یکی از مهم ترین عوامل موثر بر سلامت قلب و عروق، فشار خون است. کنترل فشار خون در بدن بسیار مهم است و نوسانات زیاد آن می تواند منجر به مشکلات و بیماری های خطرناکی مانند حمله قلبی و سکته شود. خوشبختانه با انتخاب مواد غذایی مناسب می توان فشار خون را به طور موثر کنترل کرد. غذاهایی که می خوریم مستقیماً بر حجم خون، انقباض و انبساط عروق، ضربان قلب و در نهایت میزان فشار وارد شده به دیواره رگ ها تأثیر می گذارد. افرادی که از فشار خون پایین رنج می برند با افزودن برخی مواد غذایی به رژیم غذایی روزانه خود می توانند بهبود قابل توجهی در فشار خون خود مشاهده کنند. در این مقاله با مواد غذایی مفید و موثر برای افزایش فشار خون آشنا می شویم.
فشار خون پایین چیست؟
افت فشار خون یا فشار خون پایین زمانی رخ می دهد که فشار خونی که در شریان ها جریان دارد کمتر از محدوده طبیعی باشد. فشار خون زیر 70.100 میلی متر جیوه به عنوان پایین، بالای تقریباً 120.80 میلی متر جیوه به عنوان طبیعی و بالای 120.80 میلی متر جیوه به عنوان بالا طبقه بندی می شود.
علائمی که نشان می دهد فشار خون شما پایین است عبارتند از:
- سردرد یا سرگیجه
- غش کردن
- تاری دید
- حالت تهوع
- خستگی
- عدم تمرکز
- شوکه شدن
- علائم کاهش شدید فشار خون
- سردرگمی، به ویژه در افراد مسن
- پوست رنگ پریده، سرد و لطیف
- تنفس سریع و کم عمق
- نبض ضعیف و تند
برخی افراد به طور طبیعی و به دلیل عوامل ژنتیکی فشار خون پایینی دارند و این معمولا جای نگرانی ندارد. با این حال، برخی از افراد ممکن است به دلایل مختلف افت ناگهانی فشار خون را تجربه کنند. علاوه بر دارو، می توانید برای مدیریت فشار خون پایین، غذاهایی را نیز به رژیم غذایی خود اضافه کنید که در زیر فهرست می کنیم.
غذاهایی که فشار خون را افزایش می دهند
مهم ترین غذاها و نوشیدنی هایی که می توانید برای افزایش فشار خون مصرف کنید عبارتند از:
غذاهای غنی از ویتامین B12
اگر دائماً فشار خون پایین دارید، حتماً غذاهای حاوی ویتامین B12 را در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانید. ویتامین B12 نوعی ماده مغذی است که به تولید گلبولهای قرمز خون کمک میکند و به پیشگیری از کمخونی مگالوبلاستیک (شایعترین نوع کمخونی که میتواند باعث احساس خستگی یا تنگی نفس شود) کمک میکند.
برخی از غذاهای غنی از ویتامین B12 عبارتند از:
- تخم مرغ
- جوجه
- گوشت قرمز
- ماهی مثل سالمون
- لبنیات کم چرب
غذاهای غنی از فولات (ویتامین B9)
بدن شما برای کمک به تقسیم سلولی، تولید گلبول های قرمز بیشتر و جلوگیری از کم خونی شدید به فولات نیاز دارد. فولات یک ویتامین B است که به طور طبیعی در بسیاری از غذاها یافت می شود. برخی از غذاهای غنی از فولات عبارتند از:
- مارچوبه
- کلم بروکلی
- کلم بروکسل
- اسفناج
- سبزیجات
- نارنجی
- فندق
- جگر گاو
- حبوبات مانند عدس و نخود
غذاهای حاوی نمک
سریع ترین راه برای افزایش فشار خون، خوردن غذای حاوی نمک (زیتون، ترشی و…) یا مخلوط کردن مقداری نمک در آب و نوشیدن آن است. نمک حاوی مقادیر زیادی سدیم است و از راه های مختلفی باعث افزایش فشار خون می شود:
- سدیم باعث جذب و احتباس آب در بدن می شود. این باعث افزایش حجم خون و افزایش فشار بر روی دیواره رگ های خونی می شود.
- سدیم باعث انقباض و سفت شدن رگ های خونی می شود و مقاومت رگ ها را در برابر جریان خون افزایش می دهد.
- نمک باعث التهاب و آسیب به دیواره رگ های خونی می شود و باعث باریک شدن رگ ها و افزایش فشار خون می شود.
- مصرف زیاد نمک سیستم عصبی سمپاتیک را فعال می کند و باعث ترشح هورمون های اپی نفرین و نوراپی نفرین می شود که باعث انقباض عروق و افزایش فشار خون می شود.
کشمش
کشمش حاوی سطوح بالایی از پتاسیم است، بنابراین می تواند به طور موثر فشار خون بالا و پایین را تنظیم کند.
توصیه می شود 10 عدد کشمش را در طول شب در آب خیس کنید. صبح روز بعد با معده خالی کشمش بخورید. همچنین می توانید با نوشیدن آبی که کشمش را در آن خیس کرده اید از خواص درمانی آن بهره مند شوید.
کدام نوشیدنی باعث افزایش فشار خون می شود؟
علاوه بر غذاها، برخی نوشیدنی ها نیز برای افزایش فشار خون مناسب هستند. در زیر بهترین نوشیدنی برای افزایش فشار خون را به شما معرفی می کنیم.
چای شیرین بیان
چای ریشه شیرین بیان یک دمنوش گیاهی است که به دلیل ترکیبات موجود در آن ممکن است در درمان فشار خون پایین مفید باشد.
چای شیرین بیان حاوی ترکیبات گیاهی موثری مانند کافئین، فلاونوئیدها و آنتی اکسیدان ها است که بر سیستم عصبی سمپاتیک و رگ های خونی تأثیر می گذارد و باعث انقباض عروق و افزایش فشار خون می شود.
طبق مطالعه ای که در مجله پزشکی بریتانیا منتشر شده است، نوشیدن این چای اثر آلدوسترون (هورمونی که در تنظیم اثر نمک بر بدن نقش دارد) را کاهش می دهد و میزان نمک و مایعات مصرفی در بدن را تنظیم می کند.
البته به این نکته مهم توجه کنید، مصرف این چای برای افراد مبتلا به فشار خون ممنوع است! زیرا می تواند بیماری را در این افراد تشدید کند و خطر سکته مغزی را افزایش دهد.
نوشیدنی های کافئین دار
اگر به طور ناگهانی فشار خون پایین را تجربه کردید، نوشیدن یک نوشیدنی کافئین دار می تواند به طور موقت سطح فشار خون شما را افزایش دهد. غذاها و نوشیدنی های کافئین دار باعث افزایش ضربان قلب و افزایش موقت فشار خون می شوند (به ویژه در افرادی که کافئین کمتری مصرف می کنند).
برخی از نوشیدنی های حاوی کافئین عبارتند از:
- قهوه
- چای
- شکلات داغ
- نوشابه و نوشابه های انرژی زا
آب بیشتری بنوشید
اگر بدن دچار کم آبی یا کم آبی شود، فشار خون کاهش می یابد. بنابراین، مایعات بدن باید با نوشیدن آب و سایر نوشیدنی ها در سطوح مناسب نگهداری شوند. چندین دلیل اصلی برای این وجود دارد:
- وقتی آب زیاد می نوشید، حجم خون شما افزایش می یابد. این باعث افزایش فشار روی عروق خونی و قلب می شود.
- نوشیدن آب زیاد باعث رقیق شدن سدیم در خون می شود. کمبود سدیم سیستم رنین-آنژیوتانسین را تحریک می کند و باعث انقباض عروق و افزایش فشار خون می شود.
بنابراین برای جلوگیری از افزایش فشار خون توصیه می شود میزان مصرف آب را متعادل و متناسب با نیاز بدن نگه دارید.
برای درمان فشار خون پایین چه چیزهایی نخورید؟
تا اینجا در مقاله خود یاد گرفتیم که کدام غذاها و نوشیدنی ها برای افزایش فشار خون مناسب هستند. در این قسمت می خواهیم به شما بگوییم که دشمنان فشار خون پایین چیست:
کربوهیدرات ها
غذاهای پر کربوهیدرات، به ویژه کربوهیدرات های فرآوری شده، بسیار سریعتر از سایر غذاها هضم می شوند. این می تواند باعث افت ناگهانی فشار خون شود.
برخی از مطالعات نشان داده اند که رژیم کم کربوهیدرات به کاهش فشار خون کمک می کند، به خصوص در افراد مسن.
غذاهای سنگین
وقتی یک وعده غذایی سنگین می خورید، بدن انرژی بیشتری برای هضم آن مصرف می کند که می تواند فشار خون شما را کاهش دهد. این مشکل به ویژه برای کسانی که میان وعده نمی خورند بیشتر است زیرا گرسنگی خود را در طول روز با پرخوری در وعده های اصلی جبران می کنند. بنابراین، توصیه می کنیم برای بهبود هضم غذا و گردش خون در بدن، وعده های غذایی کوچکتر در طول روز بخورید.
الکل
علاوه بر اثرات منفی فراوان الکل بر سلامتی، باید بگوییم که باعث کم آبی بدن می شود که منجر به کاهش حجم خون و در نهایت کاهش فشار خون می شود.
سرانجام
به یاد داشته باشید که انتخاب غذاهای مناسب بسیار مهم است. افراد مبتلا به فشار خون پایین می توانند با افزودن غذاهایی مانند ماهی، لبنیات، مرکبات، حبوبات و آجیل به رژیم غذایی روزانه خود، فشار خون خود را به طور موثر افزایش دهند. البته توصیه می شود قبل از هر اقدامی با پزشک مشورت کنید.
منابع: khealth.com | manhattancardiology.com
گردآوری شده از رسانه دیجیکالا
ارسال پاسخ