36 سال پس از نامگذاری اول دسامبر به عنوان روز جهانی ایدز، این بیماری دیگر هیولای تاریک و ترسناکی نیست که مبتلایان را با انگ اجتماعی منزوی کند. دستاوردهای علمی زندگی سالمی را به بسیاری از بیمارانی که بی گناه مبتلا به ایدز شده اند هدیه داده است.
اواسط سال 1981 بود که مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده (CDC) موارد غیرعادی ذات الریه را در 5 مرد جوان در لس آنجلس گزارش کرد. بیماری که در ابتدا «نقص ایمنی مرتبط با همجنسگرایان» (GRID) نامیده می شد، اما به تدریج سایر بیماران هموفیلی، مصرف کنندگان مواد مخدر داخل وریدی و دریافت کنندگان تزریق خون نیز به این بیماری مبتلا شدند.
در سال 1982، CDC اصطلاح ایدز را برای توصیف سندرمی که بر سیستم ایمنی تأثیر می گذارد، ابداع کرد. با این حال، با شناسایی ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) در اواسط دهه 1980، ایدز HIV به یک بحران بهداشت جهانی تبدیل شد. این یک بیماری عفونی است که از طریق خون یا تماس جنسی منتقل می شود. آگاهی در مورد ایدز آنقدر مهم بود که در سال 1988 یکم دسامبر به عنوان روز جهانی ایدز نامگذاری شد و 36 سال از این روز می گذرد و تقریباً 630 هزار نفر بر اثر بیماری های مرتبط با ایدز جان خود را از دست داده اند.
البته به گفته دانشمندان، انسان برای اولین بار در نیمه اول قرن گذشته در نتیجه شکار و تغذیه گوشت شامپانزه به این ویروس مبتلا شد، سنتی که هنوز در آفریقا ادامه دارد. بسیاری از دانشمندان بر این باورند که ویروس چندین بار منتقل شده است زیرا گونه های مختلف این ویروس باعث ایجاد ایدز در انسان می شود. جالبتر اینکه اولین مورد ابتلا به ایدز در آمریکا در سال 1981 گزارش شد، اما شواهد نشان می دهد که اولین قربانی ایدز در این کشور یک جوان سیاه پوست بود که در سال 1969 درگذشت.
اما اچآیوی/ایدز دیگر هیولای لاعلاج سابق نیست و به لطف تحقیقات گسترده، در دسترس بودن کیتهای ارزانقیمت، و توسعه داروهای مؤثر برای درمان، حتی در کشورهای آفریقایی با شیوع بالا نیز کاهش یافته است. به گفته علیرضا رئیسی، معاون بهداشتی وزارت بهداشت، با وجود اینکه سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است تا سال 2030 این بیماری برطرف می شود، اما تردیدهایی وجود دارد که این وعده تا این زمان محقق شود.
هر اتفاقی بیفتد، ایدز دیگر برچسب دردناکی برای بیمارانی نیست که از جامعه طرد شده اند و برای رسیدن به خط پایان در انزوای زندگی روز شماری می کنند. اکنون بیماران HIV مثبت در صورت تشخیص و درمان مناسب می توانند به حالت عادی برگردند و حتی فرزندی سالم به دنیا آورند. این اتفاق در ایران افتاد و 93 درصد از بیماران شناسایی شده دیگر عامل عفونت نبودند. تعداد کودکان مبتلا به ایدز از مادران مبتلا به اچآیوی مثبت به صفر رسیده و ایران را به یکی از کشورهای موفق در مبارزه با این بیماری تبدیل کرده است. اگرچه هنوز یک چالش مهم است. شناسایی کامل بیماران اما تاکنون اتفاقات خوبی افتاده و حتی کمپین رایگان اخیر تحت عنوان «من هم آزمایش ایدز می گیرم» با افزایش پذیرش و تشخیص بیماری همراه بوده است.
ما در تشخیص ضعیف هستیم، در مراقبت های بهداشتی خوب هستیم
علیرضا رئیسی معاون بهداشتی وزارت بهداشت با توجه به اقدامات موفقی که در این زمینه به بهانه روز جهانی ایدز انجام شده است، گفت: سازمان جهانی بهداشت برای ایدز سه هدف 90-90 در نظر گرفته است. گذشته 90. این بدان معناست که 90 درصد بیماران مبتلا باید شناسایی شوند، 90 درصد افراد شناسایی شده باید به سیستم بهداشت و درمان متصل شوند تا تحت درمان قرار گیرند و 90 درصد افراد باید درمان موثری دریافت کنند تا درصد ویروس در آنها کاهش یابد.
به گفته رئیسی، شناسایی بیماران در دنیا بهبود یافته و تقریباً به 70 تا 80 درصد رسیده است. بیش از 80 درصد بیماران شناسایی شده تحت درمان هستند. میزان افرادی که درمان موثر دریافت می کنند حدود 60 تا 70 درصد است و سازمان بهداشت جهانی هدفی را برای خلاصی جهان از HIV تا سال 2030 تعیین کرده است. امیدواریم این هدف محقق شود، اما تصور من این است که برای روند فعلی خیلی زود است.
این مقام مسئول در مورد شیوع این بیماری در منطقه امرو که ایران یکی از کشورهای عضو این منطقه است، گفت: وضعیت منطقه ما بسیار بدتر از جهان است زیرا میزان تشخیص در کشورهای عضو بسیار ضعیف است. . 36 درصد شناسایی شدند، 60 درصد تحت درمان قرار گرفتند و 70 درصد کاهش سطح ویروس را نشان دادند. اگر ایران از این گروه خارج شود به شدت سقوط خواهد کرد. البته شناسایی در ایران مثبت نیست و حدود 56 درصد است اما در 90 درصد دوم و سوم وضعیت بسیار خوبی داریم. حدود 85 درصد تحت درمان هستند و 93 درصد سطح ویروس صفر دارند. این بدان معناست که افرادی که ما تشخیص می دهیم به خوبی درمان می شوند، اما در شناسایی آنها مشکل داریم.
وی با بیان اینکه شناسایی بیماران بخش مهمی از این مطالعه بود، گفت: در این زمینه کمپین بسیار موفقی (از 29 آبان تا 30 آذر کمپین آزمایش اچ آی وی را نیز ارائه می کنم)، تقریبا 2.8 درصد افزایش یافت. تاکنون آزمایش انجام شده و تشخیص دو برابر شده است. نکته مثبت دیگر این است که میزان انتقال بیماری از مادر به جنین صفر است و مراقبت ها به گونه ای طراحی شده است که حتی افراد مثبت اندیش نیز بتوانند زندگی سالمی داشته باشند. اگر بتوانیم تشخیص های بیشتری داشته باشیم می توانیم در زمینه درمان موفق تر باشیم.
در حال حاضر 200 پزشک عمومی آموزش دیده در کشور مشغول به کار هستند و هیچ یک از بیماران مثبت در مواقع حساس بدون دارو باقی نمانده اند. 200 مرکز مشاوره در کشور به بهره برداری رسیده است و در تمامی استان ها مراکز مشاوره وجود دارد. البته نگرش های منفی نسبت به افرادی که اچ آی وی مثبت دارند وجود دارد، اما باید توجه داشته باشیم که این ویروس فقط از طریق خون یا تماس جنسی منتقل می شود.
معاون بهداشتی وزارت بهداشت همچنین سایر دستاوردهای بیماری ایدز را اینگونه تشریح کرد: میزان ابتلا از طریق اعتیاد تزریقی از 15 درصد به کمتر از 4 درصد و از 3 درصد به کمتر از یک درصد در زندان ها افزایش یافته است. انتقال از طریق موهای آلوده نیز کاهش یافته است و این به دلیل افزایش انتقال جنسی با وجود کنترل بهتر است. تعداد مبتلایان به ایدز در کشور 44 هزار نفر برآورد شده است که از این تعداد 25 هزار نفر شناسایی و 20 هزار نفر تحت درمان قرار گرفته اند. از این تعداد 19000 نفر تحت درمان هستند و اثربخشی درمان در حال بررسی است.
رئیسی به دو وظیفه آزمایشگاهها در خصوص آزمایش ایدز اشاره کرد و گفت: این آزمایشگاهها باید شرط رازداری را رعایت کرده و بیماری HIV مثبت را به حوزه سلامت متصل کنند. عدم انجام یکی از این دو وظیفه توسط هر یک از آزمایشگاه ها تخلف بوده و قطعا با آزمایشگاه برخورد خواهد شد.
مشاوره بخشی جدایی ناپذیر از آزمایش HIV است
یکی از مهمترین نکات در مورد بیماران اچ آی وی نارسایی عاطفی است که در این افراد رخ می دهد و حتی برخی از آنها به دلیل این مشکلات نمی توانند روند درمانی خود را به خوبی ارائه دهند. رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت: قباد مرادی درباره خدمات روانشناختی به این بیماران به همشهری آنلاین گفت: کار در زمینه مشکلات روانی مرتبط با ایدز نیازمند نیروهای بسیار متخصص است. گفته می شود افراد مشکوک به HIV باید قبل از انجام آزمایش مشاوره دریافت کنند. به طور معمول پس از مشخص شدن نتایج آزمایش، افراد تحت نظر روانشناسان و افرادی که مطالعات روانشناسی انجام می دهند، برده می شوند.
به گفته قبادی، ساختار بیماری ایدز از حدود 20 سال پیش در نظام سلامت کشور ایجاد شد و از همان دوران ارائه خدمات مشاوره ای آغاز شد.
وی همچنین با بیان اینکه سن ابتلا به اچ آی وی کاهش یافته است گفت: سن ابتلا به اچ آی وی در کشور کم نشده است. آنها 20 تا 45 سال است که به این ویروس آلوده شده اند و بزرگترین گروه افراد آلوده را تشکیل می دهند. این گروه سنی تفاوت چندانی با گذشته ندارد و میزان بروز HIV در کودکان کم است.
مرادی همچنین درباره آزمایشهای تشخیصی سریع اچآیوی گفت: همه آزمایشهای تشخیصی باید بسیار حساس باشند. به گونه ای که بتواند تعداد موارد مثبت را تشخیص دهد و موارد منفی را به صورت کاذب مثبت نشان ندهد. کیت های تشخیصی در کشور بازرسی می شوند تا ادعای سازندگان در مورد کیت عرضه شده بررسی شود.
تعداد زنان مبتلا رو به افزایش است
هنگام نامداری رئیس اداره کنترل ایدز وزارت بهداشت نیز گفت: مشاوره جزء لاینفک آزمایش HIV است و در هر مرحله انجام می شود. کمپین “من هم برای اچ آی وی آزمایش می دهم” نتایج شگفت انگیزی به دست آورد. این کمپین باعث افزایش 3 برابری تعداد آزمایشات در 2 هفته اول کمپین نسبت به قبل از کمپین شد، در حالی که تعداد موارد مثبت 2.3 درصد افزایش یافت.
وی تاکید کرد: حمایت رسانه ای و انعکاس زیاد اخبار باعث شده تا ترس مردم از آزمایش اچ آی وی از بین برود. پس از تکمیل این نظرسنجی نتایج آن را اعلام خواهیم کرد. اکثر افراد مبتلا به اچ آی وی در شهرها زندگی می کنند، اما تعداد موارد در مناطق روستایی کم نیست. تقریباً 18 درصد از بیماران HIV را زنان تشکیل میدهند، اما تعداد زنان مبتلا به این ویروس در سالهای اخیر رو به افزایش بوده است.
نامداری با بیان اینکه هیچ درمان قطعی برای HIV وجود ندارد، گفت: درمان قطعی به این معناست که ویروس اچ آی وی با دارو به طور کامل از بین نمی رود. برخی از ویروس ها در بدن مهاجرت می کنند و باعث انتقال بیماری می شوند. مصرف دارو باعث ناپدید شدن ویروس های در گردش می شود. با قطع دارو، ویروس از سلول ها خارج شده و وارد جریان خون می شود. نکته مهم و اساسی در مصرف دارو این است که بیماران کنترل شده هم زندگی سالمی دارند و هم این ویروس را به دیگران منتقل نمی کنند.
ارسال پاسخ