مصاحبه در تحقیق کیفی

bato-adv

بعدی- مصاحبه یکی از راه های جمع آوری داده ها برای تحقیق است. داده های به دست آمده از تحقیقات کیفی عموماً ماهیت کیفی دارند.

به گزارش فردا؛ مصاحبه ها اغلب برای بررسی یک موضوع انجام می شود و آمار از یک یا چند نفر در مجموعه به دست می آید. فرآیند ایجاد و استفاده از مصاحبه های پژوهشی کیفی را می توان به چهار مرحله تقسیم کرد. 1 – تعریف سوال تحقیق 2 – ایجاد راهنمای مصاحبه 3 – شرکت کنندگان 4 – انجام مصاحبه.

محقق پوزیتیویست با جمع آوری داده های عددی، مشاهده نمونه ها و سپس ارسال این داده ها به تجزیه و تحلیل عددی، اطلاعاتی را ارائه می دهد. نظرات موقتی هستند و به موقعیت بستگی دارند. محققان پوزیتیویست اساساً با جمع‌آوری داده‌های کلامی از طریق مطالعات موردی فشرده و ارائه این داده‌ها برای استقراء تحلیلی، دانش را ارائه می‌کنند.

پژوهشگران کیفی بر نوعی از تفسیر کل نگر تأکید دارند. آنها حقایق و ارزش ها را جدایی ناپذیر و در هم تنیده می بینند. از سوی دیگر، تعداد بسیار کمی از محققین به جای اهمیت دادن به تفاسیر کل نگر، بر عوامل و متغیرهای فردی تأکید می کنند. محقق قاتی معتقد است که واقعیت را می توان به اجزای آن تجزیه کرد و با نگاه به این اجزا می توان به شناخت کل دست یافت. با این حال، محقق کیفی کل فرآیند را بر اساس این باور که واقعیت یک کل و غیرقابل تقسیم است بررسی می کند.

مؤلفه های اصلی تحقیق کیفی

در تحقیق کیفی سه بخش اصلی وجود دارد:

• بخش اول: داده ها. داده ها را می توان از منابع مختلف جمع آوری کرد. مصاحبه، مشاهده و مشارکت رایج ترین منابع هستند.

• بخش دوم: شامل روش های تحلیلی و تفسیری است. برای رسیدن به یافته ها یا نظریه ها استفاده می شود. این روش ها شامل روش های مفهوم سازی داده ها می شود. این “رمزگذاری” نامیده می شود. روش های دیگری مانند نمونه گیری غیرآماری، یادداشت برداری و نمایش روابط مفهومی در نمودارها نیز بخشی از فاز تحلیلی هستند.

• قسمت سوم: شامل گزارش های کتبی و شفاهی و ارائه آنها در مجلات و کنفرانس های علمی می باشد.

انواع تحقیق کیفی

طبقه بندی تحقیقات کیفی آسان نیست و مورد قبول همه نیست. استراوس و ژولیت کوربین روش های تحقیق کیفی را شامل موارد زیر می دانند:

نظریه پایه؛ به معنای استقرایی است. یعنی با بررسی یک پدیده از جزء به کل به دست می آید و آن پدیده را نشان می دهد. به عبارت دیگر، باید از طریق جمع آوری و تجزیه و تحلیل منظم داده های حاصل از این پدیده کشف، تکمیل و به طور تجربی اثبات شود.

قوم نگاری یا قوم نگاری (Ethnography); تحقیقات قوم نگاری اغلب با انسان شناسی همراه است. قوم نگاری توصیف و تحلیل عمیقی از وضعیت و فرهنگ فرهنگی به معنای وسیع است. پژوهش قوم نگاری بر مشاهده، توصیف و قضاوت یا تفسیر کیفی پدیده مورد بررسی تاکید دارد.

مصاحبه واقع بینانه

از منظر معرفت‌شناختی واقع‌گرا، داستان مصاحبه‌شوندگان به‌عنوان معیاری برای بینش در زندگی ذهنی و سازمانی مصاحبه‌شونده در خارج از موقعیت مصاحبه تلقی می‌شود. این مسئله صحت داستان ها را ضروری می کند.

محققان می توانند یافته های مصاحبه را با نتایج به دست آمده از روش های دیگر، مانند تجزیه و تحلیل اسناد یا داده های نظرسنجی، مقایسه کنند. مصاحبه های واقع بینانه ممکن است ساختار بیشتری نسبت به سایر مصاحبه های کیفی داشته باشند، زیرا لازم است اطمینان حاصل شود که داستان های شرکت کنندگان مختلف و انواع مختلف داده ها می توانند به طور سیستماتیک مقایسه شوند.

مصاحبه پدیدارشناسانه

پدیدارشناسی تأثیر بسزایی در علوم اجتماعی و به ویژه در توسعه روشهای تحقیق کیفی داشته است. همچنین حوزه بسیار متنوعی است که شامل رشته‌های مختلفی است که از بسیاری جهات با یکدیگر متفاوت هستند، و این امر توضیح روش‌های تحقیق پدیدارشناسی را دشوار می‌کند.

یکی از ویژگی‌های اصلی روش‌های پدیدارشناسی، تأکید بر اهمیت این واقعیت است که محقق باید آگاهانه پیش‌فرض‌های خود را درباره پدیده مورد بررسی کنار بگذارد. البته این بدان معناست که محقق باید پیش فرض ها را در ذهن داشته باشد و مراقب باشد که این پیش فرض ها چگونه بر هر مرحله از فرآیند تحقیق تأثیر می گذارند. مصاحبه های پدیدارشناختی اغلب بسیار طولانی است و فعالیت های جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها اغلب به طور قابل توجهی با هم همپوشانی دارند. تجزیه و تحلیل یک مصاحبه نحوه انجام مصاحبه بعدی را نشان می دهد و در عین حال محقق را قادر می سازد تا درک خود را از پدیده افزایش دهد.

راه حل

مصاحبه روشی عالی برای جمع آوری داده های کیفی است. در حالی که برای جمع آوری مطالب ارزشمند در تحقیقات خود به اطلاعات کافی نیاز دارید، سعی نکنید با افراد زیادی مصاحبه کنید. کیفیت در وسعت دیدگاه ها نیست، بلکه در عمق تحقیق و بحث مسئله است. اگر به مطالعه ای با کیفیت بالا نیاز دارید، روی نظرسنجی ها یا مجموعه ای از آمار تمرکز کنید.

منبع: skillyouneed