی انجام شده است.

رئیس اداره سلامت هوا و تغییرات اقلیمی وزارت بهداشت راه حل مبارزه با آلودگی هوا را پیشگیری و نه درمان عنوان کرد و گفت: هزینه و عوارض آلودگی هوا به وزارت بهداشت به شرح زیر است: بین 40 و سالانه 50 مطالعه در این زمینه انجام می شود و درمان بیماران به نظام سلامت تحمیل می شود و تمامی مراکز بهداشتی و درمانی و اورژانس ها آماده خدمت رسانی در شرایط آلودگی هوا به ویژه برای تمامی گروه ها هستند.

شاهسونی با اشاره به راهنمای حفاظت فردی و مراقبت فردی وزارت بهداشت در برابر آلودگی هوا گفت: شما هم سر کار بیایید.

به گفته وی در حال حاضر حدود 12 میلیون موتورسیکلت در کشور وجود دارد که 90 درصد آنها فرسوده هستند و در سال گذشته تنها 6 هزار موتورسیکلت به مراکز معاینه فنی رفتند و بسیاری از خودروهای عمومی و سنگین فاقد معاینه فنی هستند.

رئیس اداره سلامت هوا و تغییرات اقلیمی وزارت بهداشت گفت: برای شرایط آلودگی هوا، ماسک N95 که می تواند 95 درصد ذرات معلق را از بین ببرد، توصیه می شود، اما ممکن است این نوع ماسک موجود نباشد یا قیمت تمام شده باشد. آمادگی ممکن است بالا باشد. ممکن است در دسترس نباشد، بنابراین در این مورد استفاده از دو ماسک پزشکی توصیه می شود زیرا می تواند تا 70 درصد ذرات معلق را حذف کند.

شاهسونی با توجه به تراکم وسایل نقلیه عمومی در ساعات باز و تعطیلی کارگاه‌ها، گفت: بیماری‌های تنفسی در فصل پاییز و سرد سال نیز شایع است و استفاده از ماسک در وسایل نقلیه عمومی حتی می‌تواند به کاهش بیماری‌های تنفسی کمک کند. ”

وی تاکید کرد: فعالیت بدنی به ویژه برای کودکان، سالمندان، مادران باردار، بیماران تنفسی و آسمی باید محدود شود، زیرا هوا برای همه گروه ها ناسالم است و در شرایط قرمز قرار داریم. مهم ترین نکته در مورد آلودگی هوا این است که کمتر در معرض این شرایط قرار بگیرید. همچنین توصیه می شود در این مورد از غذاهای آنتی اکسیدانی و میوه ها و سبزیجات بیشتر استفاده کنید.

رئیس گروه سلامت هوا و تغییرات اقلیمی وزارت بهداشت از اقدام دولت برای کاهش سوخت سوزی در برخی نیروگاه های کشور قدردانی کرد و یادآور شد: مصرف نفت کوره یکی از منابع آلایندگی محسوب می شود. این یک سوخت سنگین است و باعث تشکیل دی اکسید گوگرد می شود. دی اکسید گوگرد برای بیماران تنفسی به ویژه در مبتلایان به آسم خطرناک است و علائم تنفسی را تشدید می کند و دستگاه تنفسی فوقانی را تحت تاثیر قرار می دهد.

شاهسونی در پایان با ارزیابی اینکه استفاده از مازوت در برخی از نیروگاه ها برای تولید انرژی ضروری است، گفت: در نیروگاه هایی که از مازوت استفاده می شود و این نیروگاه ها نزدیک سکونتگاه های انسانی نیستند و مردم آسیب نمی بینند، مشکلی در سوختن وجود ندارد. نفت کوره و این اتفاق در دنیا نیز می افتد. با این حال، مصرف سوخت باید در نیروگاه های نزدیک به سکونتگاه های انسانی، جایی که جهت باد غالب به سمت شهرها است، محدود شود.