امروز در تقویم ملی ما روز سینماست. سینما، هنر هفتم برای اکثر ما، جادوی تصاویر و داستان هایی است که قلب ها را به تپش وا می دارد و ذهن ها را به سفرهای دور می اندازد. این هنر صنعت رسانه نه تنها وسیله ای دلپذیر برای سرگرمی است، بلکه ابزاری قدرتمند برای انتقال پیام و شکل دادن به افکار عمومی است.
اما در این میان سینماگران ایرانی از ۲ حق اولیه محروم هستند. اولی حق اشتغال و دومی حق اشتغال مطمئن:
1) حق کار
اصل 28 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران می گوید: هرکس حق دارد شغلی را که می خواهد انتخاب کند که مخالف اسلام و مصالح عمومی و حقوق دیگران نباشد.
دولت موظف است با رعایت نیازهای جامعه به انواع مشاغل، فرصت های شغلی و شرایط شغلی برابر را برای همه افراد ایجاد کند.
متأسفانه در مقررات و نظام های کنونی کشور ما، برخلاف اصول اولیه و قانون اساسی، کار در سینما امتیازی است که دولت به افراد با شرایط و با صلاحدید کارگزاران کشور داده است.
برای روشن شدن این محرومیت و تبعیض باید به این نکته توجه داشت که اشتغال در سایر رشته های صنعتی، کشاورزی و تجاری پس از (و نه) توسط شخص حقیقی یا حقوقی با دریافت پیش صلاحیت فنی (کارشناسی) توسط اتحادیه مربوطه صورت می گیرد. . وزارت کشور یا مؤسسه دولتی) در چارچوب یکی از نظام های مهندسی یا پزشکی یا صنفی مجوز فعالیت می گیرد و در این زمینه فعالیت می کند. و چنانچه فردی دارای پروانه بهره برداری (حقیقی/حقوقی) در انجام خدمات و مسئولیت حرفه ای خود کوتاهی یا تخلف کند، به شکایت شاکی در نیروی انتظامی سامانه های صنفی مربوط رسیدگی می شود. برای توضیح این وضعیت لازم به ذکر است که پزشک یا مهندس یا مکانیک یا فروشنده پس از احراز صلاحیت توسط صنف خود و گرفتن مجوز کار نیازی به دریافت مجدد مجوز و پروانه کار از دولت ندارند. جابجایی یا هر بخشی از فرآیندهای تجاری این قاعده عقلانی و روشن در قانون اساسی تنظیم کننده فعالیت های مهندسی، پزشکی و صنفی متأسفانه به این معناست که صلاحیت فنی برای استخدام باید یک بار توسط اتحادیه ارزیابی و تأیید شود و تخلفات احتمالی یا نقص های حرفه ای توسط دادگاه های انتظامی اتحادیه در ترکیه رفع می شود. سینما در بحث ما و استفاده از فرهنگ و هنر در صنعت به طور کلی منسوخ شده است. سینماگران و کسانی که در حوزه هنری فعالیت می کنند باید برای هر فعالیت تجاری و گاهی در هر مرحله از فرآیند انجام کار خود از یک سازمان دولتی مجوز بگیرند. اعطای این مجوزهای بی نهایت همواره به سلیقه مدیران و کارشناسان داخل وزارت ارشاد و در سال های اخیر فراتر از وزارت ارشاد بستگی داشته و درگیر آن بوده است. این به معنای سلب ناعادلانه حق فعالیت در سینما از سینماگران ایرانی بر خلاف قوانین اساسی حقوقی و متن صریح ماده بیست و هشتم منشور ملی است. این فشار ناشی از نگرش منسوخ شده اشتغال به عنوان یک امتیاز دولت به مردم است، در مقابل این که اشتغال در عرصه فرهنگ و هنر را حقی بدانیم که خداوند به مردم داده است.
امروز بعید می دانم که با فعالان و کارگران صنعت هنر و سینما این کار را بکنند، مگر تعداد انگشت شماری از کشورهای دور از تمدن. در عرصه سینما نیز مانند سایر فعالیت ها و حرفه ها، درست و بجاست که سینماگران قبل از صدور هویت و مجوز افراد توسط نظام صنفی مربوط، شهروندانی بالغ، دانا، مولد و آگاه به حساب آیند. با رعایت قوانین و مقررات در سینما خلق کنید.
2) بیمه بیکاری
بر اساس آمارهای کنونی، نتیجه کلی کار سینماگر با بهترین شرایط که از سوی دولت با پروانه ساختمانی صادر می شود، چهار ماه کار هر هجده ماه است. از سوی دیگر، سبک زندگی مورد انتظار جامعه سینماگران با میانگین درآمد سالانه آنها همخوانی ندارد و سینماگران به ناچار روزهای خود را با سرخ شدن از سیلی زدن به خود می گذرانند. بر این اساس تامین امنیت شغلی سینماگران یکی از اولویت های همیشگی خانه های سینما در این سال ها بوده است. رعایت حقوق مادی نویسندگان در هر نمایش آثارشان (تلویزیون، سینما، اینترنت و …)، خرید به موقع و به موقع حقوق آثار سینمایی، ایجاد ارزش افزوده برای نیروی انسانی با آموزش مستمر و در نهایت بیمه بیکاری یکی از مولفه های موثر در امنیت شغلی است.
بر اساس اصل بیست و نهم قانون اساسی، حق «بازنشستگی، بیکاری، پیری، از کارافتادگی، بی خانمانی، در راه بودن، تصادف و تصادف، نیاز به خدمات بهداشتی و درمانی و مراقبتهای پزشکی» جهانی است و دولت موظف است آن را فراهم کند. خانه سینما در بهمن ماه سال 87 از معاونت سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درخواست کرد که برای راه اندازی صندوق بیمه بیکاری سینماگران سرمایه اولیه تامین شود. سرمایه اولیه درخواستی معادل تولید دو فیلم بوده است. در آن سال ها رایزنی ها و پیگیری های بی شمار ریاست دولت وقت و سپس شورای اسلامی به نتیجه ای نرسید و کمتر از دو سال بعد با دستور وزیر وقت سینما تعطیل شد. فرهنگ و ارشاد اسلامی. از آن پس حق برخورداری از امنیت شغلی و بیمه بیکاری هر ساله در روز ملی سینما به مطالبه سینماها تبدیل شد و این مطالبه از گوشه و کنار دولت ها خارج شد و منسوخ شد.
5655
گردآوری شده از رسانه خبر آنلاین
ارسال پاسخ