مناظره تصویر گردشگر روسی در حال حمل یک بغل اسکناس ایرانی/کارت های توریستی چیست؟

مناظره تصویر گردشگر روسی در حال حمل یک بغل اسکناس

به گزارش انتخابتو، عکس یک گردشگر روس که کیسه ای پر از اسکناس های ریالی در دست دارد بار دیگر به سیاستمداران یادآوری کرد که چقدر اسکناس های درشت در اقتصاد ایران خالی است. البته باید توجه داشت که این موضوع منافاتی با لزوم کاهش نرخ تورم به عنوان اولویت سیاست گذاران ندارد، اما به نظر می رسد با کاهش ارزش ریال، انتشار اسکناس های جدیدی که بتواند مبادلات را پوشش دهد نیز می باشد. در حال بررسی است. باید. از سوی دیگر، استفاده از کارت اعتباری برای گردشگران را می توان با ارائه اطلاعات بیشتر گسترش داد.

دنیای اقتصاد در گزارش خود نوشت: تصویر گردشگر روس در حالی که کیسه ای از اسکناس های ریالی را به همراه داشت بار دیگر کاهش ارزش ریال و خلأ اسکناس های درشت را در اقتصاد ایران یادآور شد. این روزنامه پیش از این از تاثیر این موضوع بر وجهه بین المللی کشور صحبت کرده است. اکنون ضرورت چاپ اسکناس نو در اقتصاد ایران بار دیگر بر سر زبان ها افتاده است.

به تازگی تصویری با عنوان «تصویری غم انگیز از کاهش ارزش پول ایران» در شبکه های اجتماعی دست به دست شده است. در این عکس یک گردشگر روس در حال تبدیل 300 دلار به ریال ایران به دلیل فراوانی اسکناس و حمل آن در کیسه پلاستیکی دیده می شود. علاوه بر معضل افزایش تورم و کاهش ارزش پول ملی، یکی از نکاتی که پس از انتشار این خبر باید مورد توجه قرار گیرد، خالی بودن جای اسکناس های درشت در اقتصاد ایران است. همان طور که در گزارش های قبلی گفته شد، اگرچه سال ها از عرضه اسکناس ایرانی می گذرد، اما اسکناس بزرگتری در اقتصاد ایران چاپ نشده است.

این در حالی است که با افزایش تورم، قدرت خرید این اسکناس به شدت کاهش یافته است. در چنین شرایطی، به نظر می رسد زمان آن رسیده است که سیاست گذاران پولی شروع به انتشار اسکناس های بزرگتر کنند تا خرید را برای مردم آسان تر کنند. البته اخباری هم از برنامه ریزی بانک مرکزی برای چاپ ایران چک های 500 هزار تومانی منتشر شد. البته خبری که پیگیری ها نشان داد صحت نداشت و پس از آن بانک مرکزی با اطلاعیه ای رسما اعلام کرد که برنامه ای برای چاپ اسکناس بزرگتر ندارد. البته مشخص نیست چرا سیاست گذار پولی قصد ندارد در این زمینه اقدامی انجام دهد.

نکته دیگری که دنیای اقتصاد در گزارش قبلی خود به آن پرداخته، تاثیری است که ممکن است این موضوع بر چهره اقتصاد کشور در نزد گردشگران بگذارد. مشکلی که در زمان انتشار تصویر مورد بحث شاهد آن بودیم. از این رو این موضوع یکی از دلایلی است که می توان برای لزوم چاپ اسکناس های بزرگتر در اقتصاد ایران مطرح کرد.

نقش شجاعانه کارت های توریستی

البته اگر عوامل دیگر را کنار بگذاریم و به موضوع گردشگران خارجی بپردازیم، نکته دیگری که در این زمینه مغفول مانده، فراهم شدن سازوکاری برای استفاده گردشگران از کارت های اعتباری است. اگرچه به دلیل تحریم ها امکان استفاده از کارت های اعتباری سایر کشورها برای گردشگران وجود ندارد، اما بانک های کشور امکان استفاده از کارت را برای گردشگران خارجی فراهم کردند. این کارت ها قابل شارژ هستند و گردشگران می توانند آن را به صورت آنی شارژ کنند. همچنین امکان گرفتن موجودی کارت در پایان سفر و تبدیل آن به واحد پول کشورشان وجود دارد. اما به نظر می رسد گردشگران خارجی به دلیل اطلاعات ناکافی از این قابلیت زیاد استفاده نمی کنند. موضوع دیگری که بر ضرورت چاپ اسکناس درشت تاکید دارد، مقرون به صرفه بودن چاپ اسکناس برای بانک مرکزی است. در حال حاضر بانک مرکزی می گوید هزینه چاپ اسکناس از ارزش آن بیشتر است. در نتیجه، این یک اقدام مقرون به صرفه برای موسسه نیست. اکنون می توان با چاپ اسکناس های بزرگتر این مشکل را برای بانک مرکزی حل کرد.

پوچ بودن ادعاهای تورم

یکی از نکاتی که منتقدان چاپ اسکناس بزرگتر در اقتصاد به آن اشاره می کنند، اثر تورمی آن است. این یک موضوع فنی است و تاثیری بر متغیرهای پولی و تورم ندارد. از سوی دیگر، تورم در بسیاری از اقتصادهای توسعه یافته که در آن اسکناس های بزرگ دست به دست می شوند، پایین است. بنابراین نمی توان گفت که این اقدام می تواند منجر به افزایش تورم شود. به عبارت دیگر آنچه روند تورم فعلی را مهار می کند توجه به بی انضباطی مالی و بودجه ای دولت، کاهش هزینه ها و به طور کلی مقابله با کسری بودجه است. همچنین باید توجه داشت که پیشنهاد چاپ اسکناس بزرگتر به معنای نادیده انگاشتن ضرورت حل معضل تورم نیست و سیاست گذاران باید به اجرای سیاست های ضد تورمی و همچنین این اقدامات اضافی اهمیت کافی بدهند. .

۴۷۲۳۶

گردآوری شده از رسانه خبر آنلاین